Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota wint in Fuji en komt op gelijke hoogte met Alpine; Robin Frijns wint in de LMP2 + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 12 september 2022 11:36

Toyota heeft de 6 uur van Fuji gewonnen en is daarmee op gelijke hoogte gekomen in de stand om het wereldkampioenschap in de LMH van het FIA World Endurance Championship. Brendon Hartley, Ryo Hirakawa en Sebastien Buemi gingen als eerste over de finish met een voorsprong van ruim een minuut op de tweede Toyota.De leiders in het wereldkampioenschap met de Alpine; Nicolas Lapierre, Andre Negrao en Matthieu Vaxiviere eindigden als derde. Met nog één race te gaan staat het trio van Toyota op gelijke hoogte met de coureurs in de Franse auto, De winnende Toyota kende een probleemloze race en vergrootte het gat vooral in de tweede helft van de race op de zusterauto. Jose-Maria Lopez kon na het vierde uur het tempo van haar collega in de andere auto niet volgen. Alpine kende een probleemloze race, maar was niet in staat om met de oude LMP1 het tempo van de Japanse auto te volgen. De twee Peugeots 9X8 kwamen als vierde en vijfde over de finish. Beide auto’s kende problemen en moesten naar de garage, waardoor het team niet tot een podiumplek kon komen. Beide auto werden geplaagd door een olielek.

LMP2
In de LMP2-klasse ging de overwinning naar Robin Frijns met Sean Geleal en Vanthoor in de auto van Team WRT. De Nederlander bracht de auto naar de finish en werd gevolgd door de auto van Jota. De Jota moest in het laatste uur naar binnen voor brandstof, waardoor Frijns Will Stevens voorbij kon gaan. De tweede auto op het podium was eveneens van Jota. Renger van der Zande die inviel bij het team van Vector Sport reed naar de negende plek in de klasse.GTE-Pro
In de GTE-Pro, die aan haar laatste seizoen bezig, domineerde Ferrari de wedstrijd op de Fuji Speedway. James Calado en Alessandro Pier Guidi behaalden hun tweede overwinning van het jaar voor de tweede auto van het Italiaanse merk. Het verschil bedroeg na 6 uur slechts 0,294 seconden. Met nog 90 minuten te gaan stak Pier Guidi zijn teamgenoot Antonio Fuoco voorbij. Porsche kon de auto’s van AF Corse niet bijhouden. Waarbij de Porsche 91 al vroeg in de wedstrijd een straf kreeg voor het overschrijden van de baanlimieten. Ook de Corvette maakte dezelfde overtreding voor hetzelfde vergrijp. Beide auto’s kregen een drive-through. De race eindige echter al vroeg voor de Amerikaanse auto met een uitval.

GTE-Am
In de GTE-Am won TF Sport met de Aston Martin de wedstrijd, daarmee sloegen zij flink terug na het incident wat Aston Martin kende in de vorige race in Monza. Het Britse team was in de tweede helft van de wedstrijd heer en meester op de baan. Het Aston Martin-team had op de finish een voorsprong van 35 seconden op de Iron Dames Ferrari.

Klik hier voor de volledige uitslag.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS