Formule 1

Gaat het Sir Lewis Hamilton worden? Gaat het plan van Boris Johnson door om de zevenvoudig kampioen een ridderschap te geven?

Uitgegeven door Peter Vader • 23 november 2020 13:06 • Print artikel

Gaat het Sir Lewis Hamilton worden dankzij Boris Johnson? Hij is de premier achter het plan om de zevenvoudig wereldkampioen F1-coureur tot ridder te laten slaan. Lewis Hamilton's status als de best presterende sportman van Groot-Brittannië van zijn tijd, mogelijk van aller tijden, zal worden erkend met een ridderschap op de New Year Honours-lijst. De zevenvoudig wereldkampioen wordt beloond nadat Boris Johnson hem persoonlijk heeft voorgedragen voor deze hoge onderscheiding. De prijs zal de aanstaande Sir Lewis eindelijk op één lijn brengen met tijdgenoten als Sir Mo Farah, Sir Andy Murray en Sir Alastair Cook. Hamilton's sportieve bekwaamheid heeft hem al lang geleden aangemerkt als de ‘eerwaardig’: hij domineert de Formule 1 al bijna een decennium en behaalde een recordaantal overwinningen en polepositions. Zijn zevende wereldtitel - vorige week veiliggesteld in Turkije - bracht hem op hetzelfde niveau als Michael Schumacher in termen van kampioenschapsoverwinningen.

Lewis_Hamilton_diepe_buiging

Belastingstatus?
Alleen zijn belastingstatus heeft de aanstaande erkenning enigszins vertraagd. Hamilton, die meer dan £250 miljoen waard is, woont in Monaco en bespaarde controversieel £3,3 miljoen aan belasting door zijn £16,5 miljoen privéjet - sinds de verkoop - te registreren op het eiland Man. Maar desondanks behoort hij tot de 5.000 hoogste belastingbetalers in het Verenigd Koninkrijk, en Downing Street ziet geen reden om vanwege een belastingkwestie een ridderschap te weigeren. Alom wordt begrepen dat de premier de onwil binnen de ‘sport-honours-commission' om een actieve atleet tot ridder te slaan, terzijde schuift, wat betekent dat de promotie van de 35-jarige coureur van de MBE, die hij twaalf jaar geleden ontving, naar het ridderschap, behoudens een eventuele late wending, nu een 100 procent zekerheid is.

"Deze erkenning past bij zijn historische prestaties!”
David Richards, voorzitter van Motorsport UK, het nationale autosportbestuursorgaan, zei: ‘Als dit klopt, is dit geweldig nieuws en een welverdiende erkenning voor Lewis. Het is aan de regering om te beslissen, maar het is duidelijk dat niet alleen zijn aanzienlijke staat van dienst als sportman uitmuntend is. Er zijn ook de andere gebieden waarin hij nu een leidende stem is, van milieukwesties tot aan het vechten voor kansen voor iedereen.” aldus een bericht in Dailymail.co.uk. Richards - de machtigste man in de Britse autosport - is één van de leidende figuren uit de industrie die naar Downing Street Nr10 een verzoek hebben geschreven om de prestaties van Hamilton te honoreren. Hij voegde eraan toe: 'Het zou volkomen verkeerd zijn als het Verenigd Koninkrijk aan Lewis een onderscheiding weigert die past bij zijn historische prestaties, vanwege de plaats waar hij wil wonen of werken, of omdat zijn belastingstatus verkeerd is uitgelegd. De erkenning past bij zijn historische prestaties!”

Lewis_Hamilton_7x_world_champion

Naderende ridderschap
Hamilton's naderende ridderschap - dat zondag in de Britse krant The Sun werd onthuld - zal hem de vierde F1-coureur maken die wordt geridderd, na Sir Jack Brabham, Sir Stirling Moss en Sir Jackie Stewart. Titels die allemaal na hun pensionering zijn toegekend. Geen enkele andere F1-coureur werd tijdens zijn raceloopbaan geridderd. De oprichters van het Williams-team, Sir Frank Williams en Sir Patrick Head, vervolledigen de ridderorde van de F1 Grand Prix-gemeenschap. Publiekelijk is Hamilton, die op het punt staat een nieuw contract van £ 40 miljoen per jaar te ondertekenen met Mercedes, terughoudend over zijn verlangen naar de onderscheiding. Hij zei er vorige week over: “Als ik eraan denk om geridderd te worden, denk ik aan mensen zoals mijn opa die in de oorlog hebben gediend. En kapitein Tom, die 100 jaar wachtte. Dan heb je doctoren en verpleegsters die levens redden in deze moeilijkste tijd ooit. Ik zie mezelf niet als een onbezongen held. Ik heb niemand gered.” Maar privé was de familie wanhopig op zoek naar de erkenning, niet in de laatste plaats als een officiële bezegeling van hun opmerkelijke reis als een gezin van een gemengd ras uit een dorpje genaamd Stevenage, naar het absolute hoogtepunt van een door blanken druk bevolkte sport.

Hoger doel
Hamilton's MBE (Member of the British Empire Order, lid van de orde van het Britse Rijk) kwam in 2008 toen hij op 23-jarige leeftijd de eerste van zijn wereldtitels won bij McLaren. Sindsdien heeft hij een hoger doel nagestreefd door één van de meest erkende sportfiguren ter wereld te worden. En dit jaar heeft hij zijn aanzienlijke faam gebruikt om de zaak Black Lives Matter te verdedigen. “Strijden voor gelijkheid betekent meer dan mijn wereldtitels winnen”, zei hij onlangs. Hij zal waarschijnlijk zijn nieuwe naam - Sir Lewis Hamilton – uitnutten om zijn werk op dit gebied voort te zetten.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS