Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FOTO'S eerste test Hypercar Alpine LMDh: "Voor het eerst in de geschiedenis..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 28 augustus 2023 11:48

Alpine heeft op het circuit van Paul Ricard in Le Castellet de eerste rollout gehad met de A424_Beta Hypercar, waarmee het team in 2024 gaat rijden in het FIA World Endurance Championship. Het was de eerste keer dat de motor in de auto gestart werd op het circuit, nadat er al maandenlang simulator-sessies zijn gehouden.

null

Foto: Alpine


De eerste test op lage snelheid vond plaats begin augustus, waarbij Nicolas Lapierre plaats nam in de auto. Inmiddels heeft de eerste shakedown op het vliegveld naast het circuit in Le Castellet plaatsgevonden. Daarna is Alpine overgestapt naar korte runs op het 5,8 kilometer lange circuit, waarbij de componenten tijdens de hittegolf in Zuid-Frankrijk werden getest. Daarnaast was er aandacht voor de mapping van 3,4 liter V6 motor die in Viry-Châtillon gebouwd is.

Op de laatste dag werden de lengte van de runs langzaam verlengd, waardoor Alpine data kon verzamelen en meer informatie over de Michelin-banden verkregen kon worden. De langste stint was 30 ronden, waarbij 700 kilometer werd afgelegd. Inmiddels heeft de auto zo’n 1.000 kilometer zonder problemen, gereden. Naast Lapierre waren ook Matthieu Vaxiviere en Charles Milesi actief met de auto.

Bruno Famin, vice-president van Alpine Motorsport kijkt dan ook tevreden terug op de eerste testdagen op het circuit met de Franse LMDh. "Deze eerste sessie is het hoogtepunt van maanden werk van de Alpine Racing-teams en onze partners”, reageert Famin. “Onze eerste evaluatie is bevredigend, met een vrij hoog kilometrage dat ons in staat heeft gesteld om ons programma stap voor stap uit te voeren. In deze vroege ontwikkelingsstadia zijn de prioriteiten het valideren van de fundamentele systemen en het werken aan de betrouwbaarheid, terwijl we beginnen met het afstellen van het prototype. De coureurs waren redelijk tevreden over de auto, hoewel er een paar moeilijke punten waren, waar we nu al aan werken ter voorbereiding op de volgende tests. Maar we moeten realistisch zijn: het werk is nog maar net begonnen. We hebben nog enorm veel werk te doen in een extreem korte tijdspanne voor onze eerste race.”

In de komende maand staan verdere sessies gepland op Motorland Aragón. Het Franse team gaat de auto het komend jaar in het FIA WEC inzetten en ook zij waren bij de test aanwezig. Teambaas Philippe Sinault is trots bij zo’n project als deze betrokken te zijn en genoot van de eerste kilometers van de auto op het circuit.

Alpine
Foto: Alpine


"Voor het eerst in onze geschiedenis hebben we de kans om vanaf het begin betrokken te zijn bij zo'n grootschalig project”, zegt Sinault over de betrokkenheid. “Het was geweldig om de A424 voor het eerst het circuit op te zien gaan. Dit project brengt ook uitdagingen met zich mee, want de teams van Alpine Racing en ons team werken samen om het maximale uit de Alpine A424 te halen. De eerste algemene indruk is vrij positief en doordat er sinds de eerste ronden geen blokkeringsproblemen zijn geweest, hebben we de auto vrij snel leren kennen. Onze kennis van de auto zal groeien naarmate de ontwikkelingstests vorderen. De komende zes maanden zullen zeker intens zijn tot onze eerste race in Qatar, maar iedereen in het team is meer dan gemotiveerd om de uitdaging aan te gaan."

Klik HIER voor alle foto’s van de eerste test van de Alpine LMDh.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS