Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Robin Frijns in Le Mans met de BMW Art Car: "Het creatieve spel van..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 6 februari 2024 13:05

Robin Frijns gaat tijdens de 24 uur van Le Mans, samen met Rene Rast en Sheldon van der Linde in de twintigste versie van een BMW Art Car rijden. De livery voor de BMW M Hybrid V8 met het startnummer 20, wordt ontworpen door Julie Mehretu. Op dit moment wordt de kleurstelling door de kunstenares bepaald. Mehretu werkt aan een driedimensionaal format waarbij een film wrap wordt gebruikt, die voldoet aan de eisen van de FIA. De livery wordt in mei in het Centre Pompidou in Parijs onthuld.

BMW_M_V8_Hybrid Art Car 24H Le Mans 2024

Foto: BMW

"Voor het ontwerp van de twintigste BMW Art Car gebruikt Mehretu het kleuren- en vormenvocabulaire van een bestaand grootformaat schilderij uit een meer recente serie van werken: verdoezelde foto's, gestippelde rasters, neonkleurige spuitverf en Mehretu's iconische gebarentekens geven haar ontwerp een abstracte visuele vorm", aldus BMW in een verklaring. "Ze brengt het resulterende beeldmotief als een foto in hoge resolutie over op de contouren van het voertuig, met behulp van een 3D-mappingtechniek. Dit creŽert de unieke artistieke foiling waarmee de BMW M Hybrid V8 ten strijde zal trekken in de Le Mans race."

Waarna de ontwerpster ingaat op de techniek die zij hanteert voor de livery van de auto. "Het creatieve spel van wat je kunt doen in deze nieuwe, driedimensionale ruimte en hoeveel verbeelding en uitvindingen er worden uitgespeeld om het te bouwen, is zeer leerzaamĒ, voegt Mehretu eraan toe. "Het is niet alleen de auto zelf, maar ook de ontwerpers en hun overwegingen en vooral de coureurs en hun verlangens en aspiraties, die ervoor zorgen dat het deze droomplek wordt waar schilderkunst, conceptuele kunst, aerodynamica, snelheid en esthetiek kunnen meedoen."

Het gaat voor BMW de eerste auto als art-car in Le Mans zijn sinds de BMW M3 GT2 in 2010, waarvoor Jeff Koons toentertijd het ontwerp maakte. "Het vooruitzicht om met een BMW Art Car deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans is een extra stimulans voor het hele M Motorsport team om de BMW M Hybrid V8 zo perfect mogelijk voor te bereiden op dit grote podium", aldus BMW M CEO Franciscus van Meel. "In het 100e jaar van het bestaan van de race en 25 jaar na BMW's laatste overwinning in Le Mans, zou winnen met een BMW Art Car het grootst mogelijke succes zijn voor ons allemaal."Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS