Karting • Karting Diversen

Wat is nou mooier dan karten met je zoon: ex-karter Jeroen van Dijck begeleidt 10-jarige zoon Ties

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 juni 2021 01:43 • Print artikel

VENRAY – Hij is pas tien jaar, kart al zijn halve leven en is dit seizoen bezig aan een opmars in de Mini Parilla-klasse. Coureur Ties van Dijck uit Arcen komt zo steeds vaker tot mooie prestaties. Afgelopen weekeinde werd hij knap derde tijdens de tweede ronde van het clubkampioenschap van het circuit van Venray. Het was zijn eerste podiumplaats van het seizoen.

Ties van Dijck met vader en monteur Jeroen

“Het ging goed. Het was wel een beetje verrassing, want een podiumplaats had ik niet verwacht”, zei een verheugde Ties. Daarmee had hij laten zien dat hij over veerkracht beschikt, want eerder tijdens het weekeinde waren de kwalificatie en de eerste race wat minder gegaan. “Ik had geen goede tijd, ik was een beetje aan het slapen en werd achtste”, zei hij. “Daarna moest ik in de eerste manche als achtste starten maar ben ik uitgevallen. Net na de chicane wilde ik insturen, maar ging de kart rechtdoor.”

De fusébout was losgegaan, zo bleek na de race. “Daarna hebben we de kart gerepareerd, de afstelling een beetje veranderd en daarna ging het heel goed”, zei Ties’ vader en monteur Jeroen. Dat bleek, want Ties werd in de tweede manche na tal van inhaalacties knap derde. “Daar was ik wel blij mee.” Zijn eerste podiumplaats van het seizoen was daarmee binnen en voor Ties een fraaie bevestiging dat hij op de goede weg is. “Ik wil sowieso in de top tien komen van de klassementen”, zei de ambitieuze Ties.

Daarmee doelde hij op het klassement van het clubkampioenschap in Venray, maar ook op dat van de GK4 Kart Series en het Nederlands kampioenschap IAME, de andere twee kampioenschappen die hij dit jaar rijdt. Met name in het GK4-kampioenschap is Ties op de goede weg. Daarin staat hij na twee van de zes rondes op de achtste plaats. Met een lach: “Ja, het gaat wel lekker dit seizoen.”

En dan te bedenken dat Ties dit jaar debutant is in de Mini Parilla-klasse, want vorig jaar kwam hij nog uit in de Honda Cadet-klasse. Zijn ontwikkeling als karter heeft hij aan zijn talent te danken, maar ook aan de uitstekende begeleiding die hij krijgt. Want zijn team DFK brengt hem de fijne kneepjes van het racen bij. “Als ik een bocht te wijd of te krap neem, leer ik hoe ik die wel moet nemen. Maar ook wanneer ik harder of korter moet remmen”, legde Ties uit.

Ties van Dijck

En ook zijn vader brengt hem het een en ander bij, aangezien die vroeger zelf ook gekart heeft, in de 125cc-schakelkarts. Het is dan natuurlijk ook niet zo vreemd dat Ties is gaan karten. “Toen ik vijf was ben ik begonnen met karten nadat papa me had gevraagd of ik dat een keer wilde doen”, herinnerde Ties zich. “Hij had een oude kart en motor staan. Op een parkeerplaats heb ik voor de eerste keer gereden.”

In het begin gingen Ties en zijn vader eens in de drie weken rijden en in 2017 begon hij met af en toe een wedstrijd rijden. Jeroen: “Ik heb in mijn tijd als karter wel wat geleerd en wil dat nu overbrengen op Ties. Sinds dit jaar is hij echt fanatiek. Die meters heb je nodig om goed te presteren bij de Mini’s. Weer of geen weer, we gaan rijden. Als vader vind ik het geweldig om te karten met mijn zoon, dat hij het überhaupt leuk vindt, is het belangrijkste, en mijn vrouw is er ook bij betrokken. Het is leuk om met het gezin een kartweekend te hebben.”

Wat Ties zo leuk vindt aan de sport laat zich raden. “De snelheid natuurlijk. Met hoge snelheid door de bochten racen.” Dat gaat steeds beter, zo bewees zijn resultaat in Venray wel. “Nu wil ik graag nog meer podiumplaatsen halen!”

Ties van Dijck wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
- Dental Clinics Eindhoven
- Op de Hipt Stahlbau GmbH
- Hollahoep
- De club van Ties (een club van fans die per persoon jaarlijks 25 euro sponsoren)

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS