Rally

Acropolis Rally - Rovanpera claimt verrassende voorsprong onder slopende omstandigheden

Uitgegeven door Peter Vader • 10 september 2023 06:30

Kalle Rovanperä claimde op de zaterdag een verrassende voorsprong, terwijl Ogier en Neuville buitenspel stonden door slopende omstandigheden. De Finse coureur ligt op koers voor een opmerkelijke overwinning tijdens de EKO Acropolis Rally Griekenland, nadat de meedogenloze voorlaatste etappe van zaterdag collega-uitdagers Thierry Neuville en Sébastien Ogier hen tot opgave dwong. Een hevig gevecht in de ochtend werd ’s middags een kwestie van overleven, toen de hitte en de met stenen bezaaide wegen een zware tol eisten in deze tiende wedstrijd van het FIA World Rally Championship-seizoen.

Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID

Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID


Neuville had een voorsprong van 10,9 seconden toen hij in de eerste etappe van de middaglus een gat sloeg en de ophanging rechtsvoor van zijn Hyundai i20 N verbrijzelde. Hij had in deze wedstrijd, ronde 10 van 13, een achterstand op kampioenschapsleider Rovanperä van 36 punten. Door zijn uitvalbeurt verloor Ogier de controle, maar de Fransman, die met 12,4 seconden voorsprong op teamgenoot Rovanperä de laatste Eleftherohori-etappe inging, veegde over een steen die de ophanging linksachter van zijn Toyota GR Yaris vernielde. Hij trok zich terug op het laatste weggedeelte terwijl Rovanperä naar de top raasde.

De 22-jarige begint de laatste etappe met een voorsprong van ruim twee minuten op Dani Sordo van Hyundai Motorsport. Een overwinning op zondag zou hem weer een stap dichter bij het behalen van een opeenvolgende wereldtitel brengen. “Er gebeurde vandaag veel aan het front”, zei een lichtelijk verbaasde Rovanperä. “Het was natuurlijk een mooie strijd, maar niet de gemakkelijkste om met Seb te pushen, omdat we aan het kampioenschap moesten denken. Ik denk dat we een goede dag hebben gehad, we waren snel, maar we hebben de auto ook heel gehouden”, voegde hij eraan toe.

Er ontstond drama in het hele veld toen Elfyn Evans, de grootste kampioenschapsuitdager van Rovanperä, in EV-modus naar de finish van de SS9 hobbelde toen zijn Toyota oververhit raakte. Nadat hij naar de vijfde plaats was teruggezakt, wist de Welshman zichzelf weer op te krikken, maar werd in de laatste proef door Sordo naar de derde plaats gedegradeerd.

Sordo eindigde de openingswedstrijd van vrijdag op de zevende plaats, maar kroop omhoog toen de mensen om hem heen in de problemen kwamen. Aangekomen op het podium lag het zittende duo slechts 4,1 seconde uit elkaar aan het einde van de wedstrijd.

Ondanks dat hij 3 minuten en 40 seconden tijdstraf kreeg omdat hij te laat uit de bandenmontagezone kwam op vrijdag, genoot M-Sport Ford Puma-coureur Tänak een foutloze run in vergelijking met zijn rivalen en klom van de negende naar de vierde plaats, waarbij hij de vijfde en zesde geplaatste Esapekka Lappi en Takamoto passeerde.

Door een transmissiestoring had Lappi's Hyundai alleen nog maar achterwielaandrijving, terwijl Katsuta tijdens een zware rit door ‘Karoutes 2’ twee keer stopte om de wielen van zijn GR Yaris te wisselen.

WRC2-rijders vormden de rest van het klassement, en het was de Noor Andreas Mikkelsen die de supportcategorie aanvoerde na een verbluffende comeback na zijn grote achterschade op vrijdag aan zijn Škoda Fabia RS Rally2. Gus Greensmith werd achtste in het algemeen klassement, terwijl Yohan Rossel en Grégoire Munster de top 10 completeerden.

De finale van zondag bedraagt in totaal 42,37 km ten noordwesten van Lamia en begint met de klassieke Tarzan-test. Dubbele runs van Grammeni ronden het evenement af, waarvan de laatste de Wolf Power Stage vormt waar bonuspunten beschikbaar zijn.

Kalle Rovanperä (Toyota Yaris Nr69): “Ik denk dat we vandaag een goede dag hebben gehad. We waren snel en we waren ook heel consistent, wat best belangrijk is in een rally als deze. Zoals we vandaag hebben gezien, kunnen er veel dingen gebeuren. Het is niet leuk als zulke dingen een teamgenoot overkomen en Seb een goede rally reed. Ik moest aan het kampioenschap denken, dus ik probeerde steeds het laatste risico te vermijden en dat lukte redelijk goed. Over het tempo kan ik ook best tevreden zijn. We pushten hard, maar reden nog steeds slim en reden achteruit op de ruige plekken. Natuurlijk zal het morgen (zondag, red.) nog steeds een lastige dag zijn en moeten we slim blijven, maar hopelijk kunnen we het voor elkaar krijgen.”

Uitslag van de derde dag van de Acropolis Rally 2023 (zaterdag):
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2u29m40,5s
2 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m04.4s
3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m09.4s
4 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +4m49.7s
5 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +6m16.2s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +7m02.2s
7 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2) +8m51.1s
8 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +8m51.5s
9 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +9m47.6s
10 Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +9m56.3sEKO Acropolis Rally Griekenland event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS