Karting • Chrono

Cas Leenstra boekt eerste overwinning in Nederlands kampioenschap: "Voelt echt super"

Uitgegeven door Bart • 23 september 2022 01:20

ASSEN – Cas Leenstra heeft afgelopen weekend op de TT Junior Track in Assen zijn eerste overwinning in de kartsport behaald. De 17-jarige karter uit Vegelinsoord, die pas bezig is aan zijn tweede kartseizoen, was de sterkste in de Parolin ID Engines Senior klasse van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. Cas liet zien goed om te kunnen gaan met de wisselende omstandigheden. Het regende veelvuldig, maar er waren ook droge perioden en dat zorgde voor verraderlijke baancondities.

Cas Leenstra

“Mijn eerste overwinning voelt echt super”, vertelt Cas na een koude en natte dag in Assen. “Overall P5 in de ID Engines Senior is echt een heel goed resultaat. En dat in vies nat weer. Het waren moeilijke omstandigheden, maar het is toch gelukt.”

De rijder van de Kartacademy neemt het in de ID Engines Senior klasse op tegen karters die al vele jaren langer karten dan hij. Cas ontpopt zijn racing skills en steeds vaker kan hij zich goed meten in het sterk bezette veld. “Ik kart pas 1,5 jaar. Het is begonnen toen ik met vrienden ging huurkarten in Heerenveen. Ik vond het meteen leuk en ben kartlessen in Lelystad gaan volgen."

Toen was zijn interesse gewekt voor de wedstrijden. Hij koos voor het project van Arthur en Indy Dontje: ID Engines! Dat is relatief goedkoop racen met snelle 4-takt karts op NK-niveau. En met grote startvelden! "Eigenlijk direct daarna ben ik in het NK van Chrono Karting in de ID Engines Junior gaan rijden. Het karten doe ik samen met mijn moeder als monteur en dat maakt het echt heel leuk. Ze doet het heel goed en leert ook steeds meer van de kart. Mijn eerste jaar in de ID Junior was een enorm leerjaar en ik had best wel veel pech. Nu gaat het steeds beter. De Senior is weer een stapje hoger. Het gaat een stukje sneller en harder is altijd leuker.”

Dat Cas in Assen goed zou presteren, liet zich al aantekenen met de snelste tijd in de vrije training. In de kwalificatie reed hij met een tijd van 54.075 de zesde tijd en was hij de snelste Parolin-rijder. “De kwalificatie was helemaal nat en op regenbanden reed ik een goede tijd. Ook de eerste race was in de regen en dat ging goed. Ik eindigde op P7 overall en als snelste Parolin-rijder.”

Voor de start van de tweede race moesten Cas en zijn ouders een keuze maken tussen slicks en regenbanden. “De tweede race was half droog, half nat. We hebben bewust voor regenbanden gekozen en dat pakte goed uit. In het begin van de race waren de karts op regenbanden sneller. Tegen het einde van de race droogde de baan op en waren de karts op slicks sneller, maar op dat moment hadden we al een mooie voorsprong opgebouwd. Ik was weer de snelste Parolin-rijder.”

Cas Leenstra

De afsluitende derde race leek eindelijk een droge race te worden. Alle karters gingen op slicks van start. “Tijdens die race begint het ineens enorm hard te regenen. Uit het niets. Daardoor werd het veel driften op slicks in de regen en dat is echt leuk. In de stromende regen is het moeilijk, maar als je hem op de baan houdt, win je veel plekken. Bijna iedereen vloog eraf. Uiteindelijk eindigde ik op P7 en als derde Parolin-rijder. Dat was voldoende voor de dagoverwinning en daar ben ik uiteraard heel blij mee.”

“Het doel voor dit jaar was het kampioenschap in het Parolin-klassement, maar dat wordt heel moeilijk met alleen de race in Eindhoven nog te gaan. Ik sta nu derde in het kampioenschap. Een keer op het podium was mijn grote doel voor dit jaar en dat is gelukt. In Strijen was ik derde en nu ben ik zelfs eerste. Dit is mijn allereerste overwinning en dat voelt heel goed. In Eindhoven gaan we weer proberen te winnen.”

Cas Leenstra wil graag zijn ouders bedanken, Arthur Dontje van ID Engines, het hele team van de Kartacademy en zijn sponsoren Metaalhandel De Horne BV en EVCA Technisch Bureau.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS