Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

VIDEO: Rinus Veekay van Zero to Hero in Indy 500-kwalificatie: "We gaan voor pole position en de winst"

Uitgegeven door Frank Korsel • 19 mei 2024 08:19

Rinus van Kalmthout heeft gisteren heel wat emoties ervaren tijdens de kwalificatie voor de Indy 500. Er gebeurde van alles voor de 23-jarige Hoofddorper in de zes uur durende kwalificatie. In zijn eerste run crashte de coureur van ECR hard in de derde bocht van de Brickyard. Een kans op de top twaalf leek wel verkeken, maar in de laatste minuut van de sessie maakte de ECR-coureur het onmogelijke waar. Hij reed naar een knappe elfde positie.Met een doffe klap kwam VeeKays eerste kwalificatiepoging rond een uur of 17.15 Nederlandse tijd tot stilstand. Wat er gebeurde was onduidelijk - een vlaag wind, of misschien een te agressieve vleugelstand - maar in ieder geval had VeeKay geen tijd, een pak schade en pijn aan zijn knie. Daar waar hij in de voorgaande vier jaren altijd bij de top vier kwalificeerde voor de belangrijkste race van de NTT INDYCAR SERIES, daar moest de rappe twintiger pardoes vrezen voor deelname. Met een uitermate sterk veld, waarbij concurrenten razendsnelle 4-lap averages lieten noteren, was het nog maar de vraag of de Nederlander überhaupt nog weer de baan op kon komen.

In een als vanouds zeven uur durende kwalificatiesessie, waarbij alle 34 aspirant-deelnemers vechten voor 33 startplaatsen - de nummers 1 tot en met 12 gaan door naar de Fast Twelve waarvan de top 6 het uiteindelijk mag uitvechten voor poleposition en de nummers 31 tot en met 34 strijden zondag voor lijfsbehoud - kregen de monteurs van Ed Carpenter Racing het voor elkaar om de beschadigde wagen van VeeKay op tijd te repareren.

Rinus Veekay Indy 500

Om tien voor twaalf ‘s avonds Nederlandse tijd volbracht VeeKay het sprookje. De Nederlander perste alles uit zijn #21 askROI.com Chevrolet, om dankzij een ongekend gemiddelde van 232.419 mijl per uur (374.042 kilometer per uur) naar de veilige elfde plaats te schieten. De ECR-garage stond op zijn kop: monteurs vlogen elkaar in de armen, VeeKays trotse familie vierde feest met hun bejubelde coureur.

VeeKay is de enige coureur van Ed Carpenter Racing die zich heeft gekwalificeerd voor de vervolgsessies. Met een 17de plaats voor Ed Carpenter en een 24ste plaats voor Christian Rasmussen kunnen de andere twee kanten van de ECR-garage zich voorbereiden op het klapstuk van volgend weekend. Voor kwalificatiespecialist Carpenter, die zich maar liefst twaalf keer bij de beste 12 mocht scharen op de startopstelling voor de Indianapolis 500 (waaronder driemaal op pole) bleek dit het tweede achtereenvolgende jaar waarin hij de Fast Twelve niet wist te bereiken.

VeeKay strijdt zondagavond (Nederlandse tijd) vanaf 21.00 uur voor een plekje bij de beste zes en doet dat met (in volgorde van uitslag) Will Power, Scott McLaughlin, Josef Newgarden, Alexander Rossi, Kyle Kirkwood, Kyle Larson, Felix Rosenqvist, Santino Ferrucci, Takuma Sato en Ryan Hunter-Reay.

De bepalende sessies van de kwalificatie (Fast Twelve, Last Chance Qualifying en de Fast Six) voor de Indianapolis 500 zijn live te zien via Ziggo Sport Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS