Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

WEC 6 Hours of Fuji - Fuoco snelste voor Ferrari in FP1; JOTA snelste LMP2, Dempsey Porsche leidt LMGTE Am, Robin Frijns P8

Uitgegeven door Peter Vader • 8 september 2023 08:38

De eerste vrije training van de WEC-6 Hours of Fuji is verreden op de Fuji Speedway in Japan. Op een natte maar gaandeweg opdrogende baan pakte Antonio Fuoco de eerste plaats in de Hypercar-klasse met de Nr50-Ferrari 499P van AF Corse met een rondetijd van 1.35.649s. Fuoco zette aanvankelijk een slechte rondetijd neer, maar toen de baan begon op te drogen na eerdere, hevige regen, verbeterde hij zijn snelste tijd en realiseerde een voorsprong van maar liefst 2,6 seconden op de zuster-Ferrari 499P, bestuurd door Antonio Giovinazzi. Een veelbelovende opening van Ferrari in het thuisland van grootste concurrent Toyota. Puntsgewijs volgen hierna de belangrijkste resultaten in de eerste vrije training in de Hypercar-, LMP2- en de LM GTE Am-divisie.

WEC-6 Hours of Fuji Fuco_Ferrari_snelste


Hypercar
- Nr94 TotalEnergies Peugeot eindigt als derde terwijl Gustavo Menezes binnen 0,4 seconde van de Ferrari's komt.
- Porsche Penske wordt vierde en vijfde met auto Nr6, bestuurd door Laurens Vanthoor, voor de door Michael Christensen bestuurde Nr5 Porsche 963
- Toyota Gazoo Racing staat zesde en zevende terwijl de Nr7-GR010 leidt voor de Nr8.
- De Nr93 Peugeot TotalEnergies 9X8 Hypercar leidde de tijdenlijst in de volledig natte periode van de sessie, maar zakte vervolgens naar de achtste positie toen de omstandigheden droog werden.
- De Nr2 Cadillac V.Series R Hypercar bestuurd door Alex Lynn, Earl Bamber en Richard Westbrook en de Nr99-Proton Porsche 963 Hypercar rondden de top tien af in de eindsessie.
- Het Hertz Team JOTA Porsche en de inschrijving van Floyd Vanwall completeren het Hypercar-veldLMP2
- De Nr28 Jota Oreca-Gibson, die in Monza won, leidt de sessie van 90 minuten terwijl Oliver Rasmussen piekt met een ronde van 1.40.781.
- De gouden LMP2-auto voerde de nummer 9 Prema-inzending aan, terwijl Filip Ugran een beste tijd van 1.42.661 neerzette.
- De Nr23 auto's van United Autosports, Vector Sport en Inter Europol Competition completeren de top vijf.
- Robin Frijns in de Nr31 WRT Oreca-Gibson ging voorop in volledig natte omstandigheden, net voor de door Charles Milesi bestuurde Nr36 Alpine ELF Team-auto, maar ze zakten naar respectievelijk de achtste en zesde plaats in de LMP2.
- De koploper met Nr41, de WRT-auto van Robert Kubica, Louis Deletraz en Rui Andrade sloot de sessie af op een bescheiden negende plaats.

WEC-6 Hours of Fuji Team WRT LMP2
Pitbox Team WRT LMP2 in Fuji


LMGTE Am
- De Nr77 Dempsey Proton Racing-Porsche gaat aan de leiding in de LMGTE Am, terwijl Mikkel Pedersen de beste ronde neerzette van 1:43,538 seconden.
- David Rigon zorgde ervoor dat Nr54 AF Corse de hoogst geplaatste Ferrari was met een beste tijd van 1.47.198.
- De Project 1 AO-Porsche ervoer de krachtige tegenstand in de eerste volledig natte ronden, toen Matteo Cairoli een eerste snelste ronde neerzette van 1.47.230 seconden.
- De 'Rexy' Porsche 911 RSR-19 werd derde, vóór de Richard Mille AF- Corse Ferrari van Alessio Rovera, Luis Perez Companc en Lilou Wadoux.
- De top zes werd gecompleteerd door de lokale favorieten D'Station Aston Martin en de vergelijkbare Nr98 Northwest AMR van Heart of Racing.
- Kampioenschapswinnaars Nr33 Corvette Racing en de Nr25 ORT by TF Sport-Aston Martin legden respectievelijk slechts 18 en 17 ronden af, nadat ze het grootste deel van de sessie in de pits hadden doorgebracht.

Corvette onderweg op de Fuji Speedway Foto: Corvette Racing Fans
Corvette onderweg in de LMGTE Am-divisie op de Fuji Speedway (Foto: Corvette Racing Fans)WEC-6 Hours of Fuji Team WRT muurschildering
Foto: Team WRT


WEC 6 Hours of Fuji event poster


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS