Formule 1

VIDEO - Sebastian Vettel: 299 racestarts, 4 wereldtitels bij de coureurs, 53 raceoverwinningen en 57 pole positions

Uitgegeven door Peter Vader • 21 november 2022 15:49 • Print artikel

Abu Dhabi betekende het einde van de F1-carriere van Sebastian Vettel. De viervoudig wereldkampioen stapte zondag in een reflecterende bui uit de Formule 1 nadat hij als tiende eindigde in zijn afscheidsrace tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. De 35-jarige vader van drie kinderen, die zei dat hij de sport wil verlaten om meer tijd met zijn gezin door te brengen en andere dingen te doen, scoorde een eenzaam punt voor zijn Aston Martin-team in een frustrerende strategische race. Sebastian Vettel beëindigt zijn carrière met 299 racestarts (van 300 inschrijvingen) met BMW Sauber, Toro Rosso, Red Bull, Ferrari en Aston Martin; en vier wereldtitels voor coureurs. "Ik heb genoten van de race, het was een beetje een andere warming-up om erin te komen, maar toen de lichten eenmaal uit waren, was het volledige racemodus", zei hij, verwijzend naar de vele festiviteiten die hij eerder met weldoeners beleefde. “We hebben niet voor de beste strategie gekozen, wat jammer was omdat we het constructeurskampioenschap voor ons hadden kunnen winnen, maar al met al een grote dag en een grote dank voor alle steun, zoveel vlaggen en lachende gezichten, dat was heel bijzonder, heel fijn!”

Aston_Martin_Sebastian_Vettel_portret

"Ik weet zeker dat…"
Na 15 jaar, 299 racestarts (van 300 inschrijvingen) met BMW Sauber, Toro Rosso, Red Bull, Ferrari en Aston Martin, gaat hij met pensioen met vier wereldtitels bij de coureurs, 53 raceoverwinningen, 57 pole positions en een koor van eerbetoon suizen in zijn oren. Meer dan dat, zoals de meeste paddockwaarnemers opmerkten, gedroeg hij zich met een echt gevoel voor menselijkheid, waarbij hij een ondeugend gevoel voor plezier vermengde met een serieuze waardering voor zijn verantwoordelijkheden als rolmodel met een sociaal bewustzijn. "Ik voel me een beetje leeg", gaf hij toe, geciteerd in een bericht van GrandPrix247. “Het is een groot weekend geweest. De afgelopen twee jaar waren teleurstellend, maar er zijn belangrijkere dingen in het leven. Het is een enorm voorrecht om in de positie te zijn waarin ik me bevind. Ik hoop dat ik dit kan doorgeven aan de andere coureurs – de verantwoordelijkheid. Er zijn veel, heel veel grotere en belangrijkere dingen in het leven dan rondjes racen.

Van huurmoordenaar naar urbane leider
Velen die zijn ontwikkeling volgden van brutale 'huurmoordenaar' met babyface gezegend met snelheid, een gave voor talen en een liefde voor Engelse humor tot de urbane en bedachtzame langharige leider van goede doelen, zullen verdrietig zijn om hem te zien vertrekken. "De beslissing was moeilijk voor mij om te nemen en ik heb er veel tijd aan besteed om erover na te denken", legde hij uit. “Aan het einde van het jaar wil ik wat meer tijd nemen om na te denken over waar ik me de komende tijd op ga richten. Het is me heel duidelijk dat ik als vader meer tijd met mijn gezin wil doorbrengen, maar vandaag gaat het niet om afscheid nemen. Het gaat er eerder om iedereen te bedanken, niet in de laatste plaats de fans, zonder wiens hartstochtelijke steun de F1 niet zou kunnen bestaan.”Een carrière om nooit te vergeten
Terwijl hij opstond en zondag met een goed humeur zijn zoveelste interview onderging, draaide hij zich om en glimlachte naar een jonge rivaal die naast hem stond. Op slechts 23-jarige leeftijd wordt de meestal levendige Lando Norris van McLaren gezien als een ster van de toekomst, maar hij bleef respectvol stil toen de 35-jarige Duitser sprak. "Ik denk dat het belangrijkste is dat het tegenwoordig niet alleen gaat om wat je op het circuit doet, maar ook daarbuiten", zei hij. “De invloed die je kunt hebben. Ik ben meer verlegen dan Seb, maar ik zal leren de waarheid te spreken en voor mijn mening uit te komen. Ik heb het geluk om naast een van de grootsten in de F1 te racen. Het is een voorrecht geweest en ik heb van hem geleerd.”

Het was een veel herhaald sentiment
"Van alle coureurs waarmee ik heb geracet, was Seb de eerste die naast me stond en 'door de knie ging'", herinnert Hamilton zich. “Hij is de eerste die zijn uiterste best doet om te vechten voor dingen waar hij om geeft. Ik geloof niet dat ik in de geschiedenis van de sport een coureur heb gezien die doet wat hij doet en heeft gedaan in termen van het gebruik van ons platform om openhartig te zijn en daarbij ook risico te nemen. Ik zie hem echt als een bondgenoot.” Toen Sebastian Vettel vertrok om naar huis te gaan en zijn strijd voor diversiteit, gelijkheid, inclusiviteit en mensenrechten voort te zetten, liet hij aan vrienden en rivalen een groot voorbeeld achter, evenals een carrière om nooit te vergeten.

Aston_Martin_Danke_Seb

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS