Formule 1

Vertraagde FIA-beslissing Red Bull inzake de budgetlimiet: wat zijn de redenen?

Uitgegeven door Peter Vader • 6 oktober 2022 03:11 • Print artikel

De FIA heeft haar definitieve bekendmaking van haar oordeel over wie vorig jaar binnen de financiŽle regels bleven, opgeschoven naar maandag 10 oktober. De teams kregen vorig seizoen een limiet van $ 145 miljoen opgelegd, waar ze zich allemaal aan moesten houden. Ze kregen ook te horen dat ze al hun uitgaven moesten documenteren en hun papierwerk moesten indienen bij de FIA, zodat ze het konden beoordelen. Het bestuursorgaan analyseert vervolgens de ingeleverde documenten om er zeker van te zijn dat alle cijfers kloppen en geeft vervolgens aan de teams die zich aan de regels hebben gehouden, een certificaat van overeenstemming. Vorige week werden Red Bull en Aston Martin genoemd in een rapport dat suggereerde dat twee teams vorig seizoen mogelijk de budgetlimiet hebben overschreden. Het impliceerde dat Red Bull ongeveer $ 10 miljoen had overschreden, wat hen in ernstige mate in strijd zou brengen met de financiŽle voorschriften.

Red_Bull_Christian_Horner_Ben_Sulayem
Red_Bull teambaas Christian Horner en FIA-President Ben Sulayem

Bekendmaking opgeschoven
Mercedes-baas, Toto Wolff, suggereerde dat het Oostenrijkse team met meer dan vijf procent over de limiet was gegaan en dat de FIA het team van Christian Horner al maandenlang onderzocht. Horner was woedend over die beschuldigingen en er wordt gedacht dat de teambaas van Max Verstappen juridische stappen overweegt omdat hij de aantijgingen als pure laster beschouwt. De FIA zou afgelopen woensdag hun analyse van de documenten afronden en bekendmaken wie de kostenlimiet had overschreden en wie niet, aldus een bericht van Formula1news. De FIA heeft nu echter bevestigd dat ze hun onderzoek en bevindingen pas begin volgende week kunnen afronden.

Red_Bull_vonkenregen

Meer of minder dan vijf procent?
Dit kan een aantal redenen hebben, waarvan er ťťn te wijten is aan nieuwe berichten op woensdagochtend dat Red Bull over de limiet was heen gegaan, maar weliswaar met minder dan vijf procent, wat een kleine overschrijding is. Er werd ook gemeld dat het team uit Milton Keynes een maas in de wet had gevonden waardoor ze een meer creatieve interpretatie van de regels konden toepassen. Als dat het geval zou zijn, zou de FIA op zoek moeten gaan naar verzachtende omstandigheden, waar ze aan het einde van de woensdag niet mee uit de voeten konden.

Red_Bull_Horner_Verstappen_Marko
Red Bull-team: v.l.n.r. Christian Horner, Max Verstappen en Helmut Marko

Extra spanning
Het kan ook zijn dat de FIA heeft vastgesteld dat Red Bull, of een ander team, een overtreding heeft begaan en ze nu de laatste hand leggen aan een passende straf die past bij de ernst van de overtreding. Max Verstappen zou komend weekend zijn tweede wereldtitel in Japan kunnen behalen en ter ere van hun partnerschap is de naam Honda teruggekeerd op hun auto's, evenals op die van AlphaTauri. De motoren zelf zijn niet veranderd door de bevriezing van de motor, de terugkeer van de Honda-naam is puur een merkruil. De geruchtenmolen over de vermeende budgetoverschrijding geeft een extra spanning voor het Red Bull-team, dat komend weekend erop uit zal zijn om de rijderstitel naar zich toe te trekken met Max Verstappen in de hoofdrol.

Red_Bull_Spa_2022

 FIA logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS