Formule 1

Bernie Ecclestone: "De dood van de voormalige FIA-president Max Mosley is als het verliezen van een broer"

Uitgegeven door Peter Vader • 25 mei 2021 15:27

Bernie Ecclestone zegt dat de dood van de voormalige FIA-president Max Mosley is als "het verliezen van een broer". De familie van 81-jarige Mosley heeft een verklaring afgegeven waarin wordt bevestigd dat de voorganger van Jean Todt bij de FIA "gisteravond stierf na een lange strijd tegen kanker. Ze vragen om zijn heengaan in besloten kring te gedenken.” Voormalig F1-supremo Ecclestone, inmiddels 90, heeft gezegd dat het steunen van Mosley's vertrek als FIA-president in 2009 één van zijn grootste fouten in zijn loopbaan is. En nu is zijn dood 'als het verliezen van een familielid. Hij was als een broer voor mij ”, wordt Bernie Ecclestone geciteerd door persbureau DPA.

Max_Mosley_FIA

"We begrepen elkaar"
“We begrepen elkaar. Dat betekende dat de één de ander kon bekritiseren als we iets niet leuk vonden. Hij was een recht-toe-recht-aan man, maar hij was niet iemand die dwazen tolereerde." Mosley bevond zich inderdaad vaak in het middelpunt van een intens conflict met de Formule 1-teams toen hij aandrong op grondige hervormingen. Velen daarvan zijn nu een blijvende erfenis in de F1-sport van vandaag. "Max heeft veel goeds gedaan voor de autosport en veel goeds voor de auto-industrie door de auto's superveilig te maken," bevestigde Bernie Ecclestone. Mosley werd door sommigen ook aangekondigd omdat ze oorlog voerden met tabloidkranten, zoals het later ter ziele gegane News of the World waarin zijn beruchte en zogenaamde "zieke nazi-orgie" aan het licht kwam. Ik dacht dat als ik het niet doe, ze mensen zullen ontmaskeren die zichzelf niet kunnen verdedigen. Ik denk dat ik het juiste heb gedaan” zei Mosley ooit.

Een gecompliceerde en controversiële man
1996 wereldkampioen Damon Hill zei maandag: “Er zal de komende maanden en jaren veel gesproken worden over deze gecompliceerde en controversiële man. Maar voor nu, moge God zijn ziel en condoleances aan zijn familie geven." In een verklaring zei de Formule 1: “We zijn bedroefd om te horen dat Max Mosley, voormalig FIA-president, is overleden (1940 -2021). Een enorm belangrijk figuur in de overgangsfase van de Formule 1. Onze gedachten zijn bij zijn familie en vrienden in deze droevige tijd", aldus een officiële verklaring van de FIA geciteerd door grandpx.news.

Max_Mosley_2_RX500


Zijn verhaal gaat verder dan autosport
Max Mosley was al bijna 50 jaar betrokken bij de autosport en heeft de sport op alle niveaus gezien: als coureur, als teameigenaar (met March) en, tussen 1993 en 2009, als voorzitter van de FIA, het bestuursorgaan van de mondiale autosport. In samenwerking met Bernie Ecclestone hielp hij de Formule 1 om te vormen tot een wereldwijd merk van meerdere miljarden ponden. Maar het verhaal van Mosley gaat veel verder dan de autosport, aangezien zijn leven en carrière hem door een buitengewoon scala aan ervaringen hebben geleid. Te beginnen met zijn opvoeding als de zoon van Oswald en Diana Mosley, die tijdens de oorlog gevangen waren vanwege hun samenwerking met de Nazi’s. Mosley was de vierde zoon van Oswald Mosley, voormalig leider van de British Union of Fascists, en het tweede kind uit Oswald Mosley’s huwelijk met Diana Mitford. Hij was zelf ook betrokken in de politiek, maar vanwege de fascistische invloeden besloot hij daarmee te stoppen.

Geen autocoureur maar wel constructeur
Het omgaan met de smet van de familienaam bleef hem achtervolgen, maar er ging ook veel goed. Zoals zijn cruciale campagnes voor verkeersveiligheid die vele duizenden levens hebben helpen redden. Meer recente inbreuken op zijn privéleven leidden tot een beroemde rechtszaak tegen de Murdoch-pers. Zijn loopbaan als autocoureur gaf hij vrij snel op. In de jaren zestig was Mosley actief als amateur-autocoureur. Het hoogste niveau dat hij bereikte was Formule 2. In 1970 deed hij voor het eerst mee aan de Formule 1, niet als rijder, maar als oprichter van raceautobouwer en Formule 1-team March Engineering. Een auto die gretig aftrek vond bij diverse F1-teams, uniek voor toentertijd want ieder team bouwde zijn eigen F1-auto. Mosley verkocht de March aan ieder team die hem maar wilde hebben, u herinnert zich ongetwijfeld nog het controversiële ontwerp met de grote taartschep als voorspoiler. Jackie Stewart was één van de rijders die met March successen behaalde.

Net een boek
Een treurig moment in zijn leven was het overlijden van zijn zoon, Alexander Mosley, die op 5 mei 2009 het leven liet na een overdosis heroïne. Een voorval dat veel stof deed opwaaien was in april 2008, toen Mosley - voorzitter van de Internationale Autosportfederatie - in opspraak kwam, toen de Daily Mail een video openbaar maakte waarin hij in het gezelschap van enige dames in een sm-spel te zien was. Saillant detail was dat één van deze dames was getrouwd met een geheim agent van MI5. Een onderzoek werd gestart en Mosley won meerdere rechtszaken in dit verband. Kortom, een leven dat zich laat lezen als een intrigrerend boek. Dat is er dan ook onder de titel Formula One and Beyond: The Autobiography.

Max_Mosley_2

Klik op de onderstaande oranje links voor eerdere berichten verschenen op RaceXpress over Max Mosley

15 april 2020 - Max Mosley: "Neem een besluit en beëindig dit F1-seizoen

20 december 2017 - Bernie Ecclestone haalt weer eens uit: "Max Mosley en ik kunnen een lange lijst maken van alle keren dat Ferrari..."

24 oktober 2011 - Bernie Ecclestone heeft spijt van handelen na uitkomst seksschandaal Max Mosley"

8 januari 2010 - Harde uitspraken Max Mosley: "Dit steekt recht in het hart"

6 mei 2009 - Tragiek voor Max Mosley: zoon Mosley overleden, mogelijk overdosis

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS