Autosport NL • Autosport NL Diversen

Met je eigen auto een circuit op: hoe zit het met je autoverzekering?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 mei 2022 09:30

Houd jij wel van een beetje snelheid? Dan rijd je waarschijnlijk graag op de Duitse Autobahn. Maar als je echt los wilt gaan, is het natuurlijk te gek om op een heus racecircuit het gas in te trappen met je auto. Ongevaarlijk is het echter niet. Hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering als je met je personenauto een circuit op gaat?

null

Niet bij een standaard autoverzekering
Wanneer je een dekking kiest voor je autoverzekering, heb je natuurlijk de optie om voor Allrisk (Volledig Casco) te gaan. Je krijgt dan ook schade vergoed als je zelf de veroorzaker bent, mits je het natuurlijk expres of door onverantwoord gedrag hebt veroorzaakt. Misschien denk je dat je dan ook verzekerd bent voor eventuele schade die je met je personenauto op een circuit oploopt, maar dat is helaas niet zo. Een gewone autoverzekering geldt alleen voor auto's die op normale wegen rijden en heeft in de voorwaarden opgenomen dat spelelementen en racewedstrijden zijn uitgesloten van dekking. Hiermee ben je dus niet verzekerd op een circuit.

Toch met je personenauto op een circuit
Betekent dat dan dat dan maar niet met je auto een circuit op moet gaan? Dat zou wel jammer zijn natuurlijk. Op de momenten dat het toegestaan is om je met eigen personenauto te racen op een circuit, kun je echter een speciale trackday-verzekering afsluiten bij een verzekeraar die volledig gericht is op racen. Zo kun je voor die enkele keer dat je een circuit op gaat met je auto tóch verzekerd zijn zonder er het hele jaar door voor te moeten betalen.

Speciale verzekering voor racen
Zoals gezegd zijn er verzekeraars die zich volledig richten op het racen. Je kunt daar natuurlijk ook daadwerkelijk een doorlopende raceverzekering en aansprakelijkheidsverzekering nemen als je echt regelmatig circuit op gaat om te racen. De premie kan echter aanzienlijk zijn, en de waarde van de auto de je voor het racen wilt verzekeren speelt daar ook een rol bij. Je bent goedkopen uit met 20 jaar oude Suzuki Alto dan met een twee jaar oude Mercedes, alleen racet die laatste vast een stuk lekkerder.

Als je het geld ervoor over hebt om mee te doen aan een track day, geef dan ook het geld uit aan een verzekering die eventuele schade dekt. Het is al naar als je track day eindigt in een crash, maar dat is nog eens honderd keer zo vervelend als je zelf voor de schade opdraait.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS