Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Balance of Performance voor 6 Hours Spa bekend: Ferrari 499P krijgt het meeste gewicht

Uitgegeven door Wim Boekel • 7 mei 2024 16:17

De Balance of Performance voor de LMH-klasse tijdens de 6 uur van Spa is bekend gemaakt. De impact van de aanpassingen in de BoP zijn beperkter dan in de voorgaande races, toch krijgt de Ferrari 499P krijgt het meeste gewicht mee tijdens de race meetellend voor het FIA World Endurance Championship. In het bulletin dat bekend is gemaakt in de aanloop naar de race, staat dat de Ferrari 12 kilo extra meekrijgt.

FIA WEC

Foto: FIA World Endurance Championship


Daarmee krijgt de Ferrari een gewicht van 1.053 kilo. Tijdens de vorige race in Italië bedroeg dit nog 1.041 kilogram. Het is toch aanzienlijk meer extra gewicht dat de Peugeot 9X8, Porsche 963 en Toyota GR010 Hybrid. Deze stijgen alle drie met 4 kilo in gewicht. Overigens is de Peugeot met 1065 kilo nog steeds de zwaarste auto in het veld. Dit is overigens maar een kilo meer dan het gewicht van de Toyota.

De Alpine A424B en BMW M Hybrid worden 3 kilo zwaarder. De Isotta Frashini Tipo 6 Competizione stijgt met 2 kilo en de Lamborghini met 1 kilo. De Cadillac V.Series-R die op het minimum gewicht van 1.030 rondrijdt, wordt niet zwaarder.

Qua vermogen is Ferrari ook met 4 kW, zo’n 5 pk, degene die het meest gestraft is met het hoogste vermogensafname. Lamborghini en Peugeot mogen 2 kW minder gebruiken. Alpine, BMW, Cadillac, Porsche en Toyota hebben 1 kW minder ter beschikking.

Wat betreft het verbruik van energie per stint is deze voor alle auto’s toegenomen, met uitzondering van Lamborghini, evenals in Italië mogen zij 908 Megajoule gebruiken. Isotto Frashini mag de meeste megajoules per stint gebruiken. In totaal kunnen zij 923 MJ verbruiken per stint. Porsche en Ferrari met respectievelijk 904 megajoule en 905 megajoule het minste.

LMGT3
In de LMGT3 is er eveneens een aanpassing in de BoP. De Aston Martin Vantage krijgt met 21 kilo het meeste extra gewicht aan boord. De grootste afname in gewicht is voor de Ford Mustang met 11 kilo. Daarmee is de Amerikaanse bolide de lichtste in het veld. De zwaarste auto in het veld is de Lexus RC F LMGT3 met 1345 kilo. Overigens heeft de Japanse auto geen aanpassing van het gewicht megekregen.

De Ferrari, Ford en McLaren krijgen minder vermogen dan op Imola mee. Deze is slechts beperkt met -2% voor de Ford en de overige twee auto’s krijgen 1% minder vermogen. Voor de overige merken is dit ongewijzigd gebleven.

Wat betreft succesballast krijgt de Manthey Pure Racing Porsche 35 kilo extra gewicht mee. De winnende Team WRT BMW krijgt vanuit Imola 25 kilo extra. Meer nieuws over endurance racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS