Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Indy 500 - Rinus van Kalmthout geeft tekst en uitleg: "Ik vond de straf die volgde op het tikje wat gortig"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 mei 2024 14:06

De IndyCar-teams en de racefans moesten er even op wachten, maar nadat de hevige regenval weggetrokken was, werd met man en macht gewerkt om de Indianapolis Motor Speedway 'raceklaar' te maken voor the greatest spectacle in racing. Uiteindelijk eindigde Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout zijn vijfde deelname aan de Indianapolis 500 in de toptien. De 23-jarige Nederlander moest van het begin tot het einde knokken, maar wist zich keurig staande te houden.

#Indy500 Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout

De vijfde wedstrijd van het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2024 is de belangrijkste van het jaar: de 500-mijlsrace op de Indianapolis Motor Speedway, een oval die VeeKay bijzonder goed ligt. Na een enerverend kwalificatieweekend, waarin Veekay crashte (filmpje) en het team wonderen verrichte door de auto precies op tijd weer tip top in orde had, mocht VeeKay in de #21 askROI.com Chevrolet, de legendarische race vanaf een zevende startplaats en dus de binnenkant van de derde rij, aanvangen.

Waar werkgever Ed Carpenter Racing in het verleden garant stond voor een snelle wagen op de oval van Indianapolis, daar zijn het dit jaar de wagens van Penske en McLaren die domineren. Een zevende startplaats was zodoende het maximale voor VeeKay, die bovendien terugknokte na een kwalificatiecrash. Voor de race werd gemikt op een toptienklassering, al werd er uiteraard hoop gehouden op meer. Indianapolis kiest immers haar eigen winnaars en in een gekke race hoeft niet per se de favoriet te zegevieren.

In de openingsfase van de 200 ronden tellende race, waarvan de start liefst vier uur werd uitgesteld wegens regenval, kon VeeKay prima meekomen met de koplopers. De Nederlander handhaafde moeiteloos zijn zevende positie, om pas plaatsen te verliezen na een ietwat langzamere eerste pitstop. Bij de tweede stop tikte VeeKay een tegenstander aan, wat hem op een straf van de wedstrijdleiding kwam te staan – de Nederlander werd teruggezet naar het achtereind van het veld. Daaropvolgend koos de enkelvoudig IndyCar-winnaar samen met zijn team voor een alternatieve strategie.

Deze zet betaalde zich uit. VeeKay reed een ijzersterke slotfase en kwam rap naar voren, om vanaf de laatste plaats uiteindelijk op een nette negende stek over de meet te rijden. De 108ste editie van de Indianapolis 500 werd gewonnen door Penske-coureur Josef Newgarden, die zodoende zijn tweede Indy 500-zege op rij boekte. Voor VeeKay betekende diens negende finishplaats een derde toptienklassering in vijf deelnames bij de wereldberoemde wedstrijd.

“Van tevoren stelde ik mijzelf het doel om alles eruit te halen wat erin zat, en dat heb ik uiteindelijk gedaan”, laat VeeKay vanuit Indianapolis optekenen. “Terwijl ik in de slipstream van de snelle wagens zat, reden ze bij me weg. Daardoor kon ik in de slotfase geen acties meer maken voor de absolute topposities. Iedere autocoureur komt hier om te winnen, maar met deze negende plek kan ik goed leven.”

“De eerste twee pitstops waren niet perfect, maar daarna ging het juist heel goed”, vervolgt de ECR-coureur. “We hebben aardig wat tegenstanders ingehaald dankzij onze strategie. Ik vond de straf die volgde op het tikje in de pitstraat wat gortig. De tegenstander die het tikje ontving had er namelijk amper hinder van. In alle eerlijkheid heeft die straf echter niets afgedaan aan het eindresultaat, want ook zonder had ik de race niet gewonnen.”

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout Indy500

“Ik kijk enigszins jaloers naar winnaar Josef Newgarden, maar weet dat ik zelf sterk heb gereden. Uiteindelijk heeft Josef er twaalf jaar over gedaan om te winnen, en wint-ie ‘m dit jaar alweer. Wat dat betreft kan ik nog wel eventjes door! Als ik de mindset die ik gedurende deze editie van de Indy 500 had kan doorzetten, dan ben ik ervan overtuigd dat deze wedstrijd ooit eens naar mij toe zal komen.”

De coureurs van de NTT INDYCAR SERIES hoeven niet stil te zitten. De actie wordt namelijk komende week al vervolgd met de zesde wedstrijd van het jaar, de Chevrolet Detroit Grand Prix. Deze wedstrijd start aankomende zondag 2 juni rond de klok van 18:30 uur Nederlandse tijd en is live te volgen via Ziggo Sport Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS