Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

BREAKING - Eindelijk is het zo ver: de launch van de Ferrari Le Mans Hypercar voor het WEC 2023! + VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 29 oktober 2022 20:54

Het aftellen is voorbij, met het historische eerste publieke optreden van de LMH op zaterdagavond 29 oktober omstreeks tien uur 's avonds. Op zondagmiddag 30 oktober kn het prototype door de fans worden bewonderd op de tribunes van Finali Mondiali in Imola. Het luidt een historische terugkeer in, een spannende uitdaging en een project dat de Ferrari-onderneming in de toekomst van het enduranceracen projecteert. Allemaal ingekapseld in drie letters: LMH. Een acroniem – Le Mans Hypercar – dat een type auto beschrijft, maar nog niet de naam. Daarvoor moeten we nog even wachten. De toekomst wacht echter op niemand en de nieuwe Ferrari 499P ligt al op schema om zich voor te bereiden op het FIA World Endurance-seizoen van 2023, wanneer hij zal strijden tegen rivalen in de nieuwe topklasse: de Hypercar!

Ferrari_Hypercar_2023

Vlaggenschip
Geïntroduceerd in 2021 ter vervanging van de vorige LMP1-klasse, is de Hypercarklasse het vlaggenschip van het World Endurance Championship. De serie wordt verreden op 's werelds meest iconische circuits en het hoogtepunt is ieder jaar de legendarische 24 uur van Le Mans. Ferrari koos ervoor om een Le Mans Hypercar te bouwen, daarmee een nieuw pad van innovatie en ontwikkeling inslaand. Daarbij bleven ze trouw aan hun DNA dat het circuit als het ideale terrein ziet om te experimenteren met geavanceerde technologische oplossingen, die later worden toegepast op in Maranello geproduceerde straatauto's.

Ferrari 499P Le Mans Hypercar 2

Ontwikkelingsprogramma al afgewerkt
Er is al een uitgebreid test- en ontwikkelingsprogramma afgewerkt. De laatste testritten vonden plaats op het circuit van Portimão op 23 september. De Ferrari LMH (Le Mans Hypercar) heeft in Portugal drie succesvolle testdagen afgewerkt. De tests maakten deel uit van het ontwikkelingsprogramma van de auto, voorafgaand aan zijn debuut op de 1000 Miles of Sebring in de Verenigde Staten, de openingsronde van het FIA World Endurance Championship.

Ferrari 499P Le Mans Hypercar 3

Uitstekende testbank
Alessandro Pier Guidi, James Calado, Antonio Fuoco, Miguel Molina en Davide Rigon namen om de beurt het stuur in handen. Sommige van deze coureurs namen ook deel aan de gelijktijdige tests van de 296 GT3. Het circuit van de Algarve was een uitstekende testbank voor verschillende soorten tests, met name gericht op verschillende opstellingsconfiguraties. Wisselvallig weer gedurende de drie dagen betekende sessies op droog asfalt afgewisseld met andere op een natte baan. Ideaal om de nieuwe Hypercar te ervaren onder alle voorkomende weersomstandigheden.

Ferrari 499P Le Mans Hypercar 4

Een nieuwe naam: 499P!
499P is de naam van de nieuwe Le Mans Hypercar waarmee Ferrari vanaf 2023 het FIA WEC World Endurance Championship in de eliteklasse zal aanpakken, een naam die de geschiedenis van de fabrikant van steigerende paarden oproept. De Ferrari 499P is een manifest van Ferrari’s toewijding aan endurance racen. Het prototype met vierwielaandrijving voldoet aan de technische voorschriften en eisen van de hybride-motorige Le Mans Hypercar-klasse en levert een maximaal vermogen van 500 kW aan de wielen en heeft een minimaal gewicht van maar liefst 1.030 kilo. Bij het definiëren van de 499P heeft Ferrari gebruik gemaakt van de enorme middelen van technische, professionele en menselijke uitmuntendheid die het merk uit Maranello belichamen. Het management voor dit WEC-project werd toevertrouwd aan Attività Sportive GT, onder leiding van Antonello Coletta en stond onder het technische toezicht van Ferdinando Cannizzo, hoofd van de afdeling die verantwoordelijk is voor de engineering en ontwikkeling van sport- en GT-racewagens. Zij deden een uitstekende job en creëerden een waar Hypercar-kunstwerk!

Kijk even naar de ruim 13 minuten durende video van de publieksintroductie op zaterdagavond van de Ferrari 499P; even een tip: scroll onderaan in de tijdbalk gelijk door naar 5 minuten en 56 seconden (5:56) want daar begint het beeldverslag van de introductie:



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS