Rally

Rovanpera bovenaan na brute vrijdag van WRC-Rally Portugal; brandje aan boord bij Tanak en crash Evans

Uitgegeven door Peter Vader • 13 mei 2023 06:50

Kalle Rovanperä beheerste een meedogenloze openingsetappe volledig tijdens de Vodafone Rally de Portugal en pakte overtuigend de leiding voor Hyundai Motorsport-rivaal Dani Sordo. Een spannend gevecht in de ochtend werd een kwestie van overleven in de middag toen hitte, stof en slopende, met stenen bezaaide wegen een zware tol eisten in deze vijfde ronde van het FIA World Rally Championship-seizoen. Terwijl verschillende van zijn rivalen aarzelden, won Rovanperä drie van de acht klassementsproeven met zijn Toyota GR Yaris en leidde hij voor Sordo met 10,7 seconden voorsprong, na meer dan 120 kilometer actie waarin achtereenvolgens drie verschillende coureurs aan de leiding gingen.

Toyota_Yaris_Nr69_Kalle_Rovanpera_Jonne_Halttunen
Eerste plaats voor Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen na de eerste dag

Rovanperä werd in de eerste twee etappes geplaagd door overmatig onderstuur, maar aanpassingen aan de set-up later gedurende de ochtend veranderden zijn auto. De Fin overtrof Sordo, die de eerste plaats erfde toen de Ford Puma van Ott Tänak een schade aan één van zijn wielen opliep in Lousã 2. De Fin breidde zijn voorsprong verder uit toen de Spanjaard in de voorlaatste etappe een kruising voorbijschoot en tijd verloor. "Het was echt een goede dag", zei Rovanperä. "Veel poetswerk, maar toch hebben we een stabiele dag gedraaid. We waren snel, maar we hebben ook goed voor de auto en de banden gezorgd."

Dani_Sordo WRC Hyundai
Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Sordo's i20 N-teamgenoot Thierry Neuville werd derde, met een achterstand van 15,2 seconden. De Belg heroverde de laatste podiumplaats in de superspecial van Figueira da Foz, waarbij hij teamcollega Esapekka Lappi en de voor Ford-M-Sport uitkomende Pierre-Louis Loubet in het proces oversloeg. Slechts 1,3 seconden verschil was er tussen de drie coureurs aan het einde van de wedstrijddag, waarbij Loubet in de finale Lappi versloeg en met 0,3 seconden als vierde eindigde.

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1 HYBRID
Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

De vierde plaats was welverdiend voor Loubet. Na het winnen van de openingsstage stond de Fransman op het punt om uit te vallen toen zijn auto in brand vloog op de finishlijn van Arganil 1. Hij en bijrijder Nicolas Gilsoul konden hun weg vervolgen nadat ze de vlammen hadden gedoofd, waarbij de oorzaak later werd gezocht in de uitlaat van hun Puma. "De auto begon een kilometer voor het einde van de etappe in brand te staan", zei Loubet. "We hebben geen geluk dit jaar, het is te gek."

Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul Ford Puma Rally1 HYBRID
Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Tänak herstelde zich en eindigde de dag als zesde overall, terwijl de overige posities op het leaderboard werden gedomineerd door WRC2-auto's. Oliver Solberg leidde voor Gus Greensmith, terwijl Yohan Rossel en Andreas Mikkelsen de Top-10 completeerden.

Kampioenschapsleider Elfyn Evans moest opgeven na een crash met zijn Toyota in Mortágua. Zijn teamgenoot Takamoto Katsuta viel eerder op de dag al uit met een defecte dynamo.

Als de vrijdag al zwaar was, dan is de zaterdag minstens zo ontmoedigend. Bijna 150 kilometer is verpakt in twee lussen van drie klassementsproeven. Crews hebben de rust om service te verlenen in het middelste deel van de dag en een super speciaal podium in Lousada, rondt de actie van de zaterdag af.

Oliver Solberg/Elliott Edmondson Škoda Fabia RS Rally2
Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2)

Ott Tänak/Martin Järveoja Ford Puma Rally1 HYBRID
Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID
Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Kalle Rovanperä (Toyota Yaris Nr69) : "Het is een heel goede dag voor ons geweest. Vanmorgen was niet perfect, maar we veranderden een paar dingen aan de auto om onszelf wat meer precisie te geven op de snelle wegen, daarna werd het gevoel beter en verliep de middag goed. Ik denk dat de etappes nog ruiger waren dan verwacht; het is hier duidelijk erg droog geweest in de aanloop naar de rally, dus er waren veel stenen en ruige plekken. Maar we zijn er redelijk goed in geslaagd, ik denk dat we een slimme rit hebben gemaakt. Het is leuk om aan de leiding te staan na vandaag als tweede op de weg te zijn gestart en om mee te vechten voor de overwinning. Morgen zou onze startplaats veel beter moeten zijn en hopelijk kunnen we dat vasthouden.”

Kalle_Rovanpera_Jonne_Halttunen WRC Toyota Gazoo RacingEerste plaats voor Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen na de eerste dag

Jari-Matti Latvala (Toyota teambaas) : “Het was duidelijk een dag met gemengde gevoelens voor ons. Het grote positieve was de prestatie van Kalle. Ik kon voelen dat zijn motivatie erg hoog is om een overwinning te behalen. Hij was vanmorgen misschien niet helemaal blij, maar hij was in staat om de afstelling van de auto aan te passen, het vertrouwen te vinden en toen vloog hij de rest van de dag. Voor Elfyn wisten we dat het vandaag een zware klus zou worden om de eerste auto op de weg te zijn. Hij zat er na de ochtend nog redelijk goed bij, maar vanmiddag was het moeilijker met ruigere en hobbelige wegen en kreeg hij helaas een behoorlijk zwaar ongeval in de voorlaatste etappe. Het belangrijkste is dat hij en Scott in orde zijn. Het was ook teleurstellend dat Takamoto vanochtend moest stoppen, want hij was heel goed begonnen. Maar we moeten positief blijven en uitkijken naar morgen, waar de etappes niet zo zwaar zullen zijn, maar waar je nog steeds de banden moet kunnen beheersen.”

Elfyn Evans/Scott Martin Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID
Uitgevallen na crash: Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Stand na de vrijdag van de Vodafone Rally de Portugal 2023:
1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 1h22m27.7s
2. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +10.8s
3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +26.0s
4. Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +26.9s
5. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +27.3s
6. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m04.7s
7. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +3m48.2s
8. Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +4m38.4s
9. Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +4m48.4s
10. Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2) +5m29.3s
TBC Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)
TBC Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)Event_poster_Rally_Portugal_2023

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS