Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Updates in 2024 voor de Porsche 963: "Het staat in de regels!"

Uitgegeven door Wim Boekel • 20 september 2023 07:29

Porsche is van plan om in 2024 met enige updates te komen voor de Porsche 963. Dit is de nieuwe LMDh waarmee Porsche dit jaar debuteerde in het FIA World Endurance Championship. Het doel van de updates is met name gerelateerd aan de betrouwbaarheid. Daarvoor wil Porsche bepaalde componenten onder specifieke omstandigheden laten her homologeren.

Porsche 963


"Het staat in de regels en het proces is dat we de bestuursorganen moeten benaderen met onze ideeën en dat wordt goedgekeurd of niet", legt Urs Kuratle, directeur LMDh fabrieksmotorsport bij Porsche, tegenover Sportscar365 uit. "We weten wat we mogen doen en dat is het venster dat we proberen te gebruiken. We hebben die mogelijkheden en uiteraard zullen we die gebruiken. Wat kunnen we doen? We kunnen nieuwe dingen homologeren binnen de regels die we hebben. Buiten dit raamwerk kunnen we software doen, dingen instellen. Wat we moeten doen, is onze auto en ons pakket veel beter begrijpen om de achterstand in te halen. Toch zijn we nog niet waar we willen zijn. We zijn op de goede weg, maar we hebben nog een lange weg te gaan."

De Zwitser legt uit dat de nieuwe componenten al gereed zijn en zelfs al op de Europese auto getest zijn. Dit vond plaats in Spa-Francorchamps. De updates hebben volgens Kuratle met name betrekking op de ‘driveability’ van de auto. "We zijn al begonnen met testen, want je moet weten of dat de juiste manier is of niet", zegt Kuratle over de updates. "Onze zwakke punten zijn nog steeds de rijeigenschappen van de auto. Dat is één ding. Qua prestaties is het niet zozeer nodig om alles opnieuw te homologeren, maar we hebben ook betrouwbaarheidsproblemen. Dat is eigenlijk het belangrijkste waar we aan werken."

"Er is betrouwbaarheid met de MGU en dat werkt samen met de hybride partners, maar ook aan de kant van de auto hebben we onze problemen, zoals je kon zien in Le Mans en in sommige van de andere races. Dit zijn gebieden waarop we de concurrentie moeten inhalen. Het gaat niet om prestaties, maar om betrouwbaarheid. Dat is precies het gebied dat mogelijk is om te re-homologeren. Daar moeten we aan werken."

Overigens zijn deze updates niet alleen voor de fabrieksauto’s, ook de klantenteams krijgen deze, mits goedgekeurd door de diverse partijen. Volgens het hoofd van LMDh fabrieksmotorsport, gaan de auto’s er niet anders uitzien van de buitenkant en zijn deze niet aerodynamisch gerelateerd.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS