Karting • Karting Diversen

Rocco Coronel maakt het onmogelijke mogelijk; van P19 naar P3 in sensationele EK-finale

Uitgegeven door Frank Korsel • 30 april 2024 10:00

EEMNES - Rocco Coronel (13) reed afgelopen weekend namens Victory Lane het tweede weekend in de FIA Europees kampioenschap karting in de OKJ-klasse. Op het circuit Val ‘D Argenton in Frankrijk, 900 kilometer van huize Coronel, kende Rocco een weekend met twee gezichten. De jongste telg van Tom Coronel en Paulien Zwart reed een ijzersterkte finale race. Hij vocht zich vanaf de negentiende startpositie terug naar een sensationele derde plek.

Rocco Coronel

Samen met zijn vader Tom vertrok Rocco woensdagavond naar het Franse circuit. Langs Antwerpen, Parijs en Le Mans kwamen de Coronel’s om 2 uur ’s nachts aan in Val ‘D Argenton. Normaal gesproken is Rocco’s begeleider Leon Kaan mee, maar dit keer was vader Tom niet alleen chauffeur, maar ook kok, helmdrager en coach: “Het was leuk dat pap mee was. Ik heb weer veel tips gehad van hem, onder andere over de bandentemperatuur.”

“De camper waar we in slapen is eigenlijk mijn eerste huis”, vertelt Rocco over zijn ‘huisje op wielen’. Bijna ieder weekend spendeert hij de meeste tijd in de camper en is hij zelden thuis tijdens het drukke raceseizoen: “Meestal ben ik maar twee dagen per week thuis, heel soms drie. Ik ken de camper nu als mijn broekzak.” Ondanks dat Rocco en Tom op een klein oppervlakte zitten, was de sfeer opperbest: “Mijn vader kan serieus goed koken, de pasta was echt lekker”, zegt Rocco over de kookkunsten van Tom.

Donderdagochtend gingen de trainingen gingen goed. Een paar weken geleden reed ik al op deze baan, maar het is toch altijd weer heel even wennen. Na twee rondjes had ik het gevoel weer teruggevonden en wist ik alle rempunten en lijnen weer.” De trainingen werd onder wisselende omstandigheden verreden: “Ik heb een keer in het droog en een keer in de regen gereden. Na een paar rondjes rijden droogde de baan alweer op en toen was binnen een paar rondjes rijden de grip alweer helemaal terug, dat ging snel.”

Vader Tom verduidelijkt dat het hele weekend in het teken stond van de kleinste details: “Het team was constant bezig met de afstelling. Het zit in de kleinste details. Ze hebben de hoogte van de achteras aangepast, de bandenspanning constant monitoren en natuurlijk een keer met een ander chassis gereden omdat het half nat en half droog was.”
“Ik vind het mooi om te zien dat de tips aanslaan bij Rocco”, gaat Tom verder. “Ik zag dat ik hem kon helpen en dat hij ze ook ter harte nam. Ik vind het tof. Ik ga zo vaak als kan met hem mee. Ergens is het natuurlijk heel bijzonder om dit met je zoon te kunnen doen.”

“In de eerste kwalificatieheat werd ik gediskwalificeerd, omdat ik de meatball-flag had gemist. Overall gezien was het tempo wel goed”, zei Rocco. In de kwalificatieheats die hierop volgden eindigde Rocco respectievelijk op de derde, negende, vijfde en opnieuw derde positie. Daarnaast reed hij twee keer de snelste rondetijd. “In een grote klasse met maar liefst 88 deelnemers is constant in de top vijf rijden al een hele prestatie: “Dat waren goede signalen. Ook al ging niet iedere race even goed. In de regen werd er veel geduwd en moest je echt je best doen om uit het gedrang te blijven. Het niveau ligt zo ontzettend hoog, dus rijden rond de vijfde positie is best goed”, vertelt Rocco enigszins bescheiden.

Het weer op zondag was heel vreemd. In de ochtend lag er veel dauw. Kort daarna werd het weer droger, maar de weergoden hadden nog meer in petto. Vlak voor de superheat werd het toch weer wat natter: “Uiteindelijk bleef het toch droog. Dus het weer sloeg steeds om. Vlak voor de finale begon het ineens keihard te regenen en moesten we met regenbanden rijden dachten we. We besloten toch maar met de droogweerkart te rijden, want het werd toch weer droog. Het was echt heel vreemd weer.”

Rocco Coronel

In de superheat gebeurde er genoeg. Rocco stoomde bij de start op en lag hij direct op de vijfde positie. In de vijfde bocht kreeg de dertienjarige coureur een tik op zijn achterkant en spinde hij in de rondte. Coronel viel terug naar P13, maar vocht zich terug naar de zesde positie.

De finale startte Rocco vanaf een doorgaans kansloze negentiende positie. Rocco had ‘niet veel te verliezen’ en ging blanco de race in. Toch duurde het niet lang voordat het racebloed van Coronel boven kwam drijven: “Bij de start voelde ik al dat de snelheid er echt heel goed in zat. Ik ging heel hard en reed sommige rondjes wel vier tienden sneller dan de rest van het veld.”

“Op mijn dash zag ik steeds dat ik iedere ronde harder reed, dus ik groeide echt qua zelfvertrouwen. Ik kon zo makkelijk inhalen. Op een gegeven moment lag ik op de zesde positie en toen was het gat drie seconden naar voren.” Dit grote gat reed Coronel razendsnel dicht en reed naar een bijzondere derde positie. “Toen ik over de streep kwam dacht ik echt ‘hoe heb ik dit in godsnaam gedaan’. Het was eigenlijk onmogelijk om naar het podium te rijden, maar het voelde zo ongelooflijk lekker om dit toch voor elkaar te krijgen. Tegen alle verwachtingen in stond ik toch op dat podium.”

Ook Tom stond met een open mond te kijken naar de prestatie van zijn zoon: “Je zag die gasten op het podium kijken en denken ‘waar komt hij nou ineens vandaan.’

Na een enerverend weekend in Frankrijk heeft Rocco nu twee weken vakantie van school. Toch heeft hij geen twee weken rust. Volgend weekend racet Rocco op het Britse PFI-circuit in het British Championship. Daar is de hele wereldtop aanwezig om alvast voor te bereiden op het aankomende wereldkampioenschap. “Ik heb er nog nooit gereden”, aldus Rocco. “Toch ziet het er wel uit als een leuk circuit. Dus ik ben enorm benieuwd naar de baan.”

Rocco Coronel krijgt in zijn raceactiviteiten ondersteuning van:
-Dijkstra Draisma
-Coronel.nl
-24HSeries
-Corner33
-Doniger Urban Developments
-SF Group
-SuperB Batteries
-Eurol
-Arrive2drive. nl
-Jouw, www.jouw-pensioen.nl
-Ireckonu
-Vastgoed Financiering Fonds
-Xeramic lubricants
-Pogona insurances
-API 4Brands
-Rensport School Zandvoort
-Barbier Rogier
-Mamma en Pappa en Leon.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS