Karting • Rotax Euro

Na sterke podiumplekken bij NK's volgt ook mooi podium voor Ties van Wijk bij Rotax Max Euro Challenge in Genk

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 april 2024 16:40

GENK – Ties en Yort van Wijk zijn hun raceseizoen van 2024 met een kickstart begonnen. Zo behaalden de broers al gelijk podiumplekken bij het NK van Chrono Karting in Genk en bij het daaropvolgende NK in Berghem. Maar ook internationaal laten de heren de Nederlandse leeuw brullen. Zo streed Ties tijdens de eerste ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy mee in de kopgroep en gaf zijn moeder zo een verlaat verjaardagscadeau. De dertienjarige coureur uit Hoenzadriel toonde daarmee bij de absolute top te horen in de Junioren-klasse met zijn tweede podiumplaats. “Ik ben er heel blij. Dit is natuurlijk een goed begin van het kampioenschap en een verlaat verjaardagscadeau voor mijn moeder”, zei een uitgelaten Ties.

Ties van Wijk podium


De concurrentie op het circuit van Genk was hevig, zo bleek al tijdens een supercompetitieve kwalificatie. Ties eindigde daarin als vijfde, op slechts vier honderdsten van een seconde van de poleposition. “Dat was echt bizar. En pijnlijk. De vijfde tijd was niet waar we voor gingen.”

Want tijdens de trainingen in België had Ties een dominante snelheid getoond, waarin hij steevast bij de beste rijders van het veld hoorde. Na de heftige kwalificatie ging vrijdag de eerste heat van het weekeinde echter ook niet helemaal zoals gewenst.

“Ik maakte een paar foutjes, zat niet in de goede flow. Ik had ook een akkefietje op de baan, waardoor ik terugzakte naar plek twaalf. Ik reed daarna nog terug naar de tiende plaats en werd uiteindelijk als achtste geklasseerd na straffen voor andere rijders.”

In de tweede heat ging het al aanzienlijk beter voor Ties en finishte hij als derde. En in de derde heat kon de coureur van topteam Bouvin Power eindelijk zijn potentie volop benutten. “In die heat was de baan heel warm en glijerig. In de eerste ronde ging ik van vijf naar twee en reed ik een gat van 1.8 seconden naar de nummer één dicht. We waren ontzettend sterk. In de laatste ronde haalde ik de nummer één in maar hij duwde me van de baan. Hij liep daarbij een ingeklikte bumper op waardoor hij vijf strafseconden kreeg en ik eerste werd.”

Op zondag werd hij tweede in de Superheat. “Achter een jongen die op nieuwe banden reed. We waren heel tevreden want we waren verreweg de snelste van iedereen op oude banden.”

Zijn gecombineerde resultaten zorgden ervoor dat hij in de finale als vijfde mocht starten. “Aan het eind van de eerste ronde lag ik vierde en daardoor konden we meteen nummer drie en twee inhalen. De nummer één was toen al weg. Ik heb tot ronde zes van de veertien gecontroleerd en verdedigd. Toen had ik een gelukje dat ze achter me begonnen te vechten. Ik kon van ze wegrijden, kreeg daardoor wat lucht en finishte als tweede.”

Ties van Wijk


Een prachtresultaat in een supercompetitief veld. Het belooft nog wat voor de rest van het seizoen, wist ook Ties. “We gaan dit seizoen vol voor het EK. De top drie in de eindstand krijgt een ticket voor de Grand Finals (het officieuze WK voor Rotax Max-rijders, red.), dus we gaan ons best doen op het podium te eindigen.”

Het EK wordt gehouden in diverse landen, maar Ties kent de meeste circuits al. “Ik heb alleen op de baan van Wackersdorf nog nooit gereden. In Franciacorta en Lonato hebben we al eens getraind. Lonato is historisch en Franciacorta is nieuw, zeg maar de baan van de toekomst.” Hij kijkt vooral uit naar de laatste ronde van het EK, in het Italiaanse Lonato, dat verreden wordt tijdens een ‘nightrace’. “De beslisser van het kampioenschap rijden we daar in het donker. Dat is bizar.”

Ties’ volgende race is het in NK Mariembourg. Die race telt tevens mee voor het BeneFit League-kampioenschap. “Daar hoop ik te kunnen winnen!”

Ties van Wijk bedankt zijn vader en moeder, broer Jort, Birger Bouvin, Vincent France, Ribert, Max, Lars en iedereen bij Bouvin Power.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS