Karting • Chrono

Zo vader zo zoon: Maurits en Sem Knopjes gaan tegen elkaar racen in NK Rotax Max: "De cirkel is rond"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 februari 2024 02:07

Zeven jaar lang had Sem Knopjes niet meer gekart, maar nadat hij vorig jaar zijn eerste heat in het NK ID Engines prompt won, stelde hij de ambities naar boven bij. De negentienjarige coureur uit Nigtevecht, die studeert in Berlijn, werd vice-kampioen in de ID Engines Shifter-klasse en stapt voor komend seizoen over naar het NK Rotax Max DD2. Bijzonder is dat hij samen met zijn vader Maurits in dezelfde wedstrijden zal uitkomen. Knopjes senior rijdt daarin mee voor het DD2 Master-klassement.

Maurits Knopjes en zoon Sem en Van der Pol Kart Racing


“Het was zeker een mooi seizoen. Aan het begin van het jaar hoopten we dat ik na twee rondes kon meevechten voor het podium aangezien ik zeven jaar niet meer wedstrijden had gekart. Maar ik won gelijk de eerste heat van het jaar, dus dat was mooi”, blikt Sem trots terug.

“Het werd wel een stuk lastiger in september omdat ik voor mijn studie naar Berlijn ben verhuisd", zei Sem. Trainen zat er dus niet meer in. Helaas zat het tijdens de laatste race niet helemaal mee en miste hij nipt het kampioenschap. "Het is natuurlijk taai om meer dan de helft van het seizoen eerste te liggen en dan het kampioenschap net niet te winnen. Maar we kijken terug op een sterk jaar waarin we een boel hebben geleerd en het echt leuk hebben gehad.”

Dat Sem is gaan karten, is niet verwonderlijk. Zijn vader is immers ook coureur. Sem: “Ik ging altijd mee naar de kartbaan om te kijken en dat was superleuk. Toen ik drie werd, kreeg ik een quad om in de woestijn in Dubai mee te crossen. Op mijn vijfde reed ik mijn eerste rondjes in een kart. Op mijn achtste verjaardag begon ik met wedstrijden rijden. Vanaf dat moment werd papa’s racecarrière op pauze gezet. Dus ja, mijn vader heeft het er zeker met een paplepel ingegoten.”

Nu Sem oud genoeg is om als student zelf zijn boontjes te doppen, heeft vader Maurits weer tijd om zelf te gaan racen. Hoe mooi is het dan dat ze komend seizoen allebei in het NK Rotax Max uitkomen, nota bene in dezelfde wedstrijden. Ze gaan dus feitelijk tegen elkaar racen. De eerste race is de komende Winter Trophy op Karting Genk.

“Ik vind het heel leuk dat we samen kunnen racen”, zei de snelle student. “We kunnen over de race praten en werken aan de set-up. Vroeger stond mijn vader altijd naast de baan en gaf hij tips voor de bochten die hij kon zien, tegenwoordig is dat iedere bocht omdat we natuurlijk samen rijden.”

Maurits en Sem Knopjes


Zijn vader Maurits (51) is blij dat hij weer racet. Aan ervaring alvast geen gebrek. Maurits: “Ik ben toen ik achttien was voor het eerst in een racekart gestapt, heel low profile maar samen met mijn maat Bruno veel plezier gehad. In 2003 ben ik pas begonnen met echt racen, op mijn 31ste. Ik ben in 2005 kampioen geworden bij de Chrono Senior Masters met Team van der Pol.”

Daarna vertrok de ondernemer met zijn gezin naar Dubai. “Ook daar ben ik zeven keer kampioen geworden en drie keer de top tien in de Rotax Max Challenge Grand Finals behaald. Nu is de cirkel rond. We rijden opnieuw met het Van der Pol-team in Nederland. Heel gaaf om te zien dat Dirk en Joost nog net zo enthousiast zijn en alles tot in de puntjes verzorgen. We gaan met Sodi karts rijden en er een leuk en hopelijk succesvol jaar van maken! Uiteraard is de ambitie om te strijden om de twee kampioenschappen DD2 en DD2 Masters. We gaan het zien!”

Sem en Maurits Knopjes worden in hun raceactiviteiten ondersteund door MultiBel.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS