Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

PREVIEW 6 Hours Spa - Nyck de Vries kijkt ernaar uit: "Vooral omdat er zoveel fabriekscollega’s zullen zijn"

Uitgegeven door Peter Vader • 8 mei 2024 09:01

Hoewel de endurance-fans hun blik al richten op de half juni te verrijden 24 Uur van Le Mans, staat komend weekend eerst nog de derde ronde van het FIA World Endurance Championship 2024, de TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps op het programma. Komend weekend zullen 19 Hypercar- en 18 LMGT3-deelnemers het legendarische Belgische circuit betreden. Het iconische racecircuit in het Ardenner bos van Stavelot (Wallonië), staat bekend om zijn steeds veranderende weersomstandigheden en dient voor de teams ook als de ultieme test voor het jaarlijkse hoogtepunt op de WEC-kalender, de 24 uur van Le Mans (15-16 juni). Tijdens elke ronde over het 7 kilometer lange Spa-circuit schakelen de Hypercar-coureurs 44 keer van versnelling, bereiken ze topsnelheden van 315 km/u en rijden ze 58% van een ronde met het gaspedaal op de plank. Niemand hoeft zich af te vragen of het hard gaat in Spa. Ja, dus!

6_Hours_of_Spa-Francorchamps_ 2024 Eau Rouge

Veertien fabrikanten (Alpine, Aston Martin, BMW, Cadillac, Corvette, Ferrari, Ford, Isotta Fraschini, Lamborghini, Lexus, McLaren, Peugeot, Porsche en Toyota), 37 auto's (19 Hypercars; 18 LMGT3-inzendingen) en 106 zeer gewaardeerde coureurs uit 28 verschillende landen zullen racen op het iconische Spa-Francorchamps-circuit terwijl het WEC in zijn 12e seizoen steeds weer sterker is dan het jaar ervoor. ‘The sky is the limit’ in het FIA WEC van 2024.

Op de deelnemerslijst staan ook vijf Belgische coureurs die de thuisfans kunnen steunen, waaronder de broers Laurens en Dries Vanthoor, die respectievelijk Porsche Penske en BMW M Team WRT vertegenwoordigen. In de LMGT3 zal het Belgische Team WRT een grote favoriet zijn onder de thuisfans, waarbij de lokale ploeg thuisheld Maxime Martin naast Valentino Rossi en Ahmad Al Hathy ziet rijden in de Nr31 BMW M4 LMGT3. TF Sport heeft de Belgische Tom Van Rompuy in hun line-up, terwijl Iron Dames lokale ster Sarah Bovy in het team heeft. Bovy is geboren in Luik, slechts 50 kilometer van Spa-Francorchamps. Ondanks dat hij in Duitsland is geboren, heeft Andre Lotterer van Porsche Penske ook nauwe banden met België, omdat hij samen met zijn Belgische moeder in het land is opgegroeid.

6_Hours_of_Spa-Francorchamps_ 2024 FerrariFerrari 499P

Sinds de laatste WEC-race in Imola, iets meer dan drie weken geleden, zijn er een paar opmerkelijke veranderingen in de deelnemerslijst. In totaal zullen vijf teams in de Hypercarklasse met teams bestaande uit twee coureurs uitkomen, vanwege deelname aan andere, belangrijke races in hetzelfde weekend. Tweemansteams zijn er onder andere van het Hertz-team JOTA (Will Stevens en Callum Ilott), de Nr93 Peugeot TotalEnergies (Mikkel Jensen en Nico Mueller), de Nr94 Peugeot TotalEnergies (Paul Di Resta en Loic Duval), Cadillac Racing (Earl Bamber en Alex Lynn) en Proton Competition (Neel Jani en Julien Andlauer). De line-up van Lamborghini Iron Lynx zal voor deze race ook een coureurswissel laten zien, aangezien Edoardo Mortara wordt vervangen door de Italiaan Andrea Caldarelli.

In LMGT3 wordt Doriane Pin vervangen door de ervaren coureur Rahel Frey vanwege Pin’s raceverplichtingen met FRECA, terwijl de Japanner Ritomo Miyata – officiële reservecoureur voor Toyota – de plaats zal innemen van Kelvin van der Linde in de Lexus RC F LMGT3-inschrijving van het Akkodis ASP Team.

6_Hours_of_Spa-Francorchamps_ 2024 PorschePorsche 963

In het algemene klassement van het Hypercar-kampioenschap zijn het de winnaars van de eerste ronde, Porsche, die bovenaan het klassement staan met 57 punten. Zij hebben slechts negen punten voorsprong op Toyota, die de vorige keer op Imola de overwinning pakte. Ferrari staat derde met 31 punten, 14 punten voorsprong op BMW en 16 punten voorsprong op Alpine, die momenteel vijfde staat. Nu Toyota Gazoo Racing echter de laatste zeven WEC-races in Spa heeft gewonnen, zal de druk bij de Japanse fabrikant liggen om zijn zegereeks in België voort te zetten en Porsche aan de top van het klassement te verdrijven.

6_Hours_of_Spa-Francorchamps_ 2024 CadillacCadillac V-Series.R

In LMGT3 en na een sterke en solide start van het seizoen tot nu toe, inclusief een overwinning in de eerste ronde in Qatar, is het Manthey PureRXcing die het klassement aanvoert met 54 punten. Dankzij hun recente overwinning op Imola staat Team WRT op de gedeelde tweede plaats naast Heart of Racing met 37 punten.

De FIA World Cup voor Hypercar Teams is zelfs nog closer, met momenteel slechts één punt verschil tussen Hertz Team JOTA (53 punten) en AF Corse (52 punten). In België zijn in totaal 26 punten beschikbaar (25 voor de race en één extra punt voor pole position).

6_Hours_of_Spa-Francorchamps_ 2024 Peugeot

Peugeot 9X8


Zoals al gemeld zal de druk het hoogst zijn bij Toyota Gazoo Racing, die ernaar streeft zijn winnende vorm voort te zetten en hun recordaantal overwinningen verder aan te vullen. Tijdens een spannende 6 Hours of Imola vorige maand, overwonnen Mike Conway, Kamui Kobayashi en Nyck de Vries in hun #7 GR010 Hybrid de elementen om de eerste overwinning van het seizoen voor het team te behalen, aangevuld met een vijfde plaats voor Sébastien Buemi en Brendon Hartley en Ryo Hirakawa in de andere Toyota GR010 Hybrid (#8).

De reeks van zeven opeenvolgende overwinningen in Spa is ongekend in de enduranceraces op het legendarische Belgische circuit, waar in 1966 de eerste race van 1.000 km plaatsvond – de voorloper van de moderne zes uur durende FIA WEC-wedstrijden. Toyota heeft er acht gewonnen van zijn elf deelnames in de Ardennen en is ongeslagen sinds 2017.

6_Hours_of_Spa-Francorchamps_ 2024 New Hypercars @ Spa: Lamborghini, Alpine, BMW
Voor het eerst te zien in Spa: Lamborghini SC63, Alpine A424 en BMW M Hybrid V8!


Spa is een grote favoriet onder coureurs en fans vanwege de golvende, snelle stukken door het Ardense bos. Met 7,004 km is het na Le Mans het op één na langste circuit in het WEC, en misschien wel het meest spectaculaire dankzij legendarische bochten zoals de reeks Eau Rouge-Raidillon, Pouhon en Blanchimont.

Als laatste race vóór de 24 uur van Le Mans op 15-16 juni is Spa een mijlpaal in de voorbereiding van de teams op het hoogtepunt van het WEC-seizoen, omdat het vloeiende hogesnelheidscircuit een belangrijke gelegenheid voor de teams is om zich op een lay-out te verfijnen, die vergelijkbare prestatiekenmerken vereist als het Circuit de la Sarthe.

6_Hours_of_Spa-Francorchamps_ 2024 Toyota TS010 HybridToyota TS010 Hybrid

Voor Toyota Gazoo Racing heeft Spa een extra betekenis als zijnde één van de twee thuisraces, naast Fuji Speedway in Japan. Het technische centrum van het team bevindt zich 120 km verderop in Keulen en alle medewerkers zijn uitgenodigd om hun steun te komen betuigen op de racedag, samen met de collega's van Toyota Motor Europe in Brussel, het Europese hoofdkantoor van Toyota.

Ze zullen zich bij de gebruikelijke grote menigte enthousiaste fans in België voegen om er getuige van te zijn hoe de twee Toyota’s GR010 Hybrid het opnemen tegen een veld van 19 Hypercars van Alpine, BMW, Cadillac, Ferrari, Isotta Fraschini, Lamborghini, Peugeot en Porsche in de laatste wedstrijd voor Le Mans.

De baanactiviteiten beginnen op donderdag 9 mei met twee vrije trainingen van 90 minuten voordat de startopstelling wordt bepaald tijdens de kwalificatie, die vrijdag om 15:30 uur CEST begint. De auto’s worden weggevlagd voor de ‘6 Uren van Spa-Francorchamps’ om 13:00 uur op zaterdag 11 mei. Komende zaterdag is dus een unieke gelegenheid voor de Belgische en Nederlandse WEC-fans om de Hypercars en GT’s aan het werk te zien. Dichterbij huis kan niet, dus grijp je kans!

Klik hier voor de deelnemerslijst voor de TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps (9 – 11 May 2024)

Nyck de Vries (#7 Toyota GR010 Hybrid): “Ik kijk ernaar uit om samen met Mike en Kamui te kunnen strijden voor een hattrick van overwinningen in België, nadat ze de laatste twee edities van de 6 Uur van Spa-Francorchamps hebben gewonnen. Sébastien heeft de race eerder vijf keer gewonnen, onder meer samen met Brendon in 2021, terwijl Ryo en ikzelf allebei strijden voor onze eerste Spa WEC-overwinning. Na de uitstekende teamprestaties en het geweldige resultaat op Imola, kijken we allemaal erg uit naar de race in Spa. Het is een van de beste circuits ter wereld en het is altijd een hoogtepunt van het seizoen, ook omdat de fans een bijzondere sfeer creëren. We zijn allemaal erg gemotiveerd om voort te bouwen op de overwinning van Imola en opnieuw een positief resultaat neer te zetten in een van onze thuisraces, vooral omdat er zoveel collega’s uit de fabriek aanwezig zullen zijn om ons te steunen!”

Nyck_de_Vries_over_Imola_overwinning
Nyck de Vries over zijn overwinning in Imola


Tijdschema TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps 2024:

Donderdag 9 mei

Free Practice 1: 11:30 – 13:00

Free Practice 2: 17:30 – 19:00

Vrijdag 10 mei

Free Practice 3: 11:00 – 12:00

Qualifying + Hyperpole: 14:45 – 16:05

Zaterdag 11 mei

Race: 13:00 – 19:00

6_Hours_of_Spa-Francorchamps_ 2024 Startveld op de grid

6_Hours_of_Spa-Francorchamps_ 2024 Toyota @ Eau Rouge






6_Hours_of_Spa-Francorchamps_event_poster 2024

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS