Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

ACO stelt introductie Hypercar-klasse op waterstof met een jaar uit omwille van veiligheidsredenen

Uitgegeven door Wim Boekel • 10 november 2023 22:00

De komst van de waterstof aangedreven klasse tijdens de 24 uur van Le Mans is uitgesteld van 2026 naar 2027. Dit onthulde ACO-president Pierre Fillon tijdens de finale race van het FIA World Endurance Championship-seizoen in Bahrein. De reden van het uitstel is met name vanwege veiligheidsredenen. Daarmee is het al de tweede keer dat de introductie wordt uitgesteld.

ACO FIA WEC Hypercar

Oorspronkelijk was 2025 de planning, maar begin dit jaar werd dit vanwege de coronapandemie al uitgesteld naar 2026. Door de Fransman is nu dus wederom een uitstel van de komst van de klasse bekend gemaakt voor zowel de endurance klassieker als het FIA WEC. “2026 is niet realistisch”, aldus Fillon tegenover verslaggevers over de waterstofklasse. “2027, omdat we meer tijd aan veiligheid moeten besteden en het duurt langer dan we verwacht hadden. Ik denk dt ’27 meer realistisch is.”

Recent werd door de ACO het derde waterstof aangedreven prototype onthuld, welke nog geen naam heeft meegekregen. Hiervoor zegt de president dat deze auto niet in Garage 56 in Le Mans gaat rijden, maar dat deze buiten mededinging gaat rijden in de Michelin Le Mans Cup en mogelijk in de European Le Mas Series.

"Het prestatiedoel van de H24 is dezelfde prestaties als GT3, niet meer", zegt Fillon over de prototype. "We zijn geen fabrikant. Het is niet ons doel. Deze auto is gewoon een laboratorium om beter te weten wat we moeten doen op het gebied van veiligheid, op het gebied van tanken. We leren veel van deze auto." Toyota heeft al interesse getoond in een waterstof aangedreven prototype. Afgelopen zomer in Le Mans onthulde Toyota al de GR20 H2 Racing Concept. Daarnaast gaat het gerucht dat ook BMW en Hyundai interesse hebben en betrokken zijn bij de technische werkgroep van de ACO.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS