Formule 1

"Ik heb in Spanje meer geleerd over Max Verstappen dan bij alle andere races bij elkaar"

Uitgegeven door Peter Vader • 10 mei 2021 16:47

Lewis Hamilton behaalde zondag een sensationele overwinning in Spanje op Max Verstappen, maar de zevenvoudig kampioen zei dat een hoogtepunt van zijn Grand Prix was dat hij "veel leerde" over zijn Red Bull-rivaal waarmee hij de hele tijd op de baan had gestreden. Hamilton voerde een verrassende two-stop-strategie uit om de leiding over te nemen van Verstappen op het Circuit de Barcelona-Catalunya, nadat de Nederlander bij de start van de lijn was afgeweken en in bocht 1 voorbij was gekomen. De Brit bracht bijna de helft van de race achter de diffuser aan de achterkant van de Red Bull door, met rond een seconde achterstand. En door zo dicht bij Verstappen te blijven in een boeiende strijd, zei de regerend kampioen dat hij zeer nuttige informatie over zijn rivaal oppikte.

Max_Verstappen_Lewis_Hamilton F1 GP Spanje

Veel geleerd
"Het was eigenlijk een heel goede dag", zei hij na de overwinning. "Ik heb vandaag veel over Max geleerd en misschien wel meer dan alle andere races bij elkaar." Lewis Hamilton bleef echter terughoudend toen hem werd gevraagd of hij meer wilde vertellen over wat hij had geleerd over de Red Bull-coureur. Hij antwoordde: "Niet bepaald, nee (lacht, red.). Het was gewoon ... als je met mensen in het goede spoor zit ... krijg je verschillende dingen te zien en kun je ze op de voet volgen. Uiteraard volgde ik relatief kort op hem en ik leerde veel over zijn auto en leerde veel over hoe hij hem gebruikt. Dus dat was in dat opzicht een goede race."

Uitgekiende strategie
Wat Hamilton de overwinning bezorgde, aangezien hij de leiding had verloren bij het ingaan van de openingsbocht naar Verstappen, was een strategie van twee stops waarbij Hamilton vanaf de tweede plaats naar een nieuwe set mediums ging en een gat van 22 seconden dichtte. In ronde 60 leidde Hamilton en won met 15,8 seconden. Na de race prees de zevenvoudig kampioen de strategie van Mercedes, maar gaf toe dat hij er niet van overtuigd was of hij die enorme kloof had kunnen dichten en dat hij Verstappen op de baan zou kunnen passeren, aldus een bericht op formula1.com.

Binnen of buiten?
Hamilton onthulde dat hij voor een dilemma stond voordat hij de pitstraat in ging. "Het was het hele weekend het plan geweest om ervoor te zorgen dat we twee mediums hadden om een two-stop te kunnen doen. Hoewel een one-stop er potentieel beter uitzag, weet ik uit ervaring hier dat een one-stop heel, heel erg moeilijk is te realiseren. “En zodra we het tempo hadden dat we hadden, wist ik zodra ik langs hem heen kon komen, als ik dat überhaupt kon, ik op het punt stond om, denk ik, een kans te maken om langs hem heen te komen voordat ik een pitstop maakte. Ik was echt in conflict en vroeg me af: kom ik binnen of negeer ik de oproep en blijf ik buiten? Maar het is een opmerkelijke klus van iedereen in dit team, en ja, wat een dag" besloot een opgetogen Hamilton.

De overwinning in Spanje zorgde voor de beste seizoensstart die Lewis Hamilton ooit heeft genoten in de F1, aangezien hij nu op 94 punten in het klassement staat, gevolgd door Max Verstappen met 80.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS