Autosport Internationiaal Singleseaters • Auto GP

Meindert van Buuren knalt naar Auto GP-podium: "Alles-of-niets aanval"

Uitgegeven door Casper Bekking • 2 september 2013 08:30

DONINGTON PARK – Meindert van Buuren heeft zijn eerste officiële podium in de Auto GP op zak. De talentvolle coureur uit Rockanje won eerder dit jaar de race op Mugello maar werd na afloop om dubieuze redenen teruggezet in de uitslag. Op Donington Park claimde de MP Motorsport-rookie een ijzersterke tweede positie, achter oud-F1-coureur Narain Karthikeyan.


“Het weekend begon op donderdag met een testsessie van drie uur. Dat ging redelijk, al hadden we problemen met de remmen waardoor ik niet het maximale uit de banden halen. Toch had ik al gauw in de gaten dat we de snelheid hadden om vooraan mee te doen”, blikte Van Buuren terug. “In de vrije training op zaterdagmorgen hadden we vlak voordat ik over wilde stappen op een setje nieuwe banden een probleem met de aandrijfas. Op oud rubber stond in continu in de top-5 maar ik had nog altijd geen ronde gereden op verse banden. De set-up was echter prima in orde dus het moest in de kwalificatie gebeuren.”

“In de slotfase van de kwalificatie stapte iedereen over op het beste setje banden omdat de baan steeds beter werd. Ik reed achter Narain Karthikeyan, die al het gehele weekend de snelste was. Ik kon hem prima bijhouden dus dat was een lekker gevoel. Helaas was ik net wat te enthousiast waardoor ik een oliespoor raakte en van de baan spinde. Er stonden nog vijf minuten op de klok dus ik viel vanuit de top-5 terug tot de elfde plek. Dat was zonde want er was veel meer mogelijk geweest.”

In de eerste race bewees Van Buuren de snelheid van zijn oranje bolide: “Het is moeilijk inhalen op dit circuit maar ik ben toch goed naar voren gekomen. De laatste vijf ronden kreeg ik echter te maken met een loszittend achterwiel waardoor ik vier tot vijf seconden per ronde verloor. Ik reed echter achtste en wilde die positie koste wat kost vasthouden. In de voorlaatste ronde werd ik ingehaald maar ik kon de slipstream houden en zette in de laatste ronde een alles-of-niets aanval in. Of je nou negende of vijftiende wordt, dat maakt niet uit, het ging mij om P8! Ik reed met twee wielen over het gras en kon de auto net houden maar had wel het beoogde resultaat te pakken: de pole position voor race 2!”


In de tweede race volgde de bekroning: “Vanaf de start had ik de leiding in handen en reed het grootste deel van de race op kop. Narain Karthikeyan maakte echter een hele vroege stop en kwam terug op een lege baan waardoor hij het maximale uit zijn banden kon halen. Wij besloten laat te stoppen maar er was niets te doen tegen Karthikeyan, zijn snelheid was mega. Helaas was ik net iets te langzaam ten opzichte van hem maar hij heeft jarenlange ervaring en dit is voor mij echt een leerjaar. De tweede positie is een mooi resultaat, ik ben hier erg blij mee. Het team heeft hard gewerkt en het gehele jaar uitstekende pitstops afgeleverd dus dit is een mooie bekroning.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS