Formule 1

'Engineers Aston Martin ontevreden na kopiëren Mercedes'

Uitgegeven door Wim Boekel • 7 mei 2021 12:02

Aston Martin, toen nog Racing Point, kwam in 2020 met de roze Mercedes. Met de aanpassingen aan de aerodynamica is het team dit jaar geen schim meer van vorig jaar. De prestaties zijn een stuk minder. Volgens Colin Kolles had het team helemaal geen zin om de Mercedes over te nemen, maar wilden zij hun eigen auto ontwikkelen. Het was eigenaar Lawrence Stroll die dat het team oplegde. Het lijkt er nu op dat het negatief terugslaat op de Canadees, zo zegt de voormalig F1-teambaas. Het moraal van het team lijkt nu het minder gaat ver te zoeken.

Sebastian Vettel


“In het verleden werden de engineers toegestaan om zichzelf te ontwikkelen. Ze hadden beperkt budget, ze waren jong, efficiënt, gemotiveerd en in sommige gevallen ook erg innovatief”, zegt Kolles tegen Sport1. “Sinds Stroll de leiding heeft, zijn dingen veranderd. Ik bedoel alles.”

De grootste verandering was volgens de voormalig teambaas van HRT en Force India, het bijna 1-op-1 kopiëren van de wereldkampioenschap auto van 2019 van Mercedes. “De engineers wilden eigenlijk een andere auto bouwen, een met een zwaar oplopende achterkant als de Red Bull, omdat het team al jaren haar auto’s bouwt volgens deze filosofie”, legt Kolles uit. “Maar Stroll wilde alleen maar een kopie van de Mercedes, omdat het voor hem de meest makkelijke weg leek om zijn doelen te bereiken. Het gaat op mijn manier of niet, dat is de mentaliteit van Stroll. Hij heeft alles van Wolff gekocht.”

De huidige aerodynamica regels hebben het meeste effect op Mercedes en Aston Martin. Mercedes wist zich snel te herpakken, Aston Martin lijkt daar lastiger mee om te kunnen gaan. “De engineers kunnen niets doen aan een auto die ze helemaal niet wilden hebben”, stelt de Duitser. “Ze zijn ongelofelijk gedemoraliseerd en hangen er wat bij. Er is veel ongenoegen binnen dat team.”



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS