Dakar

Dakar 2024: Sébastien Loeb baalt: "We kwamen aan bij de finish met drie lekke banden op de auto"

Uitgegeven door HJ van Keulen • 19 januari 2024 05:31

De voorlaatste etappe van de Dakar Rally voor 2024 maakte zijn reputatie waar als een proef die altijd enorme uitdagingen in petto had en voor het Bahrain Raid Xtreme team van Sébastien Loeb en Fabian Lurquin werd hun uithoudingsvermogen tot het uiterste gedreven. Hun nooit opgevende houding kwam naar voren toen een van de zwaarste Dakars in de afgelopen tijd tegenslag bleef uitlokken, maar door diep te graven herstelden ze zich tot aan de finish van de etappe om nog steeds een potentiële podiumplaats in handen te hebben op 's werelds zwaarste motorsport evenement.

Loeb en Lurquin geven nooit op voor podiumplaats Dakar

Bij het beklimmen van een rotsachtige pas aan het begin van de 420 kilometer lange test en in de eerste of tweede versnelling raakte Loeb een grote rots die helaas het sterkste deel van de ophanging brak, waardoor de auto moest stoppen. Een uur later passeerde een zuster Prodrive Hunter van het Yunxiang Team hen, maar de goede wil van Yungang Zi om de onderdelen die hij voor zichzelf bij zich had te doneren aan Loeb en Lurquin was een keerpunt. De auto werd snel gerepareerd en was terug in het spel voor de resterende kilometers, maar met de rotsen in de staart die zo velen de vorige keer in dat gebied in de problemen brachten, heerste er angst in de auto.

Loeb reed zo voorzichtig mogelijk en gebruikte al zijn 30 jaar ervaring en rijvaardigheid, maar zelfs dat werd gedwarsboomd door de rotsen toen de lekke banden kwamen, één keer met twee tegelijk. Toen hij geen reserve meer had, moest hij een lekke band tot op de velg rijden en vervolgens een lekke band twee keer terugplaatsen om de finish te halen en die podiumplaats binnen handbereik te houden. Dat deden ze door teamgeest en vastberadenheid, iets wat het Bahrain Raid Xtreme-team volledig waardeerde toen ze in de avond terugkeerden naar het bivak. Om nog maar eens aan te geven hoe zwaar de etappe was, waren er andere topauto's die op drie wielen eindigden of zelfs wreed uit de rally stapten zo vlak voor de finish.

De laatste etappe van de Dakar voor 2024 vindt vrijdagochtend vroeg plaats rond het prachtige achterland van Yanbu voor de finish aan de oevers van de Rode Zee en haar kristalblauwe water. Met nog 174 kilometer te gaan, zal de Bahrain Raid Xtreme-crew net zo hard blijven pushen als altijd om elke mogelijke voorsprong te behalen en hun podiumpositie te behouden.

Resultaten etappe elf: AlUla - Yanbu 420 km
63e
- Sébastien Loeb/Fabian Lurquin +1hr 27m

Totaal: 3e - Sébastien Loeb/Fabian Lurquin +1hr 35m

Loeb en Lurquin geven nooit op voor podiumplaats Dakar

Sébastien Loeb
"Ja, het was op zijn zachtst gezegd een moeilijke etappe voor ons! We verloren al vroeg meer dan een uur na het raken van een grote rots en we dachten dat het helemaal gedaan was voor ons (ophangingsarm gebroken), maar toen hadden we geluk omdat Yungang Zi in de YunXiang Hunter de reserveonderdelen had die we nodig hadden. Dus we namen de onderdelen mee, repareerden ze en begonnen opnieuw. Toen hadden we zoveel lekke banden, ook al reden we langzaam - het was echt een zware dag voor de banden. We kwamen aan bij de finish met drie lekke banden op de auto, maar we zijn hier en staan nog steeds op het podium. We wilden de finish halen en niet stoppen. Ik ben blij dat we dat gedaan hebben."

Gus Beteli -Teamleider
"Dat was inderdaad een zware dag. Het was te verwachten dat het zwaar zou worden nadat was aangekondigd dat het dezelfde etappe zou zijn als de tweede van vorig jaar, toen we alle lekke banden hadden, en dat was vandaag weer het geval. Seb en Fabian raakten al vroeg een grote rots, waardoor ze moesten wachten op onderdelen voordat ze weer op snelheid konden komen, maar we hebben nog steeds een podiumplaats en we hebben nog een dag om te zien wat we kunnen halen. Morgen hebben we nog 170 kilometer te gaan en gezien de dag van vandaag kan er nog van alles gebeuren."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS