Dakar

De spanning in de Dakar 2024 loopt op tot het kookpunt

Uitgegeven door HJ van Keulen • 18 januari 2024 08:38

Met nog maar drie etappes te gaan in de Dakar 2024 aan het begin van woensdag, waren er genoeg uitdagingen op de lus rond het bivak van Stage 10 AlUla met als grootste zorg voor de deelnemers op vier wielen - het vermijden van lekke banden. De Braziliaan Lucas Moraes was de best geplaatste van de Ultimate podium uitdagers op de 12e plaats. De Fransman Sébastien Loeb verkleinde de voorsprong van leider Carlos Sainz met zeven minuten ondanks complicaties tijdens het wisselen van zijn wielen. Loeb, die met nog twee etappes te gaan slechts 13m22s achterstand heeft op de Spanjaard, zei: "We hadden twee lekke banden. Om de wielen te verwisselen moesten we tussen de rotsen klimmen om een manier te vinden om een achterband op te tillen. Ik denk dat we hiervoor ongeveer 15 minuten hebben verloren."

Sebastien Loeb en Fabian Lurquin

De Audi RS Q e-tron teamgenoten van drievoudig winnaar Sainz hadden hem misschien wel een vierde Dakar-titel kunnen bezorgen, want hij moest een reserveband lenen van de Zweed Mattias Ekström of hij had uren op het podium kunnen wachten op zijn supporttruck. Veertienvoudig Dakar-kampioen Stéphane Peterhansel onderstreepte het belang van deze teamondersteuning toen hij zei: "We begonnen heel snel met twee lekke banden dus daarom waren we niet zo snel. Aan het einde kwam Mattias naar Carlos omdat Carlos drie lekke banden had en Mattias gaf Carlos één of twee wielen. Zonder deze wielen zou Carlos zeker lang moeten wachten op de vrachtwagen. Daarom is het goed om drie auto's in de race te hebben."

Mitch Guthrie Jr. overleefde weer een dag met een voorsprong in de Challenger-klasse toen de Spaanse Cristina Gutiérrez slechts 32 seconden van de Amerikaan kon afsnoepen terwijl ze zich voorbereidt op de Dakar 2025 in de Ultimate-categorie. Het duo eindigde respectievelijk als vijfde en zesde en de Litouwer Rokas Baciuška bleef hen net voor als vierde. Gutiérrez, 32, gaf toe: "De etappe was niet erg goed voor ons. We hadden twee lekke banden in de eerste 200 kilometer, dus dat dwong me om veel te vertragen." Guthrie Jr., 27, voegde eraan toe: "We begonnen de remmen te verliezen op ongeveer 100 kilometer van het einde. Dat hebben we volgehouden tot aan de finish."

Carlos Sainz en Lucas Cruz

De voorlaatste etappe van donderdag, Stage 11, gaat over een getimede route van 480 kilometer tussen AlUla en Yanbu met extreme afstanden, gevaarlijke rotsen en een heleboel navigatiepuzzels die het konvooi verder op de proef stellen.

2024 Dakar Rally algemeen klassement na etappe 10

Ultieme klasse

1. Carlos Sainz (ESP) 41u 35m 12s
2. Sébastien Loeb (FRA) +13m 22s
3. Lucas Moraes (BRA) +1h 02m 44s

Challenger klasse
1. Mitch Guthrie Jr. (VS) 46h 01m 50s
2. Cristina Gutiérrez (ESP) +28m 03s
3. Francisco López Contardo (CHI) +1h 13m 48s


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS