Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Back-to-back: Josef Newgarden wint spectaculaire 108e Indy 500, Rinus Veekay vecht zich terug naar P9 + UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 27 mei 2024 08:01

Josef Newgarden trad zondag toe tot de onsterfelijken op de Indianapolis Motor Speedway door als zesde coureur de Indianapolis 500 twee jaar op rij te winnen. Hij versloeg Pato O’Ward in een zinderende race die vier uur vertraagd werd door een regenstorm in de middag. Rinus van Kalmthout kwam als negende over de eindstreep.

Josef Newgarden

De tweevoudig IndyCar-kampioen Newgarden reed zijn No. 2 Shell Powering Progress Team Penske Chevrolet naar de overwinning met een voorsprong van 0,3417 seconden op de No. 5 Arrow McLaren Chevrolet van O’Ward, waarbij ze in de laatste acht ronden vier keer van leiding wisselden.

"Ik wist dat we deze race weer konden winnen", zei Newgarden geëmotioneerd na de race. "Er is gewoon geen betere manier om deze race te winnen dan zo. Ik moet ook Pato bedanken. Hij is een ongelooflijk nette coureur. Het vergt twee mensen om dat te laten werken."

Jsef Newgarden Indy 500
Josef Newgarden in de hekken á la Spiderman Helio Castroneves

Newgarden, die als derde startte, werd de eerste herhalingswinnaar van “The Greatest Spectacle in Racing” sinds Helio Castroneves in 2001 en 2002 voor Team Penske. Newgarden bezorgde Team Penske ook de recordbrekende 20e overwinning in “The Greatest Spectacle in Racing.” De herhalingszege leverde Newgarden een bonus van $440.000 op van BorgWarner.

Zesvoudig IndyCar-kampioen Scott Dixon eindigde als derde in de No. 9 PNC Bank Chip Ganassi Racing Honda, gevolgd door Alexander Rossi in de No. 7 Arrow McLaren Chevrolet. Regerend serieskampioen Alex Palou completeerde de top vijf in de No. 10 DHL Chip Ganassi Racing Honda. Slechts 1,5079 seconden scheidden de top vijf auto's ondanks dat de laatste 46 ronden zonder neutralisaties verliepen in een hectische finish.

Christian Rasmussen was de beste rookie met een 12e plaats in de No. 33 Ed Carpenter Racing Chevrolet. NASCAR Cup Series-kampioen 2021 Kyle Larson eindigde als 18e in de No. 17 Hendrickcars.com Arrow McLaren Chevrolet bij zijn eerste “500”-start, gehinderd door een snelheidsboete in de pitstraat.Newgarden vierde op vertrouwde wijze voor het tweede achtereenvolgende jaar door in de menigte te klimmen in de tribunes naast de Yard of Bricks start-finishlijn, waar hij werd omringd door fans.

Het was begrijpelijk gezien zijn uitbundigheid, aangezien de overwinning een maand mei afsloot waarin hij zonder Team Penske President en strateeg Tim Cindric en ingenieur Luke Mason was. Zij waren door Team Penske geschorst voor de twee races deze maand op IMS nadat de auto's van het team in overtreding bleken van de INDYCAR Push-to-Pass regels tijdens de seizoensopener, de Firestone Grand Prix van St. Petersburg, gesponsord door RP Funding. Jonathan Diuguid en Raul Prados vervingen Cindric en Mason respectievelijk deze maand.

null

“Ze kunnen nu zeggen wat ze willen; het kan me niet meer schelen", zei Newgarden over de critici na de overtredingen. “Ik ben gewoon zo trots op dit team. Ze hebben het geweldig gedaan. Luke, Tim – ze zijn er vandaag niet, maar ze zijn een groot deel hiervan. Ik ben gewoon zo trots op iedereen bij Team Penske. Dit is hoe ik de race wilde winnen.”

Er waren zeven neutralisaties in de eerste 117 ronden, omdat de race moeilijk op gang kwam. Maar in de tweede helft van de race, die 200 ronden duurde, werd het racen steeds spannender en bleef het eerlijk. In de laatste 70 ronden wisselde de leider maar liefst 32 keer.

Rookie Kyffin Simpson was de laatste van de coureurs met een andere pitstrategie die de leiding opgaf tijdens hun laatste stop in ronde 184. Dat zette de toon voor een fenomenale vier-coureursstrijd om de overwinning tussen Newgarden, O’Ward, Rossi en Dixon in de laatste 15 ronden.

Newgarden nam de leiding in ronde 193, met O’Ward klimmend naar de tweede plaats. Dat leidde tot een reeks slingshot-passes tussen de twee coureurs in de laatste zeven ronden.

O’Ward passeerde Newgarden aan de buitenkant net voor de start-finishlijn toen de witte vlag voor de laatste ronde werd gezwaaid. O’Ward bleef vooraan in bochten 1 en 2 en over het achterste rechte stuk, maar Newgarden nestelde zich achter O’Wards auto en maakte een gedurfde inhaalactie aan de buitenkant van bocht 3 om definitief de leiding te nemen, met het publiek van 330.000 man op de been in vervoering.

“Het is moeilijk onder woorden te brengen", zei O’Ward, die ook in 2022 tweede werd. “Zo dichtbij weer. Ik heb die auto dingen laten doen waarvan ik nooit dacht dat het mogelijk was. Soms dacht ik, 'Dat is het,' en toch kwam ik aan de andere kant van de bocht. Oh, man: Het is gewoon zo pijnlijk als je er zoveel in stopt en dan twee bochten tekort komt.”

Rinus Veekay, Ed Carpenter

Rinus Veekay startte de race op de zevende positie en lag eigenlijk de gehele race in de top tien. Na een kleine touche in de pitlane werd hij naar de achterkant van het veld verwezen. De 23-jarige Hoofddorper, uitkomend voor Ed Carpenter Racing vocht zich knap terug naar de negende positie.

Het was pas de vierde keer in de geschiedenis van de Indianapolis 500 dat de race werd beslist door een inhaalactie in de laatste ronde. Newgarden behaalde die prestatie ook vorig jaar door Marcus Ericsson te passeren in ronde 200.

De race van dit jaar was een klassieker, met een evenementrecord van 18 van de 33 starters die minstens één ronde aan de leiding gingen. NTT P1 Award-winnaar Scott McLaughlin leidde de meeste ronden, 64, voordat hij als zesde eindigde in de No. 3 Pennzoil Team Penske Chevrolet.

Er waren vandaag ook 649 inhaalacties op het circuit, het hoogste aantal in de “500” sinds 2017.

UITSLAG Indy 500 Josef Newgarden Rinus Veekay

Pos	Naam	        Team	        Gap
1 Josef Newgarden Team Penske -
2 Pato O'Ward Arrow McLaren +0.3417
3 Scott Dixon Chip Ganassi +0.9097
4 Alexander Rossi Arrow McLaren +1.1691
5 Alex Palou Chip Ganassi +1.5079
6 Scott McLaughlin Team Penske +2.0593
7 Kyle Kirkwood Andretti Global +2.5379
8 Santino Ferrucci AJ Foyt +3.6143
9 Rinus VeeKay Ed Carpenter +3.9560
10 Conor Daly Dreyer & Reinbold +4.6071
11 Callum Ilott Arrow McLaren +4.9652
12 Christian Rasmussen Ed Carpenter +5.3234
13 Christian Lundgaard Rahal Letterman +6.1824
14 Takuma Sato Rahal Letterman 1 LAP
15 Graham Rahal Rahal Letterman 1 LAP
16 Sting Ray Robb AJ Foyt 1 LAP
17 Ed Carpenter Ed Carpenter 1 LAP
18 Kyle Larson Arrow McLaren +9.4846
19 Romain Grosjean Juncos Hollinger +9.8312
20 Helio Castroneves Meyer Shank +10.3602
21 Kyffin Simpson Chip Ganassi +11.0931
22 Agustin Canapino Juncos Hollinger 1 LAP
23 Colton Herta Andretti Global Contact
24 Will Power Team Penske Contact
25 Marco Andretti Andretti Herta Contact
26 Ryan Hunter-Reay Dreyer & Reinbold Contact
27 Felix Rosenqvist Meyer Shank Mechanical
28 Linus Lundqvist Chip Ganassi Contact
29 Katherine Legge Dale Coyne Mechanical
30 Marcus Armstrong Chip Ganassi Mechanical
31 Tom Blomqvist Meyer Shank Contact
32 Pietro Fittipaldi Rahal Letterman Contact
33 Marcus Ericsson Andretti Global Contact


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS