Karting • Karting Diversen

Drie generaties kampioenen bij kartfamilie Van der Pol - James kampioen bij Kart4Fun: "Ik krijg goede tips van mijn vader en opa"

Uitgegeven door Bart • 1 december 2021 10:14 • Print artikel

Berghem - James van der Pol is de volgende kartkampioen in de heuse racefamilie. De 10-jarige karter uit Veen eindigde in de laatste race op Circuit Park Berghem op de derde plaats in de MicroMax-klasse en dat was voldoende om het kampioenschap veilig te stellen. Vader Nelson en opa Dirk gaven James in hun loopbaan in de kartsport al het goede voorbeeld door vele bekers mee naar huis te nemen.

Van der Pol

"Het ging goed", zo straalde de kersverse kampioen James, die uitkomt voor het topteam van Van der Pol Kart Racing van opa Dirk van der Pol, na afloop van de Kart4Fun-wedstrijd. "In de vrije training reed ik de snelste tijd. De kwalificatie ging daarna niet zo goed met de vierde tijd, maar in de eerste race heb ik er een paar ingehaald en ben ik als tweede geëindigd. In de tweede race ben ik derde geworden en in de derde race werd ik vierde. Daardoor was ik derde in het dagklassement. En ik heb nog een beker, omdat ik kampioen ben geworden. Dat vind ik echt heel leuk."

Vader Nelson noemt het onvermijdelijk dat James de kartsport in zou gaan. "Het karten is mij met de paplepel ingegoten. Voor mij is het dan automatisch weer een droom om dat ook met mijn kinderen te kunnen doen. Het is super fijn dat er dit jaar vooruitgang in zit en dat James beter is geworden. Als ouder wil je soms te snel gaan, maar mijn vader zegt dan altijd 'rustig, tijd nemen, komt goed'. Hij heeft het allemaal al een keer meegemaakt met mij en heeft veel andere kinderen begeleid. Ik weet hoe het spelletje werkt en ga dan soms te snel. Je wilt het graag op hem overbrengen, maar dat is niet altijd even makkelijk. Hij pikt het anders op en heeft meer tijd nodig."

Waar Nelson drie keer Nederlands en twee keer Europees kampioen is geworden, staan er op de erelijst van opa Dirk vier Nederlandse titels. Ook hij vindt het geweldig om zijn kleinzoon in actie te zien. "Drie generaties in de kartsport, je staat er eigenlijk nooit bij stil. Ik was 10 toen ik mijn eerste kart kreeg. Dat was een prachtige tijd met mooie resultaten. Toen de kinderen in die leeftijd kwamen, kun je het toch niet laten om een kartbaan op te zoeken. Met Nelson hebben we dat gedaan tijdens een vakantie in België. Op de kartbaan van Genk bleek al snel dat Nelson er aanleg voor had. Samen met zijn oudere broer Joost hebben we wedstrijden gereden. Nelson ging meteen heel goed, zijn broer koos ervoor om te blijven sleutelen. We hebben een fantastische tijd gehad, zo'n beetje de hele wereld rondgereisd en hele goede resultaten behaald. Nu begint de cyclus weer opnieuw en dan is het mooi om te zien dat James nu met twee bekers in zijn handen staat. Vroeger was Kees van de Grint de monteur van Dirk en de mentor van Nelson. Hij zei altijd 'je moet ieder jaar op het podium staan om verder te komen'. Dat is Nelson gelukt en James staat nu in zijn eerste jaar ook op het podium. James heeft nog twee broertjes, Julian van 7 en Oliver van 3. Schrijf die laatste naam maar op. Daar zul je zeker ooit nog iets van horen."

Van der Pol

James rijdt dit jaar in de MicroMax-klasse en heeft naast Kart4Fun ook het Nederlands Kampioenschap van Chrono Karting gereden. Daarin eindigde hij in een sterk bezet veld op een knappe achtste plaats. "Het gaat steeds beter. Komend jaar blijf ik in de MicroMax rijden en als ik 11 word, stappen we over naar de MiniMax. Ik krijg in de kartweekenden veel tips van mijn vader en mijn opa. Daardoor begrijp ik beter wat ik moet doen. Hoe je moet remmen, hoe je bochten moet nemen en hoe je moet inhalen bijvoorbeeld. Ik probeer iedere keer beter te worden. Het is mijn droom om autocoureur te worden of wereldkampioen in de kart te worden."

Het plezier staat voorop en dat hoopt Nelson, die in het dagelijks leven een bedrijf runt in bedrijfskleding en reclame, zo lang mogelijk vast te houden. Hij weet wat er bij de kartsport en de autosport komt kijken, getuige zijn lange erelijst. "Naast de Nederlandse en Europese titels heb ik onder meer de Monaco Kart Cup gewonnen, ben ik derde op het WK Formule A geworden en was ik in 2003 Nederlands Formule Ford kampioen. Als je het gevoel krijgt dat je kunt winnen, word je beter en dat geldt nu ook voor James. Bij het NK van Chrono is hij echt vooruitgegaan. Het doel dit jaar was aansluiting krijgen met het middenveld en dat is de laatste races gelukt, maar we hebben nog wel wat stappen te zetten. De toppers gaan volgend jaar door naar de MiniMax, dus dan zal hij meer kansen krijgen om ook daar in de buurt van het podium te komen. Daarom is zoiets als Kart4Fun ook zo leuk."

James droomt al van de Formule 1, een stap waar vader Nelson dichtbij in de buurt is gekomen. "De autosport is zo moeilijk. Er gaat zo veel geld in om en alles moet op het juiste moment op zijn plaats vallen. Zo zat ik in de Formule Renault in hetzelfde team als Lewis Hamilton. Hij gebruikte mijn data om beter te worden. Ik had de Formule 1 kunnen halen, maar als Nederlander is dat heel moeilijk. Die kans is zo klein. Als je het niet zelf kunt bekostigen, wordt het een lastig verhaal."

Meer weten over de activiteiten van Nelson van der Pol? Kijk dan ook eens op:
Van der Pol Bedrijfskleding & Reclame

Dirk van der Pol is met zijn bedrijf Van der Pol KartRacing BV importeur van Sodi Kart in Nederland en een officieel Rotax Max Service Center: Van der Pol Kart Racing in Wijk en Aalburg

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS