Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FOTO'S - Akio Toyoda na behalen vijfde FIA WEC-wereldtitel: "Het is het 'slagveld' geworden waar de fans lang op hebben gewacht"

Uitgegeven door Peter Vader • 5 november 2023 18:12

SAKHIR - De titelbeslissende overwinning in de '8 Hours of Bahrain' van Toyota Gazoo Racing sloot het spannende FIA World Endurance Championship (WEC)-seizoen 2023 af met een één-twee-overwinning in de 8 uur van Bahrein, die de bestemming van de coureurstitel zou bepalen. Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa wonnen de race in hun #8 Toyota GR010 Hybrid en stelden zo hun tweede opeenvolgende wereldkampioenschap voor coureurs veilig. Buemi en Hartley vestigden ook een nieuw record van vier coureurstitels per persoon, terwijl Hirakawa tot nu toe titels heeft gewonnen in zijn beide seizoenen van de Hypercar-competitie.

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 1

Teamoprichter Akio Toyoda analyseerde na afloop van de race de prestaties van zijn team en uitte daarover zijn lof maar plaatste ook enige kritische opmerkingen: ”De ‘strijd tussen atleten’ die de twee Toyota Gazoo Racing-auto’s tot het einde vochten, was de beste. Bedankt aan de zes coureurs en de monteurs en ingenieurs van beide auto's voor een prachtige race. Felicitaties aan Sebastien, Brendon en Ryo voor hun tweede opeenvolgende coureurstitel! Dank ook aan Kamui, Jose en Mike in auto #7 die er een één-tweetje van hebben gemaakt!

Vandaag kenden beide auto's uitdagingen. Ik vind het jammer dat de coureurs de laatste race niet comfortabel hebben kunnen rijden. Auto #7 kreeg bij de start een ongeval, maar hij dichtte snel het gat en vocht voor de overwinning met auto #8 in een race die gemakkelijk door beide auto's gewonnen had kunnen worden. Het was een race waarbij alle deelnemers hard pushten onder moeilijke omstandigheden.

De hoofdpersonen van de autosport zijn de mensen achter het stuur. Dat maakt het tot een sport, en ik geloof dat iedereen die eraan deelneemt een atleet en een vechter is. Het WEC van dit jaar heeft een toename van het aantal rivalen gezien, waardoor het het “slagveld” is geworden waar fans op hebben gewacht. Tijdens de kampioensfinale lieten de atleten van vandaag zien hoe ze alles geven om het resultaat te behalen. Als fan was ik erg opgewonden om dit te zien. We willen ook de organisatoren bedanken voor het creëren van een omgeving waarin atleten kunnen concurreren.

Ik denk dat Kamui veel heeft nagedacht over wat hij zou moeten doen als teamvertegenwoordiger en wat hij zou moeten doen als coureur in de aanloop naar deze laatste race. Kamui werkt als teambaas hard om het team te inspireren, doet zijn best om ze ontspannen te maken en praat met de monteurs en ingenieurs om verbeterpunten te vinden. Hartelijk dank. Toen ik naar de race van vandaag keek, had ik het gevoel dat iedereen in het team atleten waren geworden die voor de overwinning vochten, en dat ze elkaar ook vertrouwden en respecteerden. We waren het “familieachtige en professionele team” geworden waar we altijd naar streefden. Teambaas Kamui, bedankt voor je harde werk dit jaar.

Aan de andere kant is het enige wat ik van Kamui als coureur verlang: ik wil dat hij sneller rijdt dan wie dan ook. Ik wil dat hij met alle macht vecht. Dit is niet veranderd. Ik heb hetzelfde gevoel over de andere coureurs. De Kamui van deze week is precies het soort coureur dat ik wil zien: zijn frustratie omdat hij de pole niet kan pakken in de kwalificatie, zijn voortdurende overleg met de ingenieurs ter voorbereiding op de laatste race, en zijn harde rijgedrag om de snelste ronde neer te zetten in de laatste stint. Ik denk dat het een teleurstellend resultaat voor hem is dat auto nr. 7 het kampioenschap niet kon winnen, maar als coureur denk ik dat Kamui het geweldig heeft gedaan.

Door elke persoon twee rollen te laten spelen, is Toyota Gazoo Racing getransformeerd in een ‘driver-first-team’. We zullen misschien blijven worstelen met de kloof tussen deze twee rollen, maar ik hoop dat we volgend seizoen een aanpak hebben waarbij de coureur centraal staat, onder leiding van Kamui. Dat ze blijven doorgaan met tot het uiterste te gaan en dat we het team sterker kunnen maken.”

Akio Toyoda
Akio Toyoda: "Het is het 'slagveld' geworden waar de fans lang op hebben gewacht"

Toyota Gazoo Racing bevestigde voor de vijfde opeenvolgende keer het dubbele aantal constructeurs- en coureurstitels in het FIA WEC-wereldkampioenschap, als perfecte afsluiting van een spannend seizoen 2023 vol Hypercar-competitie met hevige uitdagingen van Cadillac, Ferrari, Glickenhaus, Peugeot, Porsche en Vanwall.

Kamui Kobayashi (teambaas en coureur, auto Nr7): “Het was een geweldige prestatie om het seizoen af te sluiten; we hebben alles bereikt wat we konden met een één-twee in de laatste race. Het is duidelijk dat er geen grote kans was dat auto Nr7 de titel zou winnen, maar felicitaties aan iedereen met auto Nr8, ze hebben fantastisch werk geleverd. Het is altijd een harde strijd tussen de twee auto's, en het was elke race close. Dat is een echte prestatie van het team en de coureurs, die geen enkele fout hebben gemaakt. Wij danken onze partners en onze collega's in Japan voor hun steun, en natuurlijk danken wij Sato san en Morizo san, voor hun hulp om zo sterk te zijn. Dit jaar kregen we te maken met concurrentie van zoveel fabrikanten en hebben we de kracht van onze auto en ons team bewezen. Het is absoluut een trots moment voor ons allemaal om het seizoen op deze manier af te sluiten.”

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 2

Mike Conway (coureur, auto Nr7): “Er zijn gemengde emoties aan het einde van het seizoen. We kwamen met een achterstand aan deze race en probeerden wat punten goed te maken op onze zusterauto, maar het incident bracht ons op zijn beurt weer terug bij af. Dat maakte het lastig omdat ik moest pushen om langs veel auto’s te komen, wat zwaar was voor de banden. We hebben ons best gedaan, maar de tweede plaats was het maximale wat we vandaag konden bereiken. Felicitaties aan auto nr. 8 met de titel, die is welverdiend! Hartelijk dank aan iedereen van auto nr. 7 voor het harde werken dit jaar, inclusief mijn teamgenoten Kamui en José die altijd goed werk hebben geleverd. We hebben een sterk seizoen gehad en vier keer winnen was geweldig.”

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 3
Foto: FIA World Endurance Championship

José María López (coureur, auto Nr7): “Het was een geweldig jaar voor het team en geweldige prestaties van iedereen. De twee teams duwden elkaar elke race op, maar we werkten altijd samen als een team, wat het belangrijkste is. Felicitaties aan Séb, Brendon en Ryo voor het winnen van de race vandaag en natuurlijk het kampioenschap. Met onze auto hebben we een leuk jaar gehad waarin veel te vieren viel, dus ik ben erg blij dat ik daar deel van heb mogen uitmaken. We hebben ons best gedaan om vandaag te winnen en onszelf een kans te geven in het kampioenschap, maar na de eerste bocht was het vrijwel onmogelijk. Maar we hebben ons goed teruggevochten en ik ben uiteindelijk tevreden met het resultaat.”

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 4

Sébastien Buemi (coureur, auto Nr8): “Het voelt geweldig om opnieuw het wereldkampioenschap te winnen, ik ben het team erg dankbaar. Alles ging goed en uiteindelijk wisten we de race en het kampioenschap te winnen, dus het was een fantastische avond. Ik denk dat we het dit jaar verdiend hebben. Uiteraard was het moeilijk om Le Mans niet te winnen, maar we hebben onze kracht getoond en het kampioenschap gewonnen, ondanks de zware concurrentie. Het is altijd speciaal om te winnen, maar deze titel werd met consistentie gewonnen. Ook al waren we niet altijd de snelste auto, toch scoorden we overal punten, ook in de lastige races. We zijn op een hoogtepunt geëindigd en dit is de beste manier om een kampioenschap te winnen.”

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 5

Brendon Hartley (bestuurder, auto Nr8): “Het was een geweldig jaar. Ik ben er erg trots op dat ik deel uitmaak van de #8-crew en dit Toyota Gazoo Racing-team. Iedereen bedankt voor een fantastisch seizoen. We hebben het hele jaar een aantal felle gevechten gehad met auto nr. 7 en de andere Hypercar-deelnemers en vandaag was het niet anders. Er waren momenten dat we niet de snelste auto op de baan waren, dus we waren echt aan het pushen. Seb had vandaag het meest stressvolle deel van de race en kwam netjes door de eerste bocht, maar hij en Ryo hebben geweldig werk geleverd. Viervoudig wereldkampioen worden zal waarschijnlijk even duren, maar het klinkt heel leuk.”

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 6

Ryo Hirakawa (coureur, auto Nr8): “Het is geweldig om het kampioenschap te winnen met een overwinning. We hebben zo hard gewerkt om dit te bereiken, dus ik ben erg blij. Het was soms een moeilijk jaar, maar we bleven altijd pushen en we wonnen opnieuw de titel. We hebben altijd te maken gehad met sterke concurrenten en moeilijke omstandigheden; deze race was misschien nog wel zwaarder dan normaal. We probeerden een gat te slaan en dat te behouden, maar dat was niet makkelijk vanwege de degradatie van de banden. Dit is mijn tweede kampioenschap op rij, en dit had ik twee jaar geleden niet kunnen bedenken. Ik wil Toyota bedanken voor deze kans en iedereen in het team voor hun harde werk. Ik wil dit resultaat aan hen opdragen als waardering voor het feit dat ze mij deze kans hebben gegeven.”

Daarmee kwam er een einde aan het seizoen 2023 na zeven evenementen, 64 uur racen en zes overwinningen voor Toyota Gazoo Racing, waaronder vier één-tweetjes, waarmee het team op 45 overwinningen kwam sinds zijn WEC-debuut in 2012.

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 7

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 8

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 9
Foto: FIA World Endurance Championship

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 10

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 11
Foto: FIA World Endurance Championship

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 12

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 13

Toyota GR010 Hybrid FIA WEC-kampioen 2023 Foto 14


Foto's: Toyota Racing Global/media en FIA World Endurance ChampionshipToyota_Gazoo_Racing_logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS