Dakar

Bahrain Raid Xtreme equipe van Sébastien Loeb sluit Dakar-leider Carlos Sainz verder in

Uitgegeven door HJ van Keulen • 17 januari 2024 22:00

De tiende etappe van de Dakar Rally kende weer een dag vol nagelbijtende drama's, waarbij de Bahrain Raid Xtreme equipe van Sébastien Loeb en Fabian Lurquin meer tijd afsnoepte van de leider in het algemeen klassement, Carlos Sainz. Met 7 minuten en 11 seconden die vandaag van Sainz' voorsprong werden afgepakt, is het gat tussen hen in het algemeen klassement nu nog maar 13 minuten en 22 seconden met nog twee etappes te gaan voor de finish op vrijdag.

Bahrain Raid Xtreme equipe van Sébastien Loeb en Fabian Lurquin

De 371 kilometer lange etappe rond AlUla bevatte veel vlakke stukken tussen canyons met snelle sporen en een paar off-piste stukken met veel stenen en het waren deze vallen die de banden raakten en twee lekke banden veroorzaakten voor de BRX Hunter.

Uitgerekend vandaag was er echter een probleem met de ingebouwde krik die de auto van Loeb van de grond tilt om de wielen te verwisselen en ironisch genoeg zaten beide lekke banden aan die kant. Dit betekende dat Loeb de ene kant van de auto in een klein gat moest laten zakken om de andere hoek omhoog te krijgen en vervolgens de leeggelopen band te verwisselen, wat langer duurde dan normaal waardoor hij ongeveer 15 minuten verloor.

Eenmaal terug in de auto kregen Loeb en Lurquin de Hunter om over de resterende kilometers te vliegen, die op voor hen bekende plaatsen waren omdat de valleien en paden 11 dagen geleden werden gebruikt voor de proloog en de eerste etappe van de rally.

In de 480 km lange etappe van morgen keren de auto's terug naar het gebied dat 12 maanden geleden veel auto's mechanische en bandenproblemen opleverde, dus de Bahrain Raid Xtreme-crew zal vanavond alles in de gaten houden en de auto controleren om klaar te zijn voor misschien wel de belangrijkste etappe die het team ooit heeft gereden.

Bahrain Raid Xtreme equipe van Sébastien Loeb en Fabian Lurquin

Uitslagen etappe tien: AlUla lus etappe 371 km
17e
- Sébastien Loeb/Fabian Lurquin +17m 37s

Totaal: 2e - Sébastien Loeb/Fabian Lurquin +13m 22s

Sébastien Loeb
"Het was een zware dag voor ons, maar het is goed dat we het gat naar de leider hebben verkleind met nog twee dagen te gaan, dus het gat is nu 13m 22secs. We hadden meer tijd kunnen winnen van Carlos, maar we hadden wat problemen met twee lekke banden en daarna problemen met de krik, waardoor we de banden niet snel konden wisselen. Ik moest de andere kant van de auto in een gat laten vallen om de beschadigde band de lucht in te krijgen en dat kostte wat tijd. Nu we weer in dienst zijn, zijn we positief gestemd, want het tijdsverschil is teruggebracht tot hem met nog twee dagen te gaan. We gaan door zoals we deze week elke dag hebben gedaan door hard te pushen."

Gus Beteli -Teamleider
"Dit is een Dakar die blijft geven met zoveel ups en downs in de laatste etappes, maar zelfs met wat problemen vandaag zijn we erin geslaagd om wat tijd terug te winnen op Carlos en dat is ons enige doel. We zijn nu een stap dichterbij en morgen is een lange en zware etappe met veel rotsen en stenen, dus we willen het slim spelen en als eerste finishen. We hebben alle vertrouwen in het rijgedrag van Seb en de navigatie van Fabian, dus we richten ons nu allemaal op morgen."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS