Karting • Rotax Euro

Maurits Knopjes in een split-second zijn WK-titel kwijt

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 december 2008 18:10

De Nederlander Maurits Knopjes verkaste een paar jaar geleden naar Doebai om een nieuw bestaan op te bouwen. Het racebloed bleef echter stromen waar het niet stromen kon. Karting en autoracen bleven zijn pad kruizen. Via de Verenigde Emiraten plaatste hij zich voor de Rotax Max Grand Finals als DD2-Master in La Conca en zo kon hij zich nog eens opmaken voor een competitief WK. In de prefinale van de DD2 veroverde hij een goede uitgangspositie voor de Master-titel en in de race lag Knopjes aan de leiding in deze klasse voor rijders van 32 jaar en ouder. Uiteindelijk werd zijn droom in een split-second om zeep geholpen, toen een aantal rijders voor hem in een crash belandde. Maurits kon de boel niet omzeilen en knalde erin. Over en uit. De titel kwam zo op een presenteerblaadje in handen van de Nederlander Dennis Kroes. Knopjes, die bij werd gestaan door de Hollandse monteur Richard Hergink doet verhaal over zijn Rotax Max Grand Finals.

Maurits Knopjes

"De vier testsessies waren erg belangrijk voor ons, aangezien het CRG frame compleet nieuw was voor Richard Hergink en mij. De kwalificatie was redelijk, ik slaagde er alleen niet in om alles in een ronde te stoppen waardoor wij eigenlijk twee tiende langzamer waren dan onze echte snelheid toegelaten had."

"Heat 1 was solide, ik startte van plek twaalf en als finishte als elfde zonder al te grote risico’s te nemen. Heat 2 in de regen begon heel mooi en na drie rondes lag ik op de vierde plek. Ik had de snelheid om het tempo aan de kop te volgen maar helaas vond de nummer 5 het nodig om mij bij de uitgang van bocht 5 een kleine subtiele tik te geven. Hierdoor spinde ik en na het afslaan van de motor verloor ik 50 seconden. Drama dus, met als gevolg plek 21."

"De laatste heat moest ik dus zonder al te grote risico’s te lopen in de toptien eindigen. Gelukkig lukte dat met de negende positie en directe kwalificatie voor de finale was een feit met startplek 24. De pre-finale was redelijk en ik eindigde als 21e. Mijn eerste concurrent voor de master WK titel stond vier plekken achter mij dus er was geen ruimte om op safe te rijden."

Maurits Knopjes in kansrijke positie voor titel

"De start van de finale was redelijk en na drie ronden reed ik in een treintje op positie 18. Drie posities voor mij werd iemand rondgetikt en de kart voor mij en ik konden nergens heen... bam... alles rechtsvoor krom en einde race. En toen kwam ik er achter dat mijn twee concurrenten voor de WK titel circa 30 seconden achter mij reden. Je kan wel aanvoelen hoe ik me toen voelde..."

"Achteraf zijn Richard en ik bijzonder tevreden over het resultaat wat wij samen behaald hebben bij de World finals en mogen wij tevreden zijn met een derde plaats bij de DD2 masters. Uiteraard is er ook grote teleurstelling over de gemiste kans, maar that’s racing!"

"Hopelijk kunnen wij volgend jaar nogmaals een poging doen en eindigen wij dan wel in het midden van het podium. Felicitaties voor Dennis Kroes want die heeft het ondanks veel pech toch geflikt! Bijzonder grote dank aan Richard Hergink, zonder zijn begeleiding was het niks geworden! We hebben uiteindelijk toch een fantastische week gehad."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS