Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Tweeënzestig auto's en veertien fabrikanten nemen dit jaar deel aan de 24 uur van Le Mans!

Uitgegeven door Peter Vader • 19 februari 2024 16:03

LE MANS - Komende juni zullen in de 24 Uur van Le Mans nog eens 25 auto’s aan de start verschijnen, naast de reeds aangemelde 37 FIA WEC-deelnemers. Om 16:00 uur op 15 juni staan de tribunes vol voor de start van de 24 uur van Le Mans, de vierde ronde van het FIA World Endurance Championship. Vandaag onthullen wij het complete startveld! De full-house-borden gelden niet alleen voor de tribunes, maar ook voor de pitlane, aangezien er dit jaar weer 62 auto's op de grid staan. Het deelnemersveld bestaat uit 23 Hypercars, 16 LMP2-prototypes en 23 LMGT3's. Zeven teams vormen de reservelijst. Hoewel de lijst van 186 coureurs nog moet worden aangevuld, hebben twaalf van hen de race al eens gewonnen, en drie daarvan zijn vrouwen.

24 Uur Le Mans 2024 poster

Hypercar
De topklasse bestaat uit negen verschillende merken: Ferrari, Toyota, Cadillac, Peugeot, Porsche, Lamborghini, Alpine, BMW en Isotta Fraschini. Na afgelopen juni voor de tiende keer te hebben gewonnen op Le Mans, staat Ferrari klaar om dit jaar de strijd met de concurrentie weer aan te gaan. Klaar om hun pogingen af te weren om de rode bolides uit Maranello naar de kroon te steken. Want na 2023 heeft Ferrari de smaak van het winnen in Le Mans weer te pakken! In de eerste plaats van Toyota, dat zijn winnaarsstatus wil herwinnen, terwijl Cadillac, Porsche en Peugeot ook proberen te profiteren van hun recente ervaringen. Alpine en Lamborghini leggen de lat hoog met de A424 en de SC63, terwijl nieuwkomer Isotta Fraschini er op uit zal trekken om doodgewoon de finish te halen.

LMP2
In LMP2 staan dit jaar 16 prototypes opgesteld, waaronder zes met teams die professionele en amateurcoureurs combineren. Het high-class veld is erg divers en de competitie is hoog. Ervaring met de Europese Le Mans Series of de Aziatische Le Mans Series kan de balans doen doorslaan, aangezien geen van de deelnemers dit jaar in de FIA WEC racet.

LMGT3
Dit seizoen vindt de overstap van LMGTE naar LMGT3 plaats met een deelnemersveld van 23 om de nieuwe klasse te starten. Aston Martin, BMW, Corvette, Ferrari, Ford, Lamborghini, Lexus, McLaren en Porsche vormen de grid. Het volledig vrouwelijke team Iron Dames behoort tot de favorieten na hun uitstekende prestaties van vorig seizoen, waaronder een overwinning tijdens de 8 Hours of Bahrein. Pas op voor race-icoon Valentino Rossi in de Team WRT BMW M4 GT3.

24 Uur Le Mans 2024 Pierre_Fillon_Le_MansPierre Fillon: "De 24 uur van Le Mans heeft in meer dan honderd jaar zelden zo'n grid gezien"

Pierre Fillon, voorzitter van de Automobile Club de l'Ouest: "De 24 uur van Le Mans heeft in meer dan honderd jaar zelden zo'n grid gezien. De grootste autofabrikanten ter wereld zullen in juni in La Sarthe aanwezig zijn. Ik ben onze partners en teams om samen te komen om ons weer een fantastische episode uit de autosportgeschiedenis te bezorgen."

Mohammed Ben Sulayem, FIA-president, zei: “De 24 uur van Le Mans is een van de meest iconische evenementen in de geschiedenis van de autosport en het traditionele middelpunt van het FIA World Endurance Championship-seizoen. Vorig jaar had ik het genoegen getuige te zijn van deze fantastische race ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan ervan en ik kijk erg uit naar de editie van dit jaar, omdat we 120 jaar FIA vieren. De deelnemerslijst ziet er ongelooflijk sterk uit, met 23 Hypercars van 9 verschillende fabrikanten die het deelnemersveld van 62 auto's aanvoeren en 23 LMGT3's die een ultra competitieve strijd in de GT-klassen beloven. Het enduranceracen verkeert vandaag de dag in een gezonde staat en deze deelnemerslijst bewijst dat de juiste aanpak van de regelgeving zal resulteren in sterke interesse en concurrentie.”

24 Uur Le Mans 2024 Ben_Sulayem_FIA_President_bron_FIAFIA President Ben Sulayem: "“De 24 uur van Le Mans is een van de meest iconische evenementen in de geschiedenis van de autosport"

Richard Mille, voorzitter van de FIA Endurance Commission, zei: “De bekendmaking van de deelnemerslijst voor de 24 uur van Le Mans is altijd een heel bijzonder moment en dat is dit jaar zeker het geval. Het aantal inschrijvingen is ongelooflijk hoog, zowel qua aantal als qua kwaliteit. De cijfers in de Hypercar- en LMGT3-klassen zijn ronduit onthutsend. Ik zou zeggen dat dit misschien wel de sterkste inschrijvingslijst ooit is, als het gaat om de strijd om zowel de eindzege als om de eer onder de GT-auto's. Het hebben van een sterke LMP2-vertegenwoordiging die zich bij de strijd voegt, zal de fans ook iets extra's geven om te volgen en enthousiast over te zijn. We zijn klaar voor weer een memorabele editie, daar bestaat geen twijfel over.”

Frédéric Lequien, CEO van Le Mans Endurance Management: “De 24 uur van Le Mans, de vierde ronde van het FIA WEC, zal dit jaar ronduit spectaculair zijn. Met 14 fabrikanten die dit seizoen meedoen aan het WEC plus de extra deelnemers aan Le Mans, is alles klaar voor een gouden tijdperk in de enduranceraces. Na de gedenkwaardige Centenary-viering van vorig jaar, heb ik er vertrouwen in dat Le Mans een van de meest opwindende races van het autosportseizoen 2024 zal worden.”

Klik hier voor de entry list van de 24 uur van Le Mans 2024.

24 Uur Le Mans 2024 Franse vlag en 24H logo

24 Uur Le Mans 2024 Dunlop bridge

24 Uur Le Mans 2024 ingang circuit

Bekijk de onderstaande, ruim twee minuten durende video van de 24 Uur van Le Mans 2023, wat gaat 2024 brengen?Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS