Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Autocoureur Tijmen van der Helm rijdt, ondanks blessure, knappe inhaalrace in Zandvoort: "Ik had er niet echt veel last van'

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 september 2020 03:16

ZANDVOORT – Met een gebroken pols stapte autocoureur Tijmen van der Helm (16) afgelopen weekeinde achter het stuur van zijn Formule Renault Eurocup-auto om nog punten te kunnen scoren en de nodige ervaring op te doen. Dat lukte hem wonderwel. Na een wat moeizame dertiende plaats in de eerste race op zaterdag, werd het talent van TeamNL zondag zevende na vier man te hebben ingehaald.

Autocoureur Tijmen van der Helm rijdt knappe inhaalrace in Zandvoort

“De tweede race was goed, daar heb ik niet zoveel over te klagen”, zei Tijmen. “Ik heb nog vier rijders ingehaald. Daar ben ik aardig tevreden mee. Inhalen is echt niet makkelijk op Zandvoort. En in een Formule-auto is het sowieso lastig achter een andere auto te rijden.”

Hoe dan ook, zijn stuurmanskunsten zorgden ervoor dat Tijmen, die de tweede race van de elfde plaats was gestart, als zevende over de finish kwam. Het was een tevredenstellende afsluiter van een moeilijk weekeinde.

Dat weekeinde was niet alleen moeilijk vanwege de botbreuk - opgelopen tijdens een crash op de Nürburgring drie weken geleden - en het feit dat hij met een brace moest rijden, de weersomstandigheden op het roemruchte duinencircuit zorgden bovendien voor listige omstandigheden. “Het hele weekend wisselde het weer af tussen regen en droog. Dat begon al in de trainingen. Daarin ben ik een keer in de muur gegaan. De auto gleed om en er was te weinig weg om de auto weer in bedwang te kunnen krijgen. Daarna ging het regenen, dus ik heb in de training niet echt veel meters gemaakt op het droge.”

Autocoureur Tijmen van der Helm FR.20L in Zandvoort

In de eerste kwalificatie moest Tijmen vervolgens steeds een gat laten vallen om een snelle ronde te kunnen rijden. Al vond hij zelf dat hij dat beter had moeten aanpakken. “Ik reed de hele tijd het gat weer dicht. Ik had de rijder voor me gewoon voorbij moeten gaan. Nu kon ik mijn rondje niet ‘aan elkaar knopen’ met snelle sectortijden. Dat scheelde me vier plekken.”

Met de dertiende tijd wist hij dat hij zaterdag op de dertiende plaats moest starten in de eerste race van het weekeinde. In de eerste meters verloor hij helaas een aantal posities. “Ik heb daarna gelukkig wel nog een paar plekjes teruggepakt en ben toen teruggereden naar de dertiende plaats.”

Op zondag moest hij zich wel wat verbeteren, zo had Tijmen zichzelf opgelegd. “We begonnen de kwalificatie voor de tweede race op een heel rare baan. Hij was wel nat, maar hij droogde ook heel snel op. Ik begon nog wel op regenbanden, maar na één rondje zijn we al overgestapt op slicks. Aan het einde van de kwalificatie was de baan grotendeels droog.”

Omdat die baan verder opdroogde, bleven tal van rijders steeds hun tijd verbeteren. Tijmens snelste tijd moest dus ook steeds verder aangescherpt worden wilde hij voorin kunnen starten. “Maar aan het eind van de kwalificatie schoten twee rijders voor me de muur in. Daardoor was mijn laatste rondje verpest en werd ik elfde.”

Begonnen vanaf de elfde plek ging de tweede race goed voor Tijmen. Hij had een goede start. “Alleen een beetje wielspin, maar voor de rest was de start prima. Ik heb een plaats gepakt en kon de tiende plek daarna houden.” Het bleek niet makkelijk om vervolgens op te rukken naar voren. “Ik was wel sneller dan een aantal andere rijders, maar ik kon niet echt aanvallen. Zandvoort is niet echt de makkelijkste baan om in te halen.” Toch lukte hem dat uiteindelijk nog drie keer. Zo kwam hij als zevende over de finish en vertrok hij met een goed gevoel van het circuit.

Autocoureur Tijmen van der Helm rijdt knappe inhaalrace in Zandvoort

Zeker met zijn handicap was die zevende plek een opsteker van jewelste. “Die pols deed in het begin, net nadat het gebeurd was, wel pijn. We hebben een week later op het circuit van Magny-Cours wel geprobeerd te rijden, maar dat lukte niet. We hebben daarom een laserbehandeling laten doen bij Fractury in Reusel om de breuk sneller te laten helen. Dat hielp. Ik had er vandaag niet echt veel last van. Mijn pols is nog niet optimaal, maar met een brace kon ik gelukkig rijden. Ik hoop dat mijn pols snel helemaal is genezen en we er weer vol tegenaan kunnen.”

Zijn volgende race in het Formule Renault Eurocup-kampioenschap wordt over twee weken gehouden op het circuit van Barcelona. In die week gaat hij op dezelfde baan eerst twee dagen testen in een Formule 3-auto. Dat doet hij bij het topteam Carlin. Tijmen: “Dat worden twee leuke dagen, ik heb er veel zin in!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS