Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

ENTRY-LIST: 186 coureurs in 24H Le Mans, 8 Nederlanders en 6 Belgen naar circuit de La Sarthe

Uitgegeven door Wim Boekel • 7 mei 2024 09:35

De volledige entry-list voor de 24 uur van Le Mans is bekend. Alle deelnemende teams hebben de coureurs bekend gemaakt voor de 100ste wedtrijd van de endurance classic. In totaal komen er maar liefst 186 coureurs aan de start, waarvan er maar liefst acht Nederlanders tussen zitten. Ook de Belgen zijn vertegenwoordigd met sterke piloten.

Start 24 Hours of Le Mans


Dit jaar zien we drie klassen aan de start. De LMH- en LMGT3-klassen uit het FIA World Endurance Championship zijn aanwezig, aangevuld met eenmalige inschrijvingen. Daarnaast zijn de LMP2-bolides aanwezig, die vanaf dit jaar het kampioenschap niet meer rijden.

LMH
De LMH-klasse is nog verder gegroeid ten opzichte van vorig jaar met maar liefst 23 Hypercars. In de klasse zien we diverse grote namen voorbij komen. Diverse F1-coureurs staan aan de start zoals de winnaar van vorig jaar, Sebastien Buemi en Brendon Hartley. Andere coureurs die in de koningsklasse van de Formule 1 uitkwamen zijn Felipe Nasr, Kamui Kobayashi, Romain Grosjean, Jenson Button, Daniil Kvyat en Paul di Resta, om er een aantal te noemen. Ook Mick Schumacher. De zoon van de legendarische Michael Schumacher debuteert met Alpine.

De Nederlandse inbreng in de topklasse komt van Renger van der Zande, die succesvol is in de USA met de Cadillac. Robin Frijns racet in de BMW. Nyck de Vries heeft dit jaar na zijn kortstondige F1-carrière onderdak bij Toyota gevonden, waar hij in het verleden als testrijder was en nu fabrieksrijder. Dit jaar won hij al een race in het FIA WEC-kampioenschap. Voor zowel Frijns als De Vries is het hun eerste opwachting in de hoogste topklasse op Le Mans.

De Belgische inbreng komt van de broers Laurens en Dries Vanthoor. Laurens Vanthoor rijdt voor Porsche, terwijl Dries met het Belgische BMW Team WRT in actie komt. Ook Stoffel Vandoorne, voormalig McLaren F1-piloot, rijdt de race. De Belg komt in actie voor Peugeot.

Overigens is het voor een aantal teams het debuut in de LMH-klasse op het Circuit de la Sarthe. Zo rijden Lamborghini Iron Lynx, Alpine Endurance Team en Isotto Fraschini hun eerste race in de klasse. Porsche Penske Motorsport en AF Corse komen met drie auto’s aan de start. Cadillac Racing heeft twee auto’s die ingezet worden door Chip Ganassi Racing en de derde auto door Action Express Racing. Overigens is Porsche hofleverancier, naast de drie auto’s van het fabriekstteam, komen er nog drie auto’s in actie. Twee Porsche 963 worden ingezet door Hertz Team Jota en één door Proton Competition. En Ferrari heeft de titel te verdedigen.

LMP2
In de LMP2 starten in totaal 16 auto’s. Hoewel dit een klasse is met oorspronkelijk meerdere chassisbouwers, zien we alleen nog maar Oreca’s aan de start staan. Het is de enige prototype waarmee je ook een kans hebt om de race in deze klasse te winnen. De helft van de auto’s is ingeschreven in de Pro/Am-subklasse. Wat betekent dat er ook een amateur coureur in het team moet zitten.

In deze klasse rijdt Bent Viscaal voor het team van Proton Competition, die een samenwerking is aangegeaan met Iron Lynx. De andere Nederlanders zijn Job van Uitert en Nicky Catsburg. Van Uitert rijdt voor IDEC Sport. Overigens komen er in deze klasse geen Belgen in actie. Voor Catsburg is het een terugkeer in de LMP2-klasse, nadat hij zich voornamelijk richt op het GT-racen.

LMGT3
In de LMGT3-klasse rijden 23 auto’s. Met maximaal twee auto’s per merk in het kampioenschap, is het en mooi gevarierd veld. Alle topmerken zijn in de klasse vertegenwoordigd. Alleen Mercedes en Audi ontbreken in dit veld. Het veld uit het FIA WEC is aangevuld met vijf extra auto’s. Onder de aanvulling zijn drie Ferrari 296 LMGT3. De andere twee auto’s zijn een Ford Mustang LMGT3 en McLaren 720S LMGT3 Evo.

De reden dat Mercedes en Audi ontbreken is dat de automerken met een aanwezigheid in de LMH-klasse voorrang hebben gerkegen bij de inschrijving. Aangezien Porsche al aanwezig is in de LMGT3, viel Audi af. Mercedes heeft helemaal geen LMH-inschrijving en er zijn geen plannen bekend dat ze dit willen gaan doen.

In deze klasse komen twee Nederlanders in actie. Larry ten Voorde en Morris Schuring. Ten Voorde komt met de Ferrari 296 LMGT3 van JMW Motorsport in actie, terwijl Schuring met de Porsche 911 GT3 R LMGT3 van Manthay EMA rijdt. De Belgische inbreng is van Maxime Martin, die samen met Moto GP-legende Valentino Rossi in de BMW M4 LMGT3 van Team WRT rijdt. Verder komt Tom van Rompuy in actie met de Corvette. Sarah Bouvy komt in actie met de Lamborghini van IronDames, die met een volledige dames line-up rijdt.

Reservelijst
Op de reservelijst staan nog vijf auto’s, waaronder de Porsche 963 van Proton Competition voor de LMH-klasse op positie 1. De overige auto’s betreffen twee LMP2’s en twee LMGT3’s.

Klik HIER voor de volledige line-up.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS