Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout: “De auto was snel en ik voelde me goed, maar helaas liepen we wederom tegen een mechanisch probleem aan"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 juni 2024 01:42

Het zit Rinus van Kalmthout dit seizoen niet mee! Veekay kwam bij de achtste race van het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2024 op Laguna Seca niet aan de finish. De 23-jarige Nederlander, uitkomend voor Ed Carpenter Racing, moest lijdzaam toezien hoe de versnellingsbak van zijn wagen het begaf.

Rinus van Kalmthout Indy Car


In een bezige maand juni mochten VeeKay en diens IndyCar-collega’s alweer voor de derde keer aantreden. Na races in de straten van Detroit en op het legendarische circuit van Road America werd ditmaal wederom een iconisch asfaltlint aangedaan. De WeatherTech Raceway Laguna Seca vormde het strijdtoneel voor de achtste voor het kampioenschap meetellende wedstrijd van het seizoen 2024.

Het raceweekend begon moeizaam voor VeeKay, met een sneuvelende motor en een daaropvolgende wissel van de krachtbron. Waar de kwalificatiesessie VeeKay niet bepaald goedgezind was – de bestuurder van de #21 Chevrolet moest genoegen nemen met een twintigste plaats – daar kwam de Nederlander juist bijzonder goed uit de verf in de warm-up sessie van zondagochtend (lokale tijd). De groenzwarte bolide van VeeKay snelde namelijk naar de eerste tijd. Een late set-upverandering bleek voor Ed Carpenter Racing de sleutel naar een rappere wagen.

Het begin van de 95 ronden tellende race in West-Californië bracht het beste in VeeKay naar boven. De talentvolle twintiger moest in de openingsronde een aantal concurrenten laten gaan omdat hij naar buiten werd gedwongen door een wegslippende tegenstander, maar greep zijn tegenstanders daarna één voor één bij het nekvel. In de zesde ronde vond de geboren Hoofddorper zichzelf al terug op een zeventiende plaats. Een spin zorgde er echter voor dat de Nederlander terugviel.

VeeKay liet zich echter niet uit het veld slaan. De enkelvoudig IndyCar-racewinnaar vocht net zo rap als hij terugviel, weer naar voren. De alternatieve zachte band met de rode wang bleek diens favoriete strijdmakker. Met het ‘rode’ rubber baande de ECR-rijder zich knap een weg langs zijn opponenten, om middels een alternatieve strategie zelfs op de zevende plaats te belanden. Na een tweede pitstop, waarin de zachte band werd ingeruild voor een harder exemplaar, kreeg VeeKay echter een flinke teleurstelling te verwerken.

De versnellingsbak van de #21 Chevrolet weigerde namelijk dienst. Waar in eerste instantie de zesde versnelling kuren vertoonde, daar viel even later ook de vierde versnelling uit. Zodoende werd VeeKay naar binnen gesommeerd, waar het team zijn bak onderzocht en tot de conclusie kwam dat hij niet meer verder kon rijden. Daardoor werd de Nederlander geklasseerd als een van de uitvallers van de Firestone Grand Prix of Monterey. De wedstrijd werd gewonnen door Ganassi-coureur Alex Palou.

“Een vervelend resultaat”, laat VeeKay naderhand optekenen. “De snelheid zat er namelijk geweldig in, zeker aan het begin van deze race op Laguna Seca. Een kleine spin waardoor we iets achterstand opliepen deed daar niets aan af. Ik reed een groot gat dicht naar Will Power en wist hem ook nog in te halen. Dat hij uiteindelijk zevende werd zegt veel over de mogelijkheden die wij hadden. Het zag er goed uit.”

“De auto was snel en ik voelde me goed, maar helaas liepen we wederom tegen een mechanisch probleem aan. Ditmaal was het de versnellingsbak. In eerste instantie viel de zesde versnelling uit en even later bleek ook de vierde versnelling onbruikbaar. We geven natuurlijk nooit op, maar dit was wel echt heel vervelend”.

“Na dit drukke schema van vier races in vijf weekends hebben we nu eventjes vrij, al wordt er nog wel getest op de oval van Iowa. Voor ons staat er maar één doel op het programma: om goede punten te scoren, moeten we races finishen. Mid-Ohio is een mooi circuit, dus ik ga er alles aan doen om daar een goed resultaat te scoren.”

Het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2024 wordt over twee weken vervolgd met de Honda Indy 200 at Mid-Ohio op de Mid-Ohio Sports Car Course in Lexington, Ohio. De race wordt zondag 7 juli aanstaande verreden en zal rond 19.30 uur Nederlandse tijd van start gaan.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS