Dakar

Nachtmerrie voor Sébastien Loeb! Carlos Sainz is vrijwel verzekerd van vierde Dakar Rally-titel

Uitgegeven door HJ van Keulen • 18 januari 2024 22:05

Carlos Sainz verzekerde zichzelf donderdag vrijwel van een vierde Dakar Rally-titel toen zijn naaste rivaal Sébastien Loeb een nachtmerrie in etappe 11 van de Dakar 2024 doormaakte en de Spanjaard zijn Audi RS Q e-tron-auto van AlUla naar Yanbu reed met slechts één langzame lekke band. Tijdens een enorme etappe ging Loeb, op jacht naar zijn eerste ongrijpbare Dakar-titel, maar hij kreeg te kampen met een beschadigde ophanging van zijn Prodrive Hunter, waardoor hij meer dan een uur verloor ten opzichte van Sainz. "We verloren meer dan een uur terwijl we op een rots zaten. We dachten dat het voor ons helemaal klaar was", zei Loeb. "Uiteindelijk hadden we het geluk dat Yungang Zi langskwam in zijn Hunter en de reserveonderdelen had die we nodig hadden."

Carlos Sainz en Lucas Cruz SS11

Terwijl de Braziliaan Lucas Moraes ook naar beneden zakte in het algemeen klassement vanwege schade, klom de Belg Guillaume De Mevius naar de tweede plaats in het algemeen klassement achter Sainz. De tweede plaats bij zijn debuut in de Ultimate-klasse zou een opmerkelijk resultaat zijn voor de 29-jarige Belg, die nog niet half zo oud is als rallyraid-legende Sainz en die duidelijk een mooie toekomst voor zich heeft. "We zijn blij dat we hier nog maar één dag hebben. We zullen morgen zien wat er achter en voor ons gebeurt."

Elders bereikt Astara-coureur Laia Sanz niet alleen haar doel van een top-20-finish door als 17e algemeen te eindigen, maar ze heeft ook de derde snelste tweewiel aangedreven auto in de race.

In de Challenger-klasse maakte de Litouwer Rokas Baciuška donderdag zijn podiumplaats en sprong over Chaleco López naar de derde plaats achter leider Mitch Guthrie Jr. - die op de rand staat van zijn eerste Dakar-titel voor het Red Bull Off-Road Junior Team.

Rokas Baciuska en Oriol Vidal Montijano

In de laatste etappe 12 van vrijdag is er een getimede speciale etappe van 175 km aan de rand van Yanbu voordat de winnaars - samen met elke andere deelnemer die over de finish komt - worden geëerd tijdens een podiumceremonie aan de kustlijn van de Rode Zee.

Algemeen klassement Dakar Rally 2024 na etappe 11

Ultieme klasse

1. Carlos Sainz (ESP) 46u 24m 47s
2. Guillaume De Mevius (BEL) +1u 26m 06s
3. Sébastien Loeb (FRA) +1u 36m 02s

Challenger-klasse
1. Mitch Guthrie Jr. (VS) 51u 38m 06s
2. Cristina Gutiérrez (ESP) +25m 07s
3. Rokas Baciuška (LTU) +1u 20m 55s

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS