Karting • Karting Diversen

Kai van der Werf pakt mooie overwinning in de Rotax Max senior: “Het voelt geweldig!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 april 2023 01:43

Joure – Het veertienjarige karttalent Kai van der Werf uit het Friese Joure, liet afgelopen weekend in Eindhoven zien dat hij de snelheid in huis heeft om mee te strijden in de Nederlandse top van het karting. Van der Werf won de eerste ronde van het Kart4Fun-kampioenschap in de Rotax Max Senioren. Hij was in een gigantische startveld van meer dan 30 rijders de sterkste in de moeilijke omstandigheden op kartbaan De Landsard nabij Eindhoven Airport.

Kai van der Werf met vader Sietze en moeder Elvira


In 2019 stapte de jonge Fries voor het eerst in een kart. Op de indoorkartbaan van Leeuwarden maakte hij zijn eerste meters. “Ik was direct verkocht en ik begon met het volgen van een kartcursus”, herinnert Kai zich. Na het behalen van het certificaat kochten zijn ouders een eigen kart voor hem. Daarna begon hij al snel met rijden op de outdoor kartbaan in Lelystad. Vervolgens stroomde hij door van de RK1 naar de ID Engines en dan vorig jaar naar de Rotax Max, waar hij kampioen werd bij NXT.

Dit jaar richt Kai zich op twee kampioenschappen: "Dit seizoen gaan we de races van het Nederlands kampioenschap rijden en wedstrijden van kart4fun", zegt hij. Tijdens zijn eerste NK-race van het seizoen in Berghem reed hij zich al in de kijker. "Ik werd vijftiende in Berghem in een sterk veld, dus dat was netjes voor de eerste keer. Ik heb die lijn doorgezet en het ging dit weekend hartstikke goed", vertelt Van der Werf vol trots.

Zo zette hij de goede lijn door op de kartbaan in Eindhoven tijdens de eerste race van de Kart4Fun in een groot statveld van dertig deelnemers. Het was een weekend vol spanning en veranderende weersomstandigheden. In de kwalificatie zat Van der Werf direct bij de kopgroep en eindigde hij op de derde positie. Wat betreft bandenkeuze voor de race bleef het gokken: "We zagen de juniors voor ons rijden en iemand op regenbanden reed veertig seconden sneller dan de jongens op de slicks. Dus uiteindelijk was het een slimme zet om op de regenbanden te gaan rijden. Ik lag gelijk tweede en heb daarna een behoorlijke strijd gehad om de eerste plek te behouden, wat me uiteindelijk is gelukt. Het voelt geweldig!", aldus Kai.

Kai van der Werf aan kop


In de tweede wedstrijd lag hij lang op de eerste plaats, maar verremde hij zich in de moeilijke natte omstandigheden en eindigde hij toch nog knap als tweede. "Het was wat natter in die wedstrijd. Als ik top vijf sta, weet ik dat ik 'rustig' kan uitrijden en niet te veel risico's moet nemen", zegt hij daarover. Toen kwam die derde en beslissende manche. "Ik had een slechte start omdat mijn bougie kapot was, maar we hebben geluk gehad dat we nog konden doorrijden. Ik eindigde het weekend met een eerste en een tweede plek en ik was altijd aan het rekenen welke rijders voor mij reden. Zo wist ik in de finale in welke positie ik moest finishen om het dagklassement te winnen. Het is mooi om met toprijders te kunnen racen en om te winnen", vertelt Kai.

Het doel van Kai en zijn team is om zo ver mogelijk te komen in het racen en uiteindelijk de overstap te maken naar de autosport. "We willen zo ver mogelijk komen in het racen en later de autosport in gaan en zo hoog mogelijk eindigen", zegt hij ambitieus.

Kai is dankbaar voor de steun die hij uit verschillende hoeken krijgt: "Mijn vader Sietze van der Werf sleutelt voor me en we creëren een band door alle dingen die we samen doen. We zijn elk weekend samen en mijn moeder Elvira Kneefel komt altijd naar de wedstrijden kijken. Ik wil mijn ouders, familie, pake en beppe bedanken voor hun steun en Peter en Nina Pothof van Kartshop Drenthe voor het helpen maken van enorme stappen in mijn racen", zegt Kai.

Kai van der Werf wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door PremTech (smeer en reinigingsmiddelen), NLQK van design tot online, Premium Glass en zijn Pake en Beppe.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS