Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Nicolas Baert en Gilles Magnus pakken eerste zege in GT World Challenge Europe: "Schitterende dag”

Uitgegeven door Deni Volkers • 18 mei 2022 16:02

Nicolas Baert mocht afgelopen weekend in Magny-Cours voor het eerst van de zegechampagne in de GT World Challenge Europe proeven. Samen met teammaat Gilles Magnus bleek de Brabander de beste in de Silver-categorie, tegelijk ook goed voor een zesde plaats algemeen. Op zondag liep het voor de Audi R8 LMS GT3 Evo II van Saintéloc Racing wat lastiger, maar er werden belangrijke lessen uit getrokken.

Nicolas Baert

Hoewel op het podium de Marseillaise weerklonk, ter ere van hun Franse team Saintéloc Racing, lieten Nicolas Baert en Gilles Magnus zaterdag in Magny-Cours de Belgische kleuren wapperen. Bij hun tweede meeting samen in de Sprint Cup van de GT World Challenge Europe wist het jonge duo (20 en 22 jaar) hun eerste zege in de Silver-categorie te laten optekenen!

“Wat een schitterende dag!”, stelde een terecht trotse Nicolas met een brede glimlach. “Ik moet Gilles feliciteren met zijn sterke prestatie in de kwalificaties, die er voor zorgde dat we als eerste van de Silver-teams en derde algemeen aan de wedstrijd konden beginnen. Die race kreeg trouwens een heel intens verloop.”

Nadat hij bij de start naar de tweede plaats was doorgeschoven wist Gilles de Audi in de Comtoyou-kleuren in de kopgroep te handhaven en tegelijk de leiding in de Silver Cup te behouden. “Toch verloren we bij de verplichte rijderswissel wat plaatsen”, legt Nico uit. “Zonder in de details te willen treden: we moesten daar toch drie à vier seconden toegeven, seconden die het verschil maken. Dat zijn puntjes waar we moeten aan werken. Het gevolg was dat eens alle pitstops waren afgewerkt, ik me op de tweede plaats in de Silver Cup bevond. Toen de rijder voor me in de fout ging, wist ik onmiddellijk toe te slaan en naar de eerste plaats door te schuiven. Ik kon tot de finish een stevig ritme aanhouden, een tempo dat gelijk was aan dat van de Ferrari van Ulysse De Pauw, die vlak achter me reed. Al in mijn tweede meeting in de Sprint Cup van de GT World Challenge Europe weet ik dus mijn eerste klassezege te behalen! Gilles, die bij zijn debuut in 2018 al eens de Silver Cup won, was op het podium even blij als ik. Dit is zeker en vast een belangrijke dag in mijn carrière.”

Dat autosport een emotionele roetsjbaan kan zijn, weet iedereen maar al te goed. Na de intense vreugde op zaterdag werd het een zondag vol frustraties. “Ik beschikte niet over de juiste bandendruk, en kon tijdens de kwalificaties nooit een goede tijd laten optekenen”, vervolgt de voormalige TCR Europe-rijder. “Maar bij de start van de race wist ik wel meteen vijf plaatsen te winnen. Nadien wou ik echter iets te snel forceren en ging in de eerste bocht door de grindbak, wat me nogal wat tijd kostte. Uiteindelijk finishen we als 16de en zevende in de Silver Cup, waardoor we toch nog wat punten wisten te scoren.”

Nicolas was dan wel ontgoocheld, hij wist zijn prestatie op zondag nuchter te analyseren. “Eerlijk gezegd denk ik dat ik me na de zege van zaterdag zelf wat te veel druk heb opgelegd”, geeft hij toe. “Iemand van het team stelde me dat je moet leren winnen, en nu begrijp ik beter wat hij bedoelde: je moet vooral hetgeen wat na de overwinning volgt onder controle kunnen houden. Ik wou even goed doen als op zaterdag, heb de boel wat geforceerd, en dat had een averechts effect. Dat maakt echter deel uit van het leerproces! De volgende keer pak ik de zaken anders aan. In afwachting wil ik bij de volgende race van het kampioenschap nog wat extra bijleren. Voor de 1000 Km du Circuit Paul Ricard, op zaterdag 4 juni, keren we terug naar het endurance-format, met een race over zes uur die in het donker finisht. Dat wordt een hele nieuwe ervaring voor me, maar ik kijk er al naar uit!”

Nicolas Baert

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS