Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout scheurt met een gemiddelde snelheid van liefst 374,35 kilometer per uur over de oval van Indianapolis

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 mei 2024 13:22

Flat-out! Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout start bij de 2024-editie van de Indianapolis 500 vanaf de zevende startpositie. De 23-jarige autocoureur toonde mentale veerkracht na zijn crash (filmpje) eerder dit weekend. Ook het team verrichte een wonder door de auto weer op te 'lappen' en vervolgens liet Veekey een ijzersterke indruk achter tijdens de Fast Twelve sessie. Van Kalmthout knokte zich via een gemiddelde snelheid van liefst 374,35 kilometer per uur gemiddeld naar de derde startrij voor de wereldberoemde Indy 500-race.

Rinus van Kalmthout Indy Car

Even dreigde de vijfde ronde van het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2024, de belangrijkste wedstrijd van het jaar, aan de neus van VeeKay voorbij te gaan. Tijdens de eerste kwalificatiesessie voor de fameuze Indianapolis 500, waarvan volgend weekend de 108ste uitvoering wordt gehouden, geraakte de Nederlander van de baan en tegen de muur. Op miraculeuze wijze, en dankzij vier fenomenale kwalificatieronden, wist de coureur van team Ed Carpenter Racing zich op zaterdagmiddag (lokale tijd) na een reparatieproces alsnog te kwalificeren.

VeeKay reed zelfs zó hard, dat hij op zondag terug mocht komen voor de Fast Twelve-sessie, het vervolg van de kwalificatie waarin wordt geknokt om de voorste startposities. Dankzij zijn elfde tijd van zaterdag mocht VeeKay als tweede aantreden, om zichzelf ruim een halfuur later op een keurige zevende plaats terug te vinden. De coureur van de #21 askROI.com Chevrolet wist tijdens de zondagsessie nog eens vier extra concurrenten, die op zaterdag nog rapper bleken, achter zich te houden.


Na een vierde, twee derde en een tweede startplaats is deze bejubelde zevende startplek gek genoeg het minst sterke kwalificatieresultaat voor VeeKay in diens vijf deelnames aan The Greatest Spectacle in Racing. Daarbij dient echter niet te worden vergeten dat Ed Carpenter Racing een lastige twaalf maanden achter de rug heeft en de ovalverhoudingen sinds het laatste treffen op de Indianapolis Motor Speedway behoorlijk zijn veranderd.

Zo staat het team van Penske met drie wagens op de eerste startrij en heeft McLaren met ovalspecialist en voormalig NASCAR-kampioen Kyle Larson een extra ijzer in het vuur. De kwalificatieresultaten van VeeKays ECR-teamgenoten Ed Carpenter (17de) en Christian Rasmussen (24ste) lijken een logischer beeld te geven van de veldverhoudingen. Zodoende kan VeeKay bijzonder tevreden zijn met zijn eigen kwalificatieprestatie.

“Dit is Indy”, laat een opgetogen VeeKay weten vanaf de legendarische Indianapolis Motor Speedway. "Het ene moment sta je met je rug tegen de muur, het andere moment kan je opgelucht ademhalen. Ik ben ontzettend tevreden met een zevende startplaats, ik kan met een gerust gevoel zeggen dat ik het maximale eruit heb gehaald."

“Na hun fenomenale werk op zaterdag ben ik mijn monteurs de komende week eigenlijk elke dag wel één biertje verschuldigd”, grapt de Nederlander, die zijn groenzwarte bolide na het ongeval van zaterdagochtend (lokale tijd) in no-time heropgebouwd zag worden. "Aangezien de reservewagen niet op een dusdanige manier was gefinetuned als mijn eigen bolide, wilden we natuurlijk het liefst alles repareren om weer met de bekende auto op pad te kunnen. Ik ben trots op het hele team dat het is gelukt. Op zondag konden we een extra stap voorwaarts zetten en P7 is een topresultaat."

#Veekay

"Vanaf de derde startrij kunnen we zeker meestrijden om de voorste posities, al moet ik erkennen dat de wagens van Penske wel van een andere planeet lijken, zo snel zijn ze. Gelukkig is de Indianapolis 500 lang en zwaar, waardoor de einduitslag zich nooit zomaar van tevoren laat raden. Ik ga er alles aan doen om met de bokaal en de melk naar huis te gaan. Ik heb er zin in", besluit VeeKay strijdvaardig.

De 108th Running of the Indianapolis 500 presented by Gainbridge wordt komende zondag 26 mei gestart rond de klok van 18.30 uur Nederlandse tijd. De wedstrijd is live te zien via Ziggo Sport en Ziggo Sport Racing en wordt van commentaar voorzien door René Hoogterp.

Rinus Veekay Van Kalmthout racet alweer een paar jaar in de Verenigde Staten. Hij koos niet voor het pad richting de F1, maar sloeg de weg in van de Amerikaanse Openwheel racerij. In zijn debuutjaar in de hoogste klasse: de Indy Car kende hij een sterk rookie-seizoen. RaceXpress had toen een leuk en openhartig interview met Veekay:

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS