Rally

Safari Rally Kenya -Thierry Neuville gediskwalificeerd voor Safari Rally!

Uitgegeven door Peter Vader • 26 juni 2023 08:01

De Hyundai Motorsport-coureur eindigde als achtste algemeen in de zevende ronde van het FIA World Rally Championship, maar werd gediskwalificeerd door evenementstewards na een hoorzitting op de rallybasis in Naivasha. De stewards vatten de bevindingen samen van het rapport dat ze natuurlijk van de griffier hadden ontvangen en dat onafhankelijk was geïnitieerd door de Safari Rally-organisatoren. Het gaf gevallen aan waarin na verkenning een onbevoegd persoon werd gezien die op routes reed, die tijdens de rally als speciale etappes zouden worden gebruikt.

Safari Rally Kenya Thierry-Neuville
Thierry Neuville

De persoon bevond zich zonder toestemming op privéterrein en werd op twee verschillende dagen op twee verschillende locaties door ambtenaren aangehouden. Het bewijsmateriaal dat aan de stewards werd voorgelegd, wees op banden van deze persoon met Neuville.

Desgevraagd gaf Thierry Neuville prompt aan de stewards toe dat hij op de hoogte was van de geïdentificeerde persoon en dat hij de hulp van deze persoon had gevraagd bij het identificeren van specifieke problemen (gebieden waar stenen waren verplaatst) in sommige speciale etappes.

Artikel 35.4.2 van de FIA WRC Sporting Regulations 2023 stelt dat: “Na de publicatie van de Aanvullende Reglementen, alleen met de uitdrukkelijke toestemming van de Koersdirecteur en de FIA Rallyafdeling, mag elke persoon die verbonden is met een ingeschreven crew op of over het parcours van een klassementsproef van de rally (behalve te voet). Deze regel is van toepassing totdat die klassementsproef wordt beëindigd, open is voor openbaar verkeer en niet langer zal worden gebruikt binnen de rally.”

Bij een andere beslissing van de stewards op zondagavond werden Oliver Solberg en bijrijder Elliott Edmondson twee minuten gestraft voor het gebruik van één band meer dan hun toegewezen aantal van 26. De straf van twee minuten had geen invloed op de algemene positie van het duo ten opzichte van Martin Prokop. Die op bijna negen minuten afstand van Solberg volgde. De diskwalificatie van Neuville bracht Solberg wèl een plek naar voren, hij eindigde nu op de negende plaats algemeen.



Kenya-rally-logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS