Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

MissionH24 zal tijdens de 6 Hours of Fuji aan het Japanse publiek worden voorgesteld

Uitgegeven door Peter Vader • 6 september 2023 08:20

Begin september zal ‘Fuji Speedway’ een exclusieve tentoonstelling organiseren waar het MissionH24 elektrische-waterstofprototype te zien zal zijn naast het Toyota GR H2 Racing Concept, dat in juni door de Japanse fabrikant werd onthuld tijdens de 24 uur van Le Mans. Terwijl Hypercars strijden om de macht op het circuit, kunnen toeschouwers in het dorp een glimp opvangen van de waterstof aangedreven toekomst van het enduranceracen. Na de viering van het eeuwfeest van de 24 uur van Le Mans afgelopen juni zal het FIA World Endurance Championship het heden en de toekomst in de schijnwerpers zetten tijdens de 6 uur van Fuji (8-10 september 2023). Hypercar-, LMP2- en LMGTE Am-uitdagers zullen intens spannende gevechten leveren op het iconische racecircuit aan de voet van de berg Fuji, terwijl het dorp, weg van de actie, aan fans inzicht zal bieden in de enduranceraces van de toekomst. In 2018 presenteerden de Automobile Club de l'Ouest (ACO) en de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) een routekaart om waterstoftechnologie tegen 2026 te integreren in de 24 uur van Le Mans en het World Endurance Championship (WEC). Het doel is duidelijk – om racen en mobiliteit koolstofvrij te maken.

Mission24H 24 Uur Le Mans FIA WEC

MissionH24, de joint venture opgericht door de ACO en GreenGT om waterstof in de racerij te promoten, zal voor het eerst op Fuji aanwezig zijn met een replica van de LMPH2G (Le Mans Prototype – Hydrogen Gas). Dit baanbrekende voertuig heeft toonaangevende fabrikanten ertoe aangezet om de komende jaren waterstofprototypes te gaan voorbereiden om te kunnen concurreren in endurance-series.

Een lichtend voorbeeld is de Toyota GR H2 Racing Concept, onthuld door Toyota Motor Corporation-voorzitter Akio Toyoda in juni op Le Mans. Het verbazingwekkende voertuig zal voor het eerst op eigen bodem worden getoond tijdens de 6 Hours of Fuji, naast het MissionH24-prototype.

De twee prototypes zijn een perfecte illustratie van de waterstofstrategie die is uitgestippeld voor het enduranceracen – zoals uiteengezet door ACO-president Pierre Fillon tijdens de 24 uur van Fuji in mei – aangezien de ene wordt aangedreven door een brandstofcel en de andere wordt aangedreven door een waterstofverbrandingsmotor.

Dus waarom wendt de FIA WEC zich tot waterstof? De exclusieve tentoonstelling geeft de antwoorden! Naast de twee spectaculaire waterstofrace-prototypes omvat het evenement leuke activiteiten en games die zijn ontworpen om toeschouwers van alle leeftijden te vermaken en hen te informeren over de rol die waterstof speelt in koolstofvrije mobiliteit. In een land dat zich bijzonder bewust is van milieukwesties, zal dit zeker veel belangstelling wekken.

Ondertussen werkt H24Racing – de race-entiteit van MissionH24 – momenteel, buiten Fuji, aan een nieuwe ontwikkelingsfase gewijd aan het verbeteren van de prestaties na het voltooien van een 2022-programma met vier Michelin Le Mans Cup-races in Imola, Le Mans en Portimão. Controlepunten zoals tanken, betrouwbaarheid en veiligheid werden gemarkeerd terwijl het H24-prototype elke keer de finish bereikte.

Spectaculair: de twee prototypes van de Hydrogen-wedstrijd zullen worden geïntegreerd in een educatief en didactisch systeem gewijd aan koolstofvrije mobiliteit via waterstof. Animaties en games zullen worden voorgesteld aan alle generaties toeschouwers, in een goed geïnformeerd land dat bijzonder gevoelig is voor zijn omgeving en zijn evolutie.

Mission24H 24 Uur Le Mans FIA WEC @ Circuit La SartheBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS