Autosport Internationiaal Singleseaters • Auto GP

Nederlands succes in Auto GP: Daniel de Jong van laatste plaats naar podium

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 augustus 2013 08:46

Het Auto GP-team van Manor MP Motorsport keerde dit weekend verdiend terug op het podium. Daniël de Jong reed op de Nürburgring een fantastische race naar de derde plaats, nadat hij vanaf de laatste plaats op de startopstelling was gestart. Hoewel het team uit Westmaas dit seizoen weinig geluk heeft gehad in de Auto GP, legde de 21-jarige De Jong het tempo aan de dag dat er altijd al in zat. Met zijn sterke optreden voegde hij een trofee toe aan de tweede plaats die hij in april in Marrakech behaalde.


Voor de 12e wedstrijd van het seizoen moest De Jong achteraan starten. In de eerste race op zaterdag was hij als eerste uitgevallen als gevolg van een touché met een andere coureur. Op zondag kwam De Jong geweldig weg bij de start: hij had al vier plaatsen gewonnen voordat hij bij de eerste bocht arriveerde.

Voor de bocht naar rechts ging De Jong vervolgens aan de binnenkant zitten. Terwijl zijn rivalen elkaar ophielden aan de buitenkant, schoot hij binnendoor meteen door naar de vijfde plaats. Terwijl anderen hun verplichte pitstop maakten, bleef De Jong buiten het tempo dicteren. Aan het eind van de 12e ronde lag hij aan de leiding, om vervolgens naar binnen te gaan voor zijn bandenwissel.

Daniel de Jong actie Auto GP

Na geweldig pitwerk van Manor MP Motorsport behield De Jong de leiding in de wedstrijd. Op koude banden kon hij twee achtervolgers echter niet achter zich houden en zakte hij terug naar de derde plaats.

“Nadat ik zaterdag de race niet kon uitrijden, was het podium van zondag een geweldige manier om het weekend af te sluiten”, aldus De Jong. “Bij de start bleef ik aan de binnenkant en zorgde ik ervoor dat ik uit de problemen bleef. Bij het uitkomen van de Mercedes Arena lag ik al vijfde. Het was een geweldige race voor ons, ik ben er erg blij mee.”

Voor teamgenoot Meindert van Buuren was het een weekend van gemengde gevoelens. Nadat hij in eerdere races aan het podium rook, zat het nu tegen. Ook dat hoort bij het racen. Een 12e plaats in de eerste race was het hoogtepunt voor de 18-jarige coureur.

Meindert van Buuren

Nadat hij zich voor de elfde ronde van het kampioenschap als zevende had gekwalificeerd, werd Van Buuren bij de start even naar de achtste plaats terugverwezen. Al snel lag hij weer zevende en liet hij in het groepje achtervolgers een goed ritme zien.

Toen de pitstops begonnen, klom de Nederlandse jongeling even naar de vijfde plaats, maar door zijn eigen pitstop zakte hij terug naar de achtste plaats. Helaas kreeg hij een drivethrough penalty omdat hij bij de chicane naast de baan was geraakt en volgens de wedstrijdleiding daardoor de chicane had afgesneden. Van Buuren finishte daarom op een 12e plaats.

“Het is mooi dat we dit weekend het podium hebben gehaald, dankzij die geweldige race van Daniël. Maar we vinden ‘t uiteraard jammer voor Meindert, omdat hij een goed tempo had en in de eerste race veel meer verdiende”, aldus teammanager Sander Dorsman. “Allebei hadden ze dit weekend pech, maar we hebben bewezen dat we de snelheid hebben. Hopelijk kunnen we over een paar weken op Donington Park weer op het podium staan.”

Op het circuit van Donington Park worden op 31 augustus en 1 september de 13e en 14e wedstrijd van het Auto GP-seizoen verreden. Het is het voorlaatste raceweekend van het kampioenschap.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS