Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FOTO'S - Ferrari is klaar voor het FIA WEC 2024 en onthult haar kleurstelling van de 499P Nr51 en Nr52

Uitgegeven door Peter Vader • 19 februari 2024 06:30

Op de verjaardag van Enzo Ferrari, geboren in Modena op 18 februari 1898, onthult de iconische onderneming uit Maranello de kleurstelling van de Ferrari 499P, die zal deelnemen aan het FIA World Endurance Championship 2024 in de Hypercarklasse. De schijnwerpers zijn dus gericht op het tweede wereldkampioenschapsseizoen, dat begint met de eerste race op 2 maart in Qatar, waar het team Ferrari – AF Corse met auto’s nummer 50 en 51 aanwezig zal zijn. De dialoog over traditie en innovatie die zichtbaar is in de nieuwe kleurstelling van de Hypercar, herinnert enerzijds aan de recente geschiedenis van het seizoen 2023 waarin het Italiaanse team de Centenary 24 Hours of Le Mans won en als tweede eindigde in de eindstand bij de fabrikanten kijkt anderzijds naar de toekomst door de nodige innovatieve elementen te introduceren. Het onvermijdelijke rood, synoniem in de wereld van de Italiaanse sportgeest vertegenwoordigd door Ferrari, en geel, zijn de kleuren die de sculpturale en dynamische lijnen van de auto benadrukken.

Ferrari 499P 2024 Foto 1

Refereren aan het verleden
Het kleurenschema blijft refereren aan het verre verleden, belichaamd door de Ferrari 312 PB, het laatste prototype dat deelnam aan het Endurance wereldkampioenschap in 1973, vóór een intermezzo dat een halve eeuw duurde en werd onderbroken in 2023, toen het steigerende paard terugkeerde naar de topklasse van het 'enduranceracen'. Op de carrosserie van de auto overheerst een racerood, speciaal ontworpen voor het nieuwe seizoen, met een intense en diepe toon, gecombineerd met ‘Modena Geel’, de laatste kleur was al te bewonderden in de kleurstelling van 2023. Het rood van de Ferrari 499P voor de komende races is een herhaling van de kleur die al gewaardeerd werd door de fans op de F2007 eenzitter, waarmee Scuderia Ferrari in 2007 al in de Formule 1 deelnam. Vergeleken met het origineel introduceert het nu een aantal nieuwe elementen: het resultaat voor de Hypercar is een glanzende versie die zich beter aanpast aan de zichtbaarheidsbehoeften van de auto tijdens races, die vaak plaatsvinden bij slecht zicht en in het donker van de nacht.

Ferrari 499P 2024 Foto 2
Vernieuwde kleurstelling
Ook nieuw ten opzichte van vorig jaar is het ontwerp van de kleurstelling die is ontworpen voor de twee 499P's, met de nummers 50 en 51, die in de race zullen worden toevertrouwd aan zes officiële coureurs van het bedrijf uit Maranello. Het belangrijkste doel is om de carrosserie van de auto en het passagierscompartiment te verfraaien met twee verspringende kleurblokken, die een vloeiend compositorisch ritme creëren, en met een ontwerp dat, door de twee aangegeven tinten te mengen, de lijnen en drie kleuren kan versterken.

Ferrari 499P 2024 Foto 3

Dimensionaliteit van de geometrieën
Aspecten die heel duidelijk naar voren komen als je de Hypercar vanaf de zijkant bekijkt: Modena Geel ‘omarmt’ het hele passagierscompartiment en onderstreept de centrale positie ervan vanuit een fysiek en symbolisch oogpunt, terwijl lijnen, nieuwe grafische stijlen en horizontale banen van dezelfde kleur helpen om het concept van dynamiek en snelheid te benadrukken, zowel in het onderste deel van de carrosserie (bij de achterste wielkasten) als in het bovenste deel van de centrale vin, en in delen van de achtervleugel.

Ferrari 499P 2024 Foto 4

Het team
Het Ferrari – AF Corse-team presenteert zich aan het begin van het seizoen 2024 met de 499P-nummers 50 en 51, net als vorig jaar toevertrouwd aan de teams gevormd door respectievelijk Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen; Alessandro Pier Guidi, James Calado, Antonio Giovinazzi.

De kalender
Voor het eerst in de geschiedenis wordt op het Lusail International Circuit in Qatar een ronde voor het FIA World Endurance Championship verreden. Het land met uitzicht op de Perzische Golf is gastheer van de Proloog (24-25 februari), die voorafgaat aan de 1812 km van Qatar, de debuutrace van het jaar die tien uur zal duren (2 maart). Hierna zal de FIA WEC-kalender de 6 uur van Imola (Italië; 21 april), de 6 uur van Spa-Francorchamps (België; 11 mei), de 24 uur van Le Mans (Frankrijk; 15-16 juni) omvatten, gevolgd door de 6 Hours of São Paulo (Brazilië: 14 juli), de Lone Star Le Mans op Circuit of the Americas – COTA (VS; 1 september); de 6 uur van Fuji (Japan; 15 september) en de 8 Uren van Bahrein (2 november).Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS