Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Wordt de 24 uur van Le Mans spannender dan ooit? Mogelijk zeventien LMH en LMDh's aan de start

Uitgegeven door Wim Boekel • 24 januari 2023 17:01

De 24 uur van Le Mans editie 2023 lijkt zich voor het eerst sinds jaren op te maken voor de grootste line-up qua automerken in de hoofdklasse. Zowel Glickenhaus als Vanwall willen tijdens de belangrijkste endurance race van het jaar een extra auto inzetten. Cadillac wil waarschijnlijk twee extra LMDh’s naar Le Mans brengen, wat betekent dat ook Renger van der Zande een kans maakt op de overall overwinning. Daarmee kan het aantal auto’s in de LMH-klasse op zeventien komen te staan, wat een herhaling is van het aantal LMP1’s wat in 2011 aan de start stond.

24_Hours_of_Le_Mans_cars


“Het plan is om twee auto’s in te zetten en we hebben ook de middelen om een aanval met twee auto’s op te zetten”, aldus James Glickenhaus over de inzet van een tweede auto door zijn team, tegen het Amerikaanse Motorsport. “We hebben een goede werkrelatie met de Automobile Club de l’Ouest, ze zijn erg ondersteunend richting ons en we hebben het vertrouwen dat we een tweede inschrijving krijgen.”

Colin Kolles, die dit jaar debuteert met de Vandervall 680 in het FIA World Endurance Championship, wil ook graag een tweede auto inzetten in Le Mans, maar is wat terughoudender dan James Glickenhaus. “We hopen om in Le Mans een tweede auto in te zetten, maar het blijft altijd afhankelijk van de financiën”, zegt Kolles.

Bij Cadillac willen ze zoveel mogelijk auto’s inzetten, zo vertelt Laura Wontrop Klauser, de manager van het sportscar programma van General Motors. Dat is dus goed nieuws voor Renger van der Zande. De Nederlander zou dan in Le Mans rijden samen met de lokale held Sebastien Bourdais. Uiteindelijk is het afhankelijk van het besluit dat het selectiecomité van de ACO. De inschrijving voor deelname aan de 24 Uren van Le Mans 2023 sluit op 21 februari, waarna de definitieve publicatie van de deelnemerslijst met de 62 deelnemende auto’s, korte tijd later plaatsvindt.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS