Karting • GK4 Kartseries

Perfect score voor snelle kartster Annabelle Brian: drie zeges op rij! En nu op naar Le Mans!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 oktober 2022 03:03 • Print artikel

MARIEMBOURG – Karten een jongenssport? Nee hoor. Kijk maar naar Annabelle Brian. De vijftienjarige coureur uit het Groningse Tinallinge liet zondag op het circuit van Mariembourg zien dat meisjes ook hard kunnen racen. Wat heet. Tijdens de zesde ronde van de GK4 Kart Series won ze er alle drie de races in de IAME Junioren-klasse.

Annabelle Brian

“Volgens mij is dit de eerste keer dat ik alles gewonnen heb. De snelheid is gewoon heel goed”, zei een dolgelukkig Annabelle, die eerder dit seizoen op de Kartbaan van Genk in België al de Nederlandse titel bij de IAME Junioren won. “Daar kunnen we meer mee. Hopelijk gaat het nog een stapje verder. Misschien kan ik nog kampioen worden.”

Annabelle, die uitkomt voor het topteam van Bergman Race Support, staat nu knap tweede in het kampioenschap ondanks een paar uitvalbeurten eerder dit seizoen. Maar een perfect resultaat zorgde voor het maximale aantal punten en daarmee hield ze, met nog één kampioenschapsronde te gaan, haar titeldroom levend. En dan te bedenken dat de trainingen op de Belgische piste op vrijdag nog niet goed gingen. “Maar daarna was de kwalificatie gewoon goed”, refereerde ze aan haar poleposition. “Pole was gewoon goed.”

Dat resultaat betekende dat ze haar eerste van drie races van poleposition mocht starten. “De eerste race had ik wat meer moeite dan normaal om de eerste plek vast te houden, maar ik heb die vol kunnen uitrijden en heb dus wel gewonnen. Tijdens de tweede race heb ik een paar battles gehad, maar de wedstrijd wel op P1 kunnen uitrijden, dus dat was ook prima.”

En dus mocht ze in de derde race, de finale, wéér van pole starten. En het werd een geweldige strijd met een kopgroep van zes man, die zorgde voor veel vuurwerk. “Ook in die race heb ik iets meer moeite gehad om mijn plek vast te houden, maar uiteindelijk wel gewoon gewonnen.” Had Annabelle zowaar drie uit drie gescoord. Ze had er wel flink voor moeten knokken. “Het zit heel dicht bij elkaar, het zijn allemaal goede rijders. Maar gelukkig is het goed gekomen!”

Annabelle Brian

Wat haar toch al opvallende prestatie nog opvallender maakte, was dat ze continu, in elke race, vier a vijf man in een treintje achter haar had rijden. Annabelle gaf geen krimp. “Ik kon goed tegen de druk. Ik heb wel een paar harde beukers gehad, maar ik kon de kart net op de baan houden.”

Nee, zenuwachtig werd ze niet door de zware druk. “Ik heb het weleens erger gehad”, zei ze ietwat onderkoeld. “Het heeft ook geen zin je druk te gaan maken. Je moet gewoon vol focussen op de wedstrijd en niet te veel nadenken.”

Dankzij haar drie raceoverwinningen op rij blaakt Annabelle natuurlijk van het zelfvertrouwen. Dat kan ze heel goed gebruiken met het oog op haar volgende race, het WK IAME in Le Mans. “Aanstaande week vertrek ik naar Le Mans. Dan gaat het gebeuren. Tijdens de training van vorige week zaterdag ging het er in de regen al supergoed, op een droge baan mag het nog iets beter.”

Ze keek er reikhalzend naar uit. “Het is een echt mooie baan; hij is heel snel, zowel in de regen als op het droge. Ik ga proberen de finale te halen en dan kijken wat haalbaar is. Het is mijn eerste keer op het WK. Ik zie wel op welke plek ik eindig.”

Annabelle Brian wordt in haar raceactiviteiten ondersteun door 4 in 1 Service Winsum, Autoschade Brian, Sikkens, Makita en Geevers Auto Parts.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS