Karting • GK4 Kartseries

Giovanni Witteveen geeft zijn seizoen een kickstart met podium en gave inhaalacties

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 februari 2023 05:44

EINDHOVEN – Drie keer winnen in drie races, in de kartsport heet dat een clean sweep. Giovanni Witteveen presteerde het zondag in Eindhoven tijdens de GK4 Kart Series Winter Cup in de klasse 9PK bij de junioren. Dat is wat je noemt je seizoen een kickstart geven. De twaalfjarige coureur van SignMind Racing liet zo en passant zien dit jaar een rijder te zijn om serieus rekening mee te houden in de Honda 9PK junior-klasse.

Giovanni Witteveen

“Het ging supertop”, blikte Giovanni na een bloedstollende eindfase in de finale meer dan tevreden terug. “In de eerste race ben ik van plek drie naar één gereden. In de tweede race ben ik van poleposition gestart. Toen viel ik terug naar vijf omdat ik een tik kreeg, maar ben daarna teruggereden naar één. In de finale gebeurde er bij de start een crash en viel ik een beetje terug. We moesten herstarten en toen stond ik weer één.”

“Daarna ging het wel lekker, ook al had ik in het begin van de race weinig grip en ik werd tegen het eind van de baan gereden”, zei hij. “Ik viel daardoor terug naar de vierde plek. We hadden nog maar twee ronden te gaan, dus ik ging vol pushen. Ik zette eerst de kart naast een Senior-kart, daarna moest ik nog een Junior-rijder pakken om terug op één te komen. In het laatste rondje, bij bocht vier, had ik mijn kart naast die van hem gezet en tot het eind mijn P1 verdedigd.”

Een knap staaltje stuurmanskunst waarmee Giovanni bewees het afgelopen jaar weer veel geleerd te hebben. “Met dank aan mijn kartleraar Bjorn Bakker. Dit is het tweede jaar in de Junioren-klasse van de Honda 9PK. Ik wil dit seizoen in de top drie eindigen, maar het liefst P1 natuurlijk.”

Dat hij zo snel voor de dag zou komen, was zondagochtend al geen verrassing meer voor Giovanni. “We hadden zaterdag goed getraind, elke keer had ik de eerste tijd, dus ik verwachtte wel dat ik vandaag hoog zou komen, ook al was het pas mijn derde keer hier.” Hij vond circuit De Landsard een leuke baan. “Vooral het Mickey Mouse-gedeelte. Dat is heel technisch. Je moet er kort sturen, dat vind ik leuk.”

Giovanni Witteveen

Dat hij nu successen viert als wedstrijdrijder, kon Giovanni natuurlijk niet bevroeden toen hij voor het eerst in de kart stapte. Giovanni begon met karten bij kartcentrum Coronel in Huizen en al snel bleek zijn talent. “Ik ben in de sport gerold omdat Jip Coronel me een keer zag rijden. Hij zei tegen mijn vader: die moet je op karten zetten.”

Zo gezegd, zo gedaan en Giovanni nam kartles. “Dat heb ik nog steeds en ik heb daarvan al heel veel geleerd: de apex nemen, andere rijders opvangen, verdedigen, aanvallen, pushen, kwalificatierondjes rijden. Tijdens Kerstmis 2020 heb ik een kart gekregen en heb ik eerst clubraces gereden. In 2021 ben ik buiten gaan rijden.”

Vorig jaar was zijn eerste jaar in de GK4 Kart Series en is hij vijfde geworden. “Dit jaar ga ik de GK4 rijden en clubraces in Venray. En volgend jaar gaan we naar de X30 Junior-klasse. Maar eerst proberen dit jaar hoog te eindigen!”

Giovanni bedankt zijn vader en moeder en zijn kartleraar en teambaas Bjorn Bakker.

Giovanni Witteveen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Coronel kartracing Huizen, Jumping Almere, Autofirst Eurocar Hilversum, Leaped bv online marketing, Broadcast rental, Hoogmij Beheer en ETL Loosdrecht.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS