Karting • Karting Diversen

Temmo Koopmans verbaast zichzelf met podiumplaats in IAME Benelux: "Echt heel blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 juli 2021 03:15 • Print artikel

SPA – Ruim een maand geleden boekte hij zijn eerste overwinning op nationaal niveau in de Mini-Parilla-klasse, zondag stond karter Temmo Koopmans uit Nijverdal in Spa voor het eerst op het podium op internationaal niveau. Tijdens de derde ronde van het IAME Benelux-kampioenschap snelde de tienjarige snelheidsduivel, uit het team van JD Kartsport, naar de derde plaats.

podium Temmo Koopmans

“Ik ben heel blij. Dit is een nog hoger niveau dan de GK4 Kart Series. Er zijn sterkere rijders. Ik moest er hard voor knokken”, zei Temmo een beetje verbouwereerd. Want dat het hem gelukt was een podiumplaats te bemachtigen kon hij nog maar amper geloven. “Het was echt moeilijk.”

Al wist de rijder van topteam JD-Kartsports na de kwalificatie eigenlijk al dat een podiumplaats reëel was. “Ik was tweede in de kwalificatie. Ik dacht eerst dat ik vijfde of zesde zou eindigen, dus ik was wel een beetje verbaasd over die tweede plek. Toen dacht ik: misschien zit er wel een podiumplaats in. Daar ging ik voor. Ik heb de afgelopen maanden heel hard getraind.”

Bovendien kende Temmo de baan goed. “Ik denk dat ik hier nu drie keer heb gereden”, wist hij. “En vorige week hebben we hier getraind. Toen was het wel echt warm, was de baan wel iets anders. Het is één van mijn lievelingsbanen. Er is hoogteverschil, één bocht loopt schuin en er zijn heel veel snelle bochten.”

Daar wist hij wel raad mee. De snelheid uit de kwalificatie toonde de talentvolle Overijsselaar namelijk ook in de races. Tijdens de eerste heat reed hij nota bene naar de overwinning. Wel had hij ervoor moeten knokken.

“De start was iets minder. Ik verloor twee plaatsen en aan het eind van de eerste ronde zakte ik in de hairpin terug naar plek vier. Toen reed ik terug naar twee en toen heb ik de nummer één ingehaald en uiteindelijk de race gewonnen.”

Ook in de tweede heat was hij snel. “Het begin was droog. En toen begon het keihard te regenen. We kregen we de rode vlag en de race werd gestopt. Er waren nog wat straffen dus we moesten best wel lang wachten op de uitslag. Gelukkig kreeg ik geen straf en was ik derde geworden.”

Temmo Koopmans podium op Spa Francorchamps

Die twee resultaten bij elkaar opgeteld betekende dat Temmo de finale vanaf de tweede plek mocht starten. Hoewel de baan aan het opdrogen was, was die op bepaalde plekken nog erg nat. Het zorgde voor erg listige omstandigheden en dat kostte de Birel-rijder in het begin een paar plaatsen. “De bocht voor de chicane was heel tricky. Je moest de kerb meenemen, anders vloog je vol de grindbak in.”

Bij andere rijders gebeurde dat helaas volop en na ruim vijf van de elf rondes werd de race stilgelegd. Temmo: “Het duurde heel lang voordat we weer de baan op mochten. Na de herstart ben ik nog naar drie gereden. Op het laatste moment vloog iemand voor me rechtdoor. Toen dacht ik: nu goed de race uitrijden. Dat dat lukte gaf een kick. Ik ben echt heel blij met deze podiumplaats.”

Temmo bedankt zijn vader en moeder en zijn trainers Jeffrey van Diggele en Bas Harting.

Temmo Koopmans wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door LS Systems.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS