Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

AANKONDIGING - Fabrieksrijders, teams en raceprogramma van BMW M Motorsport voor 2023

Uitgegeven door Peter Vader • 11 december 2022 12:00

De ploeg fabrieksrijders bij BMW M Motorsport voor het seizoen 2023 bevat meer dan voorheen een aantal prominente nieuwkomers. De Belgen Dries Vanthoor en Charles Weerts krijgen fabrieksrijderscontracten en sluiten zich aan bij de BMW M Motorsport-familie. Zij rijden komend seizoen onder meer voor het nieuwe familielid BMW M Team WRT. De eerste raceprogramma's voor de teams en fabrieksrijders van BMW M Motorsport zijn ook bevestigd. Zo gaat er onder andere deelgenomen worden aan het IMSA WeatherTech SportsCar Championship met de nieuwe BMW M Hybrid V8, maar verschijnt BMW ook aan de start met de BMW M4 GT3 in de GT World Challenge Europe, de Intercontinental GT Challenge en de 24 uur van de Nürburgring. Nog meer raceprogramma's - waaronder de DTM die op dit moment een grote transformatie ondergaat - zijn in voorbereiding en zullen op een later tijdstip worden aangekondigd.

BMW M Motorsport 2023 Franciscus van Meel CEO of BMW M GmbH
Franciscus van Meel CEO of BMW M GmbH

De transformatie van BMW M
“Na het vieren van 50 jaar BMW M en terugkijkend op de glorieuze geschiedenis van BMW M en BMW M Motorsport in 2022, hebben we in 2023 een spannend seizoen voor de boeg op weg naar de toekomst van de autosport”, aldus de Nederlander Franciscus van Meel, CEO van BMW M GmbH. “Centraal staat de BMW M Hybrid V8, de eerste hybride raceauto van BMW M Motorsport die in de IMSA-serie zal verschijnen. De auto is het symbool van de transformatie van BMW M naar elektrificatie, wat betekent dat hij ook buiten de autosport een cruciale rol speelt. Ik kijk uit naar de races met BMW M Team RLL en het parallelle testwerk van BMW M Team WRT, dat vanaf 2024 zal starten met de BMW M Hybrid V8 in het FIA World Endurance Championship. Ik zal ook duimen voor alle teams en coureurs die strijden om overwinningen en titels in 2023 met de BMW M4 GT3, de nieuwe BMW M4 GT4 en de BMW M2 CS Racing.”

BMW M Motorsport 2023 Andreas Roos Head of BMW M Motorsport
Andreas Roos Head of BMW M Motorsport

Iets toevoegen aan het succesverhaal
Andreas Roos, Head of BMW M Motorsport, zei: “Na een succesvol 2022, inclusief titeloverwinningen in de DTM, schakelen we volgend jaar naar een versnelling hoger. Met René Rast, Maxime Martin, Dries Vanthoor en Charles Weerts hebben we de toch al ijzersterke ploeg fabrieksrijders versterkt. Wat de teams betreft, zetten we onze samenwerkingen voort, die in de loop van vele jaren zijn gegroeid, onder meer met BMW M Team RLL, BMW M Team RMG en ROWE Racing. Natuurlijk zijn we ook van plan om door te gaan met ons DTM-kampioensteam Schubert Motorsport, hoewel we door de huidige DTM-situatie nog niets hebben kunnen concretiseren. We verwelkomen ook BMW M Team WRT als een nieuw BMW M Motorsport-team. We staan voor een aantal spannende sportieve uitdagingen in 2023 en überhaupt in de komende jaren, waarvoor we de beste teams en coureurs nodig hebben. Het doel is tenslotte om iets toe te voegen aan het succesverhaal van het merk BMW in de autosport.”

BMW M Motorsport 2023 Dries_Vanthoor
Dries Vanthoor

Instroom Belgische fabrieksrijders voor 2023
Vanthoor en Weerts zijn de nieuwste leden van de BMW M Motorsport-familie. De 24-jarige Vanthoor kan alvast terugblikken op enkele indrukwekkende successen. Hij won twee keer de 24 uur van de Nürburgring (2019, 2022), was drie keer Sprint Cup-kampioen in GT World Challenge Europe (2020, 2021, 2022) en werd in 2021 gekroond tot algemeen kampioen in GT World Challenge Europe. Hij behaalde overwinningen in de 24 uur van Dubai, de 12 uur van Bathurst en een klasseoverwinning in de 24 uur van Le Mans. Charles Weerts is 21 jaar en boekte in het verleden successen naast Vanthoor. Dit omvat het winnen van de titel in de GT World Challenge Europe Sprint Cup in 2020, 2021 en 2022, evenals de algemene titel in de GT World Challenge Europe 2021.

BMW M Motorsport 2023 Charles_Weerts
Charles Weerts

Voor 2023 een team van 20 fabrieksrijders!
Het team van BMW M Motorsport voor het seizoen 2023 bestaat nu uit 20 fabrieksrijders, waaronder nieuwkomers René Rast en Maxime Martin, die al een tijdje geleden werden aangekondigd. Andere coureurs zonder fabrieksrijderscontract zullen ook starten voor BMW M Motorsport in races en tests in BMW M raceauto's.

BMW M Motorsport 2023 BMW_M_Team_RLL
BMW M Team RLL met de BMW M Hybrid V8

Debuutseizoen BMW M Hybrid V8
Een nieuw tijdperk breekt aan in 2023 wanneer de nieuwe BMW M Hybrid V8 zijn debuutseizoen maakt in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship in Noord-Amerika. BMW M Team RLL zal twee nieuwe hybride prototypes inzetten in de hoogste klasse, de GTP-divisie. Ze worden bestuurd door Connor De Phillippi, Nick Yelloly, Philipp Eng en Augusto Farfus. Sheldon van der Linde en Marco Wittmann versterken het IMSA-team in de BMW M Hybrid V8 tijdens de enduranceraces in Daytona en Sebring. Colton Herta zal ook aanwezig zijn bij de seizoensopener, de 24 Hours of Daytona in januari.

BMW M Motorsport 2023 BMW_M_Team_WRT
BMW M Team WRT

BMW M Team WRT in IGTC en GTWC
BMW M Team WRT zal in 2023 een dubbel programma draaien met de BMW M4 GT3, zowel in GT World Challenge Europe als bij races in de Intercontinental GT Challenge. Het werkprogramma voor BMW M Team WRT begint met de 12h Bathurst in het eerste weekend van februari. De exacte coureurs line-ups voor de BMW M4 GT3 van het WRT-team worden op een later tijdstip bekendgemaakt. Voordat het team naar Australië afreist, zal het team in januari de 24 uur van Dubai gebruiken om onder raceomstandigheden ervaring op te doen met de BMW M4 GT3, als onderdeel van een door het team zelf georganiseerd klantenuitje. Tegelijkertijd bereidt BMW M Team WRT zich ook voor op het seizoen 2024, waarin het met de BMW M Hybrid V8 gaat deelnemen aan het FIA World Endurance Championship.

BMW M Motorsport 2023 ROWE_Racing
ROWE Racing

ROWE Racing in GTWC Endurance en in de 24 uur van de Nürburgring
De 24 uursrace op de Nürburgring-Nordschleife is elk jaar één van de hoogtepunten op de racekalender. Het is al bevestigd dat de winnaars van 2020 - ROWE Racing - opnieuw aan de klassieker in het Eifelgebergte zullen deelnemen met twee BMW M4 GT3's voor BMW M Motorsport. Het team is ook van plan om volgend seizoen te blijven racen in de GT World Challenge Europe Endurance Cup met twee door de fabriek ondersteunde BMW M4 GT3's.

BMW M Motorsport 2023 BMW_M_Team_RMG
BMW M-Team RMG

BMW M Team RMG: mededinger en ontwikkelingsteam
Parallel aan de vele race-uitstapjes zal BMW M Motorsport ook in 2023 zijn ontwikkelingswerk voortzetten met verschillende BMW M raceauto's. BMW M Team RMG blijft grotendeels verantwoordelijk voor het test- en ontwikkelingswerk. Daarnaast zal het team uit Andernach opnieuw deelnemen aan zijn thuisrace met de BMW M4 GT3, de 24 uur van de Nürburgring.

BMW M Motorsport 2023 Bruno_Spengler
Bruno Spengler

Race-actie en nieuwe rollen voor Bruno Spengler
BMW M-fabrieksrijder Bruno Spengler zal in 2023 achter het stuur van de BMW M4 GT3 zitten en komend seizoen meerdere internationale races rijden. Ook op andere vlakken zal hij binnen de BMW-familie een grotere rol gaan spelen. Spengler wordt vanaf 2023 BMW SIM Racing Ambassador en BMW Group Classic Ambassador.
BMW M Motorsport 2023 logo

BMW M 50jaar logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS